Dosarul Belina: Prin ce ”șmecherie birocratică” s-a modificat geografia prin Hotărâre de Guvern

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 03:00
6202 citiri
Dosarul Belina: Prin ce ”șmecherie birocratică” s-a modificat geografia prin Hotărâre de Guvern
Sevil Shhaideh, fost vicepremier, la Curtea de Apel București, pe 27 septembrie 2022. FOTO: Ionuț Mureșan

Insula Belina și brațul Pavel au putut să fie trecute „din pix” din patrimoniul public al statului în patrimoniul CJ Teleorman (apoi al firmei de casă a lui Liviu Dragnea, Tel Drum), printr-o „șmecherie” birocratică, anume schimbarea unor coduri de clasificare în acte pe care puțini specialiști le vedeau.

Detaliile au ieșit la iveală în procesul în care fostul vicepremier Sevil Shhaideh a fost achitată pentru abuz în serviciu.

Martorul Avram Dorin, de la Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), a dat detalii cu privire la modul în care a fost emisă HG 858/2013, privind darea în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman a unor părţi de imobile aflate în domeniul public al statului, cele mai importante fiind insula Belina și brațul Pavel.

  • „La ANAR s-a primit o adresă prin care se atrăgea atenția asupra unei observații emanate de la Ministerul Finanțelor, privind neconcordanțe între inventarul centralizat al bunurilor statului (în cauza insula Belina și brațul Pavel) și mențiunile din cartea funciară. Se releva neconcordanța și față de Ordinul 1718/2011 al Ministerului Finanțelor, ordin prin care se introdusese un nou cod de clasificare pentru brațe, insule și ostroave aferente apelor de suprafață (cod 080302).
  • Adresa a fost repartizată de conducere la biroul în cadrul căruia funcționam, Patrimoniu și Cadastru de la Apele Române. Eu personal m-am ocupat de soluționarea sesizării. Am verificat ordinul 1718/2011 al Ministerului Finențelor și am constatat că, într-adevăr, există neconcordanța reclamată în sensul că codul de clasificare existent în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public nu corespundea cu cele inventariate în Ordinul 1718/2011.
  • În consecință, în ceea ce privește suprafața, am corectat în conformitate cu cartea funciară, inserând suprafață corectă în proiectul de Hotărâre de Guvern.
  • Cu privire la denumirea „BH Dunăre”, adică „Bazin Hidrografic Dunăre”, arăt că nu puteam să punem denumirea „teren extravilan” pentru că aceste două bunuri aveau denumiri proprii: brațul Pavel și insula Belina.
  • Apreciind că, cel mai probabil, codul de clasificatie „080301” a fost pus greșit tocmai ca urmare a denumirii „BH Dunăre” (pentru că la noi, bazinele hidrografice sunt prinse separate, pe județe), am eliminat astfel sintagma „BH Dunăre” și am lăsat denumirea celor două bunuri, respectiv insula Belina și brațul Pavel. Mai subliniez ca în inventar principalele insule, brațe și ostrove sunt la poziții separate.
  • Am observat ca la 8 bunuri din această categorie care aveau sintagma „BH Dunăre” în față, codul de clasificatie era 080301, adică greșit. Mai sunt și alte brațe, insule și ostroave prinse în inventarul centralizat la poziții separate și care aparțin altor administrații bazinale de apă, care la coloana cu denumirea figurau cu nume propriu: de exemplu, Ostrov Ana. Iar acestea aveau codul de clasificatie corect, adică 080302”, a declarat martorul.

Concluzia Tribunalului: Geografia poate fi schimbată prin HG

Insula Belina și Brațul Pavel puteau fi trecute fără probleme din domeniul statului în domeniul CJ Teleorman, apoi să fie închiriate către Tel Drum, notează Tribunalul București în motivarea prin care a achitat-o pe Sevil Shhaideh, fost vicepremier PSD.

În plus, legea era neclară la data comiterii presupuselor fapte, Insula Belina și Brațul Pavel nu sunt în albia minoră a Dunării și CCR a dat decizii – ulterior trimiterii în judecată a inculpaților – din care reiese că oamenii lui Dragnea au dreptate, iar procurorii DNA au interpretat greșit legea, se arată în ampla motivare a Tribunalului București, consultată de Ziare.com.

Procurorii susţin că în anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din insula Belina şi Braţul Pavel, situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman.

După doar câteva zile, cele două proprietăţi, cu suprafaţă de 278,78 de hectare şi, respectiv, 45 de hectare, au fost închiriate tot ilegal unei firme private, pentru realizarea transferului de proprietate fiind adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Firma privată de care vorbesc procurorii este Tel Drum, controlată de Liviu Dragnea.

Acuzațiile procurorilor DNA în Dosarul „Belina”

Potrivit anchetatorilor, Insula Belina şi Braţul Pavel, fiind situate în albia minoră a Dunării, fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, astfel că nu puteau fi trecute în proprietatea unui consiliu judeţean prin hotărâre de Guvern, ci doar prin lege.

„Concret, în perioada 23 septembrie - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Sevil Shhaideh a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat Guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi HG 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta - în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale”, se precizează în comunicatul DNA.

Statul român, prejudiciat cu 3,2 milioane de lei

Din anchetă a reieşit că, în urma faptelor săvârşite de Sevil Shhaideh, Adrian Gâdea şi Ionela Stoian, a fost cauzat statului român un prejudiciu de 3.237.800 de lei, reprezentând valoarea totală a celor două bunuri imobile ieşite din patrimoniul său, la care se adaugă 248.126,334 lei reprezentând echivalentul a 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere, care trebuia încasată de bugetul de stat în perioada 16 ianuarie 2014 - 23 aprilie 2018.

Procurorii au mai identificat un prejudiciu produs Administraţiei Naţionale „Apele Române” în valoare de 248.126 de lei, echivalent cu 50% din suma provenită din cele trei contracte de închiriere care trebuia încasată de această instituţie în calitate de titular al dreptului de administrare a imobilelor.

„Corelativ, judeţul Teleorman a obţinut un folos patrimonial de 3.237.800 lei, cât reprezintă valoarea totală a celor două bunuri imobile intrate în patrimoniul lui şi un folos patrimonial în cuantum de 496.252,668 lei, echivalentul sumei provenind din contractele de închiriere, sarcini ale imobilelor”, menţionează DNA.

Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea, la un pas de moarte. Medicii au reușit să-l stabilizeze pe fostul lider PSD
Liviu Dragnea (61 ani), fostul lider PSD, a avut o cumpănă grea, din cauza unui accident vascular suferit pe când era plecat din țară. El a vorbit pentru prima dată despre acest episod, la...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Sevil Shhaideh, #Insula Belina Brat Pavel proprietate stat, #CJ Teleorman, #Liviu Dragnea, #Tel Drum CJ Teleorman, #achitare , #justitie