Deocamdata, nu!

Luni, 26 Decembrie 2016, ora 16:39 12365 citiri

Deocamdata. Acesta e cuvantul cel mai important rostit saptamana trecuta in arena politica de la noi. L-a pronuntat Liviu Dragnea. Seful PSD iesea de la consultarile cu presedintele. Trebuia sa anunte propunerea de premier.

In campanie, nu spusese vreun nume. A lasat sa se inteleaga, uneori, ca ar putea fi el. Asta, pana s-a publicat un fragment dintr-o lege de acum 15 ani. De acolo rezulta ca un condamnat penal nu poate fi ministru.

Nici dupa ce s-au anuntat rezultatele, n-a aparut un candidat. Ce-i drept, au circulat cateva nume. Doi-trei fosti ministri sau parlamentari, putin stiuti, sau Gabi Firea, care viseaza sa ajunga premier, presedinte, orice.

Presiunea publica asupra lui Dragnea a fost diminuata de iluzia ca s-ar putea constitui o majoritate fara social-democrati. Cand a devenit clar ca vom avea o alianta PSD-ALDE, a aparut zvonul ca premier va fi Florin Georgescu. Dupa cateva ore, s-a zis ca acesta a refuzat.

A circulat, apoi, alt zvon: Vasile Dincu, aflat de un an in umbra lui Ciolos. Totul a fost anuntat - cum le place multora sa zica - "pe surse", de parca ar fi anormal sa discuti deschis despre Guvern.

Pe masura ce consultarile de la Cotroceni se apropiau, Dragnea a devenit secretos. Intai a zis ca va reuni partidul cu putin timp inainte de data-limita. Apoi, a anuntat ca PSD nu va sti ceva inaintea presedintelui.

In seara care a precedat intalnirea de la palatul prezidential, seful pesedistilor a explicat ca a primit un cec in alb de la partid pentru alegerea candidatului. Nu s-a mai intamplat pana acum ca numirea premierului sa devina o afacere strict personala.

Dupa ce si-a afisat, cu aroganta, autoritatea asupra formatiunii sale politice, Dragnea a prelungit suspansul pana la iesirea de la consultari. Apoi, a zis: Sevil Shhaideh. Adaugand: deocamdata.

In timp ce lumea cauta pe google cine e Sevil (si mai cum?), liderul PSD explica de ce nu s-a propus pe sine. Condamnarea sa ar fi fost nedreapta. Legea in baza careia a fost judecat ar fi profund neconstitutionala. Asa ca se vede silit sa aleaga - deocamdata - o persoana loiala, pe care el o va controla.

Fiindca nu vrea opozitie in partid sau gesturi facute pentru presa. Din demonstratia de autoritarism, publicul a priceput ca noua majoritate va schimba legea, pentru ca Liviu Dragnea sa ocupe fotoliul care i se cuvine.

Acestea fiind lamurite, a urmat dezbaterea. De fapt, intai a fost bascalia. Au lansat-o cei socati, in campanie, sa-i auda pe pesedisti infierand strainii. Acum, aceiasi oameni au sugerat, cu toate resursele de care dispune romanul verde, ca o tataroaica musulmana la Palatul Victoria nu e chiar portretul premierului imaginat de votantul lui Dragnea.

Suporterii pesedistului, in schimb, au repetat doua lucruri la fel de stranii: baronul de Teleorman merita sa fie premier, dar legea nedreapta nu-l lasa, iar aleasa lui e perfecta.

Cand s-au terminat consultarile, presedintele a anuntat ca amana desemnarea. Pe scurt: deocamdata, nu!

Dupa cateva ore, au aparut informatii legate de simpatia sotului doamnei Shhaideh fata de regimul sirian si Hezbollah.

Calculul PSD a fost dat peste cap. Asa ca, de Craciun, patru teme au ocupat atentia publicului:

Primul e relatia partid-guvern. E oare legitim ca un politician care neaga decizia unei instante sa controleze premierul tarii sale?

A doua ar fi legata de potentiala ocupanta a fotoliului de premier. E democratic ca o persoana care nu doar ca n-a fost aleasa, dar nici nu dispune de o minima notorietate, sa fie desemnata in fruntea Guvernului, fara consultarea prealabila a partidului din care provine?

A treia: poate fi stabil un regim in care prim-ministrul e instalat ca o marioneta pana la schimbarea unei legi in interes propriu?

In fine: relatiile - fie si indirecte, prin sot -, cu regimul Assad pot bloca o persoana de la ocuparea unei inalte demnitati publice intr-un stat din UE?

Luand in seama raspunsurile de bun simt la aceste intrebari, presedintele ar putea refuza nominalizarea. O va face, sfidandu-l pe Dragnea? Sau va prefera linistea?

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News