Descoperiri stranii: Pe vechii egipteni ii atragea sexul estival

Duminica, 26 Mai 2013, ora 20:53
4739 citiri
Descoperiri stranii: Pe vechii egipteni ii atragea sexul estival
Foto: infoniac

Un santier arheologic de proportii deschis in oaza Dakhla, situata la 720 km sud-vest de Cairo, a scos la iveala o necropola, a carei vechime este apreciata la 1.800 ani. La randul ei, necropola este asezata peste resturile vechiului oras Kellis, de la care ne-au ramas deasemeni numeroase vestigii antropologice si nu numai.

Datorita stadiului bun de conservare al osemintelor si trupurilor mumefiate, cercetatorii au gasit aici un larg domeniu de studiu, privind modul de viata din acele vremuri indepartate - informeaza portalul Factroom.

S-au gasit 765 morminte, din care un numar de 124 apartinusera unor copii abia nascuti. Intrucat, conform traditiei, vechii egipteni isi orientau mormintele in directia rasaritului de soare, a fost foarte usor pentru cercetatori sa determine luna decesului pentru ocupantul fiecarui mormant.

Faptul este interesant, intrucat s-a constatat ca marea majoritate a nou nascutilor decedati in Egiptul antic fusesera inmormantati in lunile martie si aprilie, ceea ce inseamna ca erau conceputi in lunile iulie si august ale anului anterior.

Aceasta preferinta a vechilor egipteni de a avea raporturi sexuale cu preponderenta in lunile cele mai fierbinti ale anului, atunci cand temperatura zilei depaseste 40 de grade C, cand libidoul este mai scazut, iar calitatea spermei redusa, trebuie sa aiba o explicatie plauzibila, iar cercetatorii au luat in calcul unele variante.

Sexul ca simbol al fertilitatii

Lunie iulie si august reprezinta in Egipt, ca si in multe alte parti ale globlui, perioada care simbolizeaza fertilitatea, intrucat atunci se incheie culesul anumitor roade vegetale, dintre cele mai pretioase.

Este foarte posibil ca, in credinta lor, anticii sa fi facut anumite conexiuni intre belsugul oferit de natura si efectul fertil al actului sexual.

Este insa la fel de posibil ca respectivele luni sa fi reprezentat o perioada mai relaxata, dar si indestulata cu resurse alimentare, o adevarata revenire la viata, dupa terminarea istovitoarelor munci agricole. Era momentul ca partenerii sa-si permita o mica rasplata prin sex.

Sexul si revarsarea Nilului

Intreaga viata a Egiptului s-a focalizat totdeauna pe fenomenul revarsarii Nilului si depunerea unui namol fertil la retragerea apelor. Este posibil ca, in conceptul lor, locuitorii vechiului Egipt sa fi asociat fertilitatea solului, alimentat de ape, cu fertilitatea femeii, considerand ca acesta este momentul ideal petru procreere.

Desi presupunerea ar putea parea exagerata, ea este usor de admis, daca tinem seama de importanta care era acordata atunci simbolurilor in intreaga viata si munca a egiptenilor.

Rolul religiei

Toate practicile religioase din antichitate impuneau, intr-un fel sau altul, o anumita conduita in viata sexuala. In Egipt, unele din acestea datand din vremurile cultului politeist, s-au continuat si in perioada crestinismului primitiv si chiar a celui ulterior.

Si nu erau putine. Astfel, in primele secole ale crestinismului, sacerdotii predicau abtinerea de la sex in zilele de sambata, duminica, miercuri si vineri. Abtinerea era impusa si in Postul Mare, timp de 40 zile, dar si in alte perioade.

Sub aspect religios, se pare ca lunile de vara impun cele mai putine restrictii in ce priveste relatiile conjugale intre parteneri. In aceeasi ordine de idei, merita amintite si studiile recente ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, care confirma ca, in anii 1920-1930, cei mai multi copii egipteni inca se mai nasteau in perioada martie-aprilie.

Sa fi avut egiptenii concedii de odihna?

Munca grea din agricultura, dar si uriasele constructii ale caror vestigii dainuie pana astazi, demonstreaza ca viata vechilor egipteni era consacrata aproape exclusiv muncii.

Pentru a mentine insa capacitatea de munca, stapanitorii erau nevoiti sa intrerupa marile lucrari in perioada de maxima canicula, cand oamenii rezistau cu greu, periclitandu-si viata. Menajarea de catre potentati era inevitatabila.

Putem vorbi, astfel, de un fel de concedii de odihna pe care truditorii Egiptului le primeau pe perioada caniculara. Scutiti de eforturi si beneficiind de odihna, atat barbatii cat si femeile isi permiteau raporturi sexuale mai multe si mai eficiente decat in restul anului.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Egiptul antic vestigii, #necropola cercetari si studii, #Egipt viata sexuala , #stiri sex