Guvernul a adoptat Strategia de descentralizare - ce domenii sunt vizate

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 20:11 8275 citiri
Foto: Hepta.ro

Ministrul Dezvoltarii, Sevil Shhaideh, a anuntat miercuri ca Guvernul a adoptat Strategia generala de descentralizare, care vizeaza mai multe domenii.

Potrivit vicepremierului, este vorba astfel despre "descentralizarea competentelor in sapte domenii - agricultura, educatie - activitati extrascolare, sanatate, cultura, mediu, tineret si sport si turism".

"In termen de trei luni de la data adoptarii strategiei, toate ministerele de linie vor adopta analiza de impact si in maxim sapte luni se vor adopta legile sectoriale pe fiecare domeniu de descentralizare", a mai explicat Sevil Shhaideh.

Guvernul a explicat, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca prin strategia de descentralizare se vizeaza "oportunitatea transferarii de noi competente de la nivel central la nivelul autoritatilor locale", in cele sapte domenii.

"Strategia este insotita de un plan de actiuni pentru pregatirea descentralizarii si unul pentru implementarea ei efectiva, cu termenele in care autoritatile administratiei publice responsabile vor pune in aplicare masurile/actiunile corespunzatoare obiectivelor strategice stabilite.

Astfel, ministerele responsabile pentru domeniile mentionate vor elabora si prezenta spre aprobare Guvernului analize de impact, in vederea fundamentarii deciziei cu privire la oportunitatea transferului de competente. Concluziile acestor analize de impact vor fi prezentate spre aprobare Guvernului in termen de 4 luni de la aprobarea strategiei, exceptand domeniul turismului, pentru care a fost stabilit un termen mai lung, de 6 luni", se arata in comunicat.

De asemenea, Executivul subliniaza ca "procesul de descentralizare reprezinta in continuare o prioritate a Guvernului Romaniei".

F.N.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News