Fara educatie sexuala in scoli? Psiholog: La noi, sexualitatea e ceva rusinos, de evitat!

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 18:16
15728 citiri
Fara educatie sexuala in scoli? Psiholog: La noi, sexualitatea e ceva rusinos, de evitat!
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea prin care este interzisa educatia sexuala in scoli fara acordul parintilor a trecut tacit de Senat acum cateva zile.

Actul normativ prevede amendarea profesorilor sau chiar pedepse cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani.

Desi a trecut deja de Senat, legea abia acum starneste polemici. Vezi ce spune Iulian Cristache, presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, despre aceasta lege.

De mentionat este ca, in prezent, in Romania educatia sexuala in scoli se face in cadrul unei discipline optionale, aleasa, la nivel national, de numai 6% dintre parinti.

Ziare.com a stat de vorba cu George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro), pentru a afla impactul unei astfel de legi, dar si daca in Romania este nevoie de ore de acest gen.

"Sexualitatea este o tema foarte sensibila la noi, aproape tabu. Chiar daca exista 'legende' despre abilitatile sexuale ale romanilor, bancuri cu teme sexuale, iar acestea ar putea lasa impresia unei relaxari in privinta acestui subiect, realitatea ne arata ca nu este deloc asa.

In viata publica, sunt mai usor acceptate injuraturile cu tema sexuala decat discutiile libere despre aceasta tema", atrage atentia psihologul.

Potrivit acestuia, multe teme care ar trebui dezbatute in familie (de ex. cum sa convietuiesti cu partenerul de viata, cum sa iti cresti copiii, igiena personala, normele sociale de conduita, normele morale, sexualitatea samd), de unde copilul ar trebui sa-si ia primele informatii, pica in sarcina educatiei.

Cand insa nici parintele nu stapaneste corect aceste domenii sau nu stie, nu este capabil sa vorbeasca despre ele, sa le explice, sa le dezbata, atunci ar trebui sa intervina scoala.

"Lucruri sau actiuni pe care le putem considera de la sine stiute, ca fiind clare, simple, 'la indemana', de multe ori sunt stiute prost, incomplet sau deloc", afirma el.

Iar poate cel mai bun exemplu este spalatul pe dinti la romani, care nu este o regula de igiena personala cunoscuta si respectata de toti, puncteaza George Chiriacescu. Iar dintre cei ce si-au insusit acest obicei, multi nu o fac corect (lucru ce poate fi usor confirmat de un medic stomatolog), atrage atentia psihologul.

In acest context, nevoia predarii lucrurilor ce au un impact mai mare asupra societatii poate deveni imperativa.

"Poate da cuiva de gandit ca in cadrul societatii americane, recunoscuta pentru conservatorismul de la inceputul secolului XX, si care a fost socata de realitatile revelate de faimosul studiu Kinsey Reports, prezentat publicului in doua volume, in 1948 si 1953, The National Education Association promova educatia sexuala drept o parte necesara in curricula nationala", noteaza psihoterapeutul.

Se poate vorbi despre discriminare

Conform legii care va ajunge in sesiunea urmatoare la Camera Deputatilor, for decizional, un elev de clasa a VIII-a care nu are semnatura parintelui (care poate sa nu fie de acord cu aceste ore pentru ca e o persoana foarte religioasa, de exemplu), desi doreste sa participe la aceste ore, va fi, astfel, discriminat.

In expunerea de motive, deputatul Ninel Peia arata ca "incadrarea tuturor copiilor de o anumita varsta la astfel de 'educatie', in masa, fara discernamant, poate marca un suflet mai plapand pentru intreaga sa viata.

Cu ce este de vina un astfel de copil pentru a-i ingradi sansele unei dezvoltari firesti, in limitele normalitatii si a bunului simt comun?".

Asa sa stea lucrurile?

Potrivit lui George Chiriacescu, "ducerea argumentatiei intr-o zona ce nu are legatura cu fondul discutiei, dar care acceseaza unele resorturi emotionale, din care reiese ca este nevoie de salvarea copiilor de pericolul adus de orele de educatie sexuala, are efect.

Apelul la bunul simt comun este de apreciat. Din pacate, este facut din perspectiva logicii private a unui anumit grup. Daca ar fi adevarata abordarea aceasta, am avea nevoie de unele argumente obiective, cum ar fi statistica. Iar, statistic vorbind, in tarile in care exista educatie sexuala in scoala, numarul sarcinilor nedorite in randurile adolescentelor este mai mic".

Sexualitatea, un rau necesar?

Intrebat cine are de castigat de pe urma unei astfel de legi, psihoterapeutul a replicat ca "grupurile ce disemineaza ideea ca sexualitatea este un rau necesar", "un lucru rusinos si pe care trebuie sa il evitam".

Intrebat cand ar trebui sa inceapa educatia sexuala, de la ce varsta, George Chiriacescu a raspuns ca in niciun caz inainte de 7 ani. Celor mai mici de atat ar trebui sa li se prezinte corpul uman.

"Exista carti care prezinta corpul uman pe intelesul copiilor incepand cu gradinita, dar atunci nu discutam despre educatie sexuala, ci despre corpul uman. Educatia sexuala nu se rezuma strict la sexualitate, ci include si partea de relatie, astfel existand si o componenta abstracta, ce necesita o abilitate mai mare de operare a conceptelor. Mai devreme de varsta de 7 ani a elevului, orele nu ar putea sa isi atinga scopul".

"Important este sa nu se uite nivelul de dezvoltare psihologica a fiecarei grupe de varsta", atrage atentia psihoterapeutul.

Daca orele de Educatie sexuala ar fi introduse in programa si ar fi obligatorii, nu numai ca numarul sarcinilor aparute prea devreme ar fi mai mic, dar tinerii vor intelege ce reprezinta actul sexual, relatia dintre barbati si femei si care este cadrul minim decent pentru a se dezvolta relatii armonioase cu sexul opus, mai spune psihologul.

In plus, fetele vor intelege ca "nu are sens sa se valorizeze exclusiv prin latura erotico-estetica, ca pot fi acceptate si valorizate si fara a apela numai la 'farmecele feminine'", mai explica George Chiriacescu.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#lege educatie sexuala scoli, #lege interzice ore educatie sexuala, #educatie sexuala elevi, #educatie sexuala copii psiholog , #viata sexuala