Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand iti pierzi libidoul? Cand esti cel mai rezistent fizic? Ce nu stiai despre tine, la fiecare varsta

Duminica, 31 Mai 2015, ora 18:33
15501 citiri
Cand iti pierzi libidoul? Cand esti cel mai rezistent fizic? Ce nu stiai despre tine, la fiecare varsta
Foto: Pexels

Chiar sa fim intr-un constant si iremediabil declin pe masura ce inaintam in varsta? Sau exista "capitole" unde putem inregistra plusuri pe masura ce trec anii?

Te temi ca vremea cand puteai alerga cativa kilometri, fara sa simti junghiuri in piept, a trecut? Te temi ca niciodata petrecerile nu vor mai fi la fel, din simplul motiv ca rezistenta ti-a scazut? Te temi ca nici in dormitor nu vei mai sta prea mult in afara orelor de somn?

Chiar sa intri in regres total de la o anumita varsta? Oamenii de stiinta raspund la aceste intrebari si nu toate vestile sunt proaste, conform BBC.

Viata incepe la 40 de ani, spun destui, iar in prezent varsta de 60 de ani e perceputa asa cum era cea de 50, cu ani in urma. Asa sa fie?

Corpul, la apogeu

Daca iei in considerare miscarea, de exemplu, cea mai mare energie o ai, intr-adevar, la 20 de ani. In orice caz, pana in 30 de ani. Atunci cursele de 100 de metri viteza par cel mai simple, iar rezultatele sunt spectaculoase. De aceea si fotbalistii se pensioneaza de tineri.

Insa la probele ce presupun rezistenta, la maratoane de exemplu, sunt chiar mai buni cei de 30 - 40 de ani. Declinul e mic pe masura ce trec anii, din acest punct de vedere. Asa se explica de ce atat de multi varstnici participa la curse ce par interminabile.

Varstele creierului

In cazul creierului, lucrurile stau mai complicat de atat. Declinul cognitiv incepe rapid, chiar dupa ce ai parasit bancile scolii. La 20 de ani deja memoria ta a vazut si zile mai bune. Dupa 40 de ani, scaderea e si mai brusca.

Si mai trist, tot dupa aceasta varsta scade si creativitatea. Cei mai multi castigatori ai premiilor Nobel au avut "declicul" premiat cam in jurul acestei varste. Apoi, pur si simplu mintea devine mai inceata si din punct de vedere al creativitatii.

Si totusi, dupa aceasta varsta se dezvolta alte abilitati. Intelegerea lucrurilor citite e mai buna, iar abilitatea de a rezolva operatii sau probleme de aritmetica se imbunatateste. Si relatiile dintre oameni devin mai nuantate, mai complexe, si asta tot gratie creierului.

Cu alte cuvinte, abilitatile noastre mentale cresc si scad "in valuri". Nu exista o varsta la care sa excelam in tot sau in majoritatea lucrurilor, explica Josh Hartshorne, cercetator la Universitatea Harvard, care a coordonat studii legate de creier, de-a lungul timpului.

Dorinta si performantele sexuale

Cat despre libido, daca ar fi sa crezi filmele de la Hollywood si nu numai, 20 - 30 de ani pare varsta la care esti campion. In realitate, nici dorinta sexuala, nici activitatea sexuala nu scad rapid decat dupa ce ai trecut de 50 de ani. Si chiar si atunci declinul nu e unul brusc.

Conform mai multor studii, barbatii care au azi 55 de ani se pot astepta la inca 15 ani de sex relativ frecvent, iar femeile de aceeasi varsta la inca cel putin 10 ani. E drept ca actul sexual nu va fi la fel de "viguros" ca in trecut, insa statisticile arata ca 30% dintre oamenii sanatosi cu varste cuprinse intre 65 - 74 de ani inca se bucura de sex o data pe saptamana.

In plus, scaderea graduala a dorintei sexuale vine cu ceva compensatii - creste dorinta de viata, in general. Ar putea parea un paradox, tinand cont de problemele de sanatate ce vin odata cu trecerea anilor, insa nu e, pentru ca in sfarsit se ajunge la un echilibru al emotiilor, dupa multi ani tumultosi.

Conform stiintei, varstele pot fi rezumate asa: esti la apogeul sexual la 20 de ani, esti fizic "cel mai in putere" la 30 de ani, creierul tau ajunge la apogeu la 40 si 50 de ani si esti cel mai fericit la 60 de ani. Insa acestea sunt doar "liniile mari", fiecare isi alege propria cale. Nu se poate spune ca exista o varsta de aur.

George Clooney, despre imbatranire si operatii estetice

Nu trebuie sa uiti ca un corp antrenat din punct de vedere fizic are ca efect si o memmorie mai buna. Oamenii sanatosi - si ca efect al exercitiului fizic, care intarzie inclusiv boli ca diabetul si cancerul - se bucura de inca cinci ani de activitate sexuala, in plus fata de ceilalti. Asadar, se poate vorbi despre cel mai la indemana elixir al tineretii, arata BBC.

In plus, psihologii atrag atentia ca atitudinea mentala joaca un rol mai important decat se credea. Daca unii oameni se simt mai tinari decat arata varsta biologica si actioneaza in consecinta, fiind mai activi si traind mai mult, exista altii care-si impun singuri limite, care nu sunt urmarea starii lor fizice.

Pentru moment, nu s-a gasit reteta anularii imbatranirii, insa cunoscand mai bine procesul, cu suisurile si coborasurile sale, putem face aceasta calatorie mai placuta.

Vitamina care poate încetini procesul de îmbătrânire. Rezultatele unui nou studiu
Vitamina care poate încetini procesul de îmbătrânire. Rezultatele unui nou studiu
Oamenii de știință manifestă din ce în ce mai mult interes pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Una dintre soluții - consumul de vitamina D - este destul de accesibilă la preț...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#varste creier, #imbatranire studii, #sex varste, #scadere libido, #dorinta sexuala varste, #rezistenta fizica varste , #viata sexuala