Voinescu: Ponta si USL incearca un abuz constitutional urias

Marti, 12 Iunie 2012, ora 17:11 2949 citiri
Foto: TVR Info

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat, la sedinta din Parlament de marti, la care premierul Victor Ponta a propus o declaratie referitoare la cine reprezinta Romania la Consiliul European, ca acesta incearca sa faca un abuz constitutional si ca vrea sa transeze astfel o disputa personala cu Traian Basescu.

"Se incearca un abuz constitutional urias, se incearca modificarea regimului constitutional fara modificarea Constitutiei", a spus Voinescu de la tribuna Parlamentului.

Parlamentul decide: Ponta sau Basescu la Bruxelles

El a mai atras atentia ca ce a propus Ponta e ceva fara nicio valoare juridica, fiind o declaratie politica si a propus sa se adopte o hotarare a Parlamentului pe aceasta tema, daca se vrea o pozitie asumata.

"Am doua observatii de facut - prima, de natura formala - conform Constitutiei noastre, neinterpretat de nicio Putere, actele Parlamentului sunt legile, hotararile si motiunile.

Ne putem reuni in sedinta comuna pentru a adopta si declaratii, acestea nu au valoare normativa (...) Nu declaratia adoptata de noi poate fi interprretata, ci o norma juridica.

Daca tot ne-am strans sa lamurim o problema care spuneti ca va framanta (....) haideti sa adoptam o hotarare a Parlamentului cu acest subiect, doar ea are forta juridica", a cerut Voinescu parlamentarilor.

E o disputa personala cu Basescu

Deputatul PDL l-a acuzat pe Victor Ponta ca a adus in Parlament o disputa personala cu Traian Basescu.

"Prin Constitutie (...) presedintele reprezinta Romania, iar Guvernul traduce in realitate, realizeaza politica interna si externa (...) Colegii au o problema cu persoana presedintelui. E ciudat sa convoci Parlamentul in formula reunita pentru a transa o problema personala.

Daca primul ministru resimtea un conflict institutional, nu se adresa Parlamentului, se adresa Curtii Constitutionale.

Primul-ministru a venit in Parlamnt dintr-un motiv simplu - aici are majoritate(...) a venit pentru o dezbatere politica (...)Vrea sa faca un meci de brat de fier cu presedintele Romaniei, sa vada lumea cat e de fortos", a mai spus Voinescu.

El i-a ironizat pe premierul Victor Ponta si pe ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, spunand ca acestia fac adesea confuzie nu doar intre Consiliul European si Consiliul Europei, dar si intre acestea si Consiliul UE.

Totodata, el a amintit ca USL nu a dorit modificarea Constitutiei, care ar fi rezolvat problema ambiguitatii in reprezentarea Romaniei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News