In ce toalete ar trebui sa mearga transsexualii?

Colaborator: Ileana Mladinoiu
Miercuri, 14 Mai 2014, ora 15:16 3530 citiri
Foto: Slate

S-a gandit cineva ce tip de grupuri sanitare ar trebui sa foloseasca transsexualii? Mai precis, cele destinate barbatilor sau femeilor?

Aceasta intrebare cu sens oarecum anecdotic, dar la care sunt nevoiti sa-si raspunda zilnic si persoanele in cauza, estimate ca existand de pilda in numar de 700.000 in SUA si intre 40.000- 60.000 in Franta, a fost pusa de compania media PolicyMic.

Recentul succes al Conchitei Wurst la Eurovision 2014 repune pe tapet dezbaterile in jurul transsexualitatii in lume, intr-un moment in care reprezentantii acestei minoritati lupta pentru a le fi recunoscute drepturile, noteaza Slate.

Ce tip de WC-uri: pentru barbati sau pentru femei? Ce fel de echipa de fotbal: masculina sau feminina? Iata intrebari ce pot da cotidiene batai de cap unui insemnat segment de oameni.

Deoarece, daca PolicyMic este de parere ca transsexualii sa foloseasca toalete care corespund sexului lor, autoritatile si locuitorii multor tari nu par a fi de acord cu acest punct de vedere.

Organizatia "Transgender Law Center" detaliaza: "transsexualii si persoanele care nu au o identitate sexuala definita sunt adesea victime ale discriminarii, iar ocaziile sunt cat se poate de diferite. Lor le este refuzat accesul la anumite servicii sociale, devin tinte ale violentei verbale si fizice, activitatile zilnice le sunt limitate etc."

In pofida unor asemenea impedimente, mai multe solutii apar treptat. In statele americane Maine si California, oamenii pot alege toaletele pe care vor sa le foloseasca.

Este luata in calcul si alternativa toaletelor "neutre" sau "unisex" in care sa mearga atat barbatii, cat si femeile. Un cartier din Berlin, ca si orasul Brighton, sunt printre promotorii acestei idei, deja foarte controversate.

Teama de pradatorii sexuali ce ar putea profita de instalarea toaletelor mixte revine in mod repetat. Pentru PolicyMic, acestea sunt doar "mituri discriminatorii si periculoase" care au fost discreditate si care trebuie combatute.

In Franta, niciun proiect al toaletelor unisex nu pare a fi la ordinea zilei. In schimb, "identitatea de gen" si-ar putea in curand face intrarea in legislatie, facilitand astfel demersurile transsexualilor care doresc sa-si schimbe sexul. In prezent, ei trebuie sa certifice ca au suferit tratamente hormonale si ca astfel si-au schimbat sexul intr-un mod ireversibil.

In alte tari, cum ar fi India ori Australia, daca totusi nu se folosesc inca toaletele neutre, a fost introdus un al treilea gen.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Pă', n-ar trebui s-apară și-al treilea indicator, cu fustă și barbă?