Kelemen Hunor: Coalitia sa faca o alta propunere de premier, presedintele nu a incalcat Constitutia

Miercuri, 28 Decembrie 2016, ora 11:38
8010 citiri
Kelemen Hunor: Coalitia sa faca o alta propunere de premier, presedintele nu a incalcat Constitutia
Foto: site UDMR (Arhiva)

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat miercuri, la Palatul Parlamentului, ca presedintele Klaus Iohannis nu a incalcat Constitutia atunci cand a respins propunerea PSD-ALDE de premier, iar coalitia majoritara trebuie sa vina cat mai repede cu o noua propunere.

Kelemen Hunor a precizat ca poate era mai bine ca presedintele Iohannis sa prezinte public si cateva argumente care au stat la baza deciziei de respingere a lui Sevil Shhaideh, prima propunere facuta de PSD pentru functia de premier.

"Cateva propozitii. Dar din punct de vedere constitutional presedintele nu a gresit, nu a incalcat niciun articol", a declarat liderul UDMR, adaugand ca explicatiile ar fi fost "de dorit", seful statului putand sa indice macar "domeniul sau directia" din care veneau motivele sale, pentru ca "s-ar putea sa fie argumente care nu pot fi facute publice".

"Dar nu e obligat sa vina cu astfel de argumente (...) Nu poti sa il obligi, nu cere nici Constitutia o argumentare foarte detaliata", a adaugat Kelemen Hunor.

Intrebat de jurnalisti, liderul UDMR a subliniat ferm ca nu exista motive pentru suspendarea presedintelui Iohannis din cauza ca a respins-o pe Sevil Shhaideh.

"Sunt convins ca coalitia de guvernare PSD-ALDE, intr-un timp foarte rezonabil, va inainta o alta propunere. Presedintele a recunoscut majoritatea, nu a cerut propunere nici de la PNL, nici de la UDMR (...) Majoritatea este recunoscuta de catre presedintele Iohannis, sunt convins ca ei vor veni cu o alta propunere azi, maine, poimaine, cand va exista o decizie in cadrul coalitiei de guvernare.

Nu exista niciun articol constitutional pe care se poate construi o suspendare. Nu vad niciun motiv. Suspendarea, din punctul nostru de vedere, nu este fezabila si nici nu am sustine acest demers (...) Presedintele nu a incalcat Constitutia, ne place sau nu ne place decizia sa, argumente constitutionale nu exista", a declarat Kalemen Hunor.

In ceea ce priveste acordul de colaborare semnat cu PSD, liderul UDMR a spus ca el "ramane valabil, pentru ca este vorba de o colaborare parlamentara".

"Cand am spus ca asteptam nominalizarea de premier am spus in sensul de a sustine votul de investitura. Nimeni nu da un cec in alb nimanui in politica. In momentul in care vom afla cine e nominalizarea vom putea spune daca o sustinem. Oricum ei au majoritate si fara noi. Nu putem sa dam un cec in alb, ar putea sa vina cu o persoana cu care greu sa fim de acord, din varii motive", a mai declarata Kelemen Hunor, referindu-se la o viitoarea propunere de premier.

Pe de alta parte, Kelemen Hunor a respins ideea ca Romania s-ar afla intr-o criza politica.

"Nu, in niciun caz, nu cred ca putem discuta de o criza. E binevenita o discutie intre liderii coalitiei si presedintele Iohannis, pentru ca vrei, nu vrei, va fi o coabitare, o coabitare lunga. Nu s-a intamplat altceva decat ceea ce Constitutia permite. Criza politica am avea daca pana in ianuarie, adica peste cateva zile, nu am avea guvern", a mai declarat el.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a decis sa respinga prima propunere facuta de PSD pentru functia de premier, in persoana lui Sevil Shhaideh, dar nu a exlicat care au fost motivele sale.

In replica, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu au sustinut ca presedintele ar putea fi acuzat ca a incalcat Constitutia, nefiind exclusa suspendarea lui. Conducerea PSD se reuneste miercuri, la ora 16, pentru a lua noi decizii care sa permita deblocarea situatiei si instalarea unui nou Executiv.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Kelemen Hunor Sevil Shhaideh , #premier