De ce meditatia si orgasmul au acelasi efect asupra creierului

Joi, 14 Iulie 2011, ora 14:39 4444 citiri

Invatatorii spirituali sustin ca orgasmul si starea de meditatie au acelasi efect asupra creierului, dar acum acest fapt este intarit si de oamenii de stiinta.

Potrivit unui studiu publicat in America Stiintifica, preluat de Huffington Post, ambele scad starea de alerta si aduc fericire, scazand raspunsul la durere si factori externi neplacuti.

Predicatorii si specialistii in spiritualitate cred cu tarie in similaritatile dintre efectele celor doua activitati. Osho, invatator spiritual indian, era faimos pentru teoria lui de recunoastere a valorii mistice a orgasmului. "Experienta orgasmului este intotdeauna non-sexuala, desi se obtine prin contact intim. Convingerea mea este ca meditatia isi are radacina in sentimentul pe care il simti in timpul orgasmului", a spus el.

Termenul frantuzesc pentru orgasm este "la petite mort", adica "mica moarte", referindu-se la pacea si impacarea pe care o simti, precum si lipsa constiintei de sine de dupa apogeul senzatiilor. Traditia ezoterica indiana a tantrei se bazeaza pe folosirea sexului ca cea mai importanta modalitate de intelegere deplina a Universului.

Totusi, orgasmul nu poate tine loc meditatiei, cele doua activitati folosind parti diferite ale creierului. Meditatia aprinde zona responsabila cu sentimentul de fericire, cortexul stang prefrontal. Orgasmul nu stimuleaza deloc aceasta zona cerebrala.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News