Voinescu despre proiectul revizuire a Constitutiei: Aveam asteptari mai mari

Sambata, 24 Aprilie 2010, ora 23:05
1118 citiri
Voinescu despre proiectul revizuire a Constitutiei: Aveam asteptari mai mari

Deputatul PD-L Sever Voinescu spune ca avea asteptari mai mari de la proiectul de revizuire a Constitutiei propus de Guvern care nu impune un mecanism mai bun de control reciproc al institutiilor statului si mentine "ipocrizia" ca presedintele tarii este apolitic.

"Am citit proiectul de Constitutie pe care guvernul l-a trimis, cu propunere de initiere, presedintelui Basescu. Marturisesc sincer: aveam asteptari mai mari. Proiectul guvernului consacra cele decise referendar de popor, in noimebrie 2009. Foarte bine! De asemenea, umbla la componenta CSM. Iarasi, foarte bine!

In plus, mai adauga in textul fundamental corectii de parcurs, mici ajustari menite sa deblocheze posibile blocaje. Am indoieli asupra eficientei acestora. De pilda, un nou blocaj intre presedinte si premier, similar celui pe care l-am avut in anii 2006-2008, tot nu poate fi rezolvat.

De aceea, acceptand aproape tot ce se gaseste in acest proiect, spun clar: e prea putin! Orice analiza a sistemului constitutional romanesc arata ca defectiunile acestuia sunt profunde - Constitutia are nevoie de reparatii capitale", sustine Voinescu, pe blogul personal.

Potrivit deputatului PD-L, este nevoie de o Constitutie "rescrisa de la cap la coada", iar nu de o lege care doar modifica articole din actuala Lege fundamentala. "Prin urmare, as socoti proiectul Guvernului doar un prim pas pe drumul unei serioase reforme constitutionale. Sper sa avem mai mult succes cu reforma constitutionala decat avem cu reformele in alte domenii sectoriale.

Altfel, proiectul guvernului are un rol benefic pentru intregul proces, asa cum am mai spus. Dupa interminabile discutii politice despre modificarea Constitutiei, avem, in fine, o comisie parlamentara anume desemnata de legislativ sa produca propunerile de modificare.

Proiectul guvernului (care are toate sansele sa devina proiectul presedintelui) dinamizeaza acest proces care devenise exasperant de lent, inertial, lenes", mai spune deputatul PD-L.

Democrat-liberalul considera ca "centrul de forta" al viitoarei Constitutii trebuie sa fie "binomul cetatean - comunitate locala si nu binomul cetatean - stat".

E nevoie de limitari serioase

"Cred ca sistemul de << checks-and-balances >> intre puterile statului trebuie complet regandit. Nu doar control reciproc ("reciproc" este cuvintul esential aici) intre puterile statului, dar si limitari serioase.

Adesea, legislativul face ceea ce trebuie sa faca executivul, executivul legifereaza abundent (slava Domnului, acum s-a mai oprit!), puterea judecatoreasca face singura legi si decide asupra executiei bugetare, legislativul decide cine este trimis in judecata si cine nu etc. Avem o gramada de situatii in care puterile statului se interfereaza anormal", enumera Voinescu problemele care ar trebui reglementate in viitor.

Potrivit democrat-liberalului, Constitutia trebuie sa propuna "un stat mic, dar puternic". "Asta inseamna un stat descentralizat. De altfel, un Parlament unicameral poate avea sens intr-o paradigma democratica numai daca Romania are un stat puternic descentralizat si o cu totul alta organizare administrativ-teritoriala.

M-as fi asteptat ca Guvernul sa propuna, deja, un anumit proiect in acest sens, pentru ca momentul modificarii Constitutiei este cel mai potrivit pentru a opera si reorganizarea administrativ-teritoriala", spune Voinescu.

Ipocriziile de care trebuie sa scape Constitutia

Deputatul PD-L vorbeste si despre "ipocriziile" de care ar trebui sa scape Constitutia. "Figura presedintelui, plutind undeva deasupra executivului, dar nefiind chiar executiv, mi se pare insuficient conturata.

Daca presedintele este parte a executivului, atunci vedem asta clar, in Constitutie. Daca nu este, atunci sa vedem asta clar in Constitutie. Dar actualul desen constitutional in culori indecise nu mai poate functiona", sustine Voinescu.

"Apoi, faptul ca presedintelui i se da responsabilitatea medierii conflictelor dintre puterile statului, dar nu i se da nici o parghie sa decida intr-o asemenea situatie, mi se pare o ipocrizie constitutionala de care trebuie sa scapam. Ori ii dam responsabilitatea medierii, dar ii dam si instrumentele sa medieze, ori nu-i dam aceasta responsabilitate Si trimitem imediat orice conflict intre puteri la judecator (eventual la judecatorul constitutional).

La fel, mi se pare ipocrit sa se consacre figura presedintelui apolitic, suspendat la egala distanta de toate fortele politice. Presedintele este un om politic. El ajunge presedinte tocmai pentru ca este un bun om politic. In toate cazurile, omul care ajunge presedintele Romaniei vine direct din fruntea unei mari miscari politice, fie ca e partid, fie ca e alianta.

Nu e ipocrit sa ceri acestui om ca, din clipa in care devine presedinte, sa uite complet ca a fost parte a acelei miscari si ca oamenii l-au votat in mare masura pentru asta?

Sa transformi peste noapte liderul unei miscari politice de succes (ca de-aia castiga prezidentialele) intr-un tatuc care-i iubeste si-i dojeneste egal pe toti actorii politici - asa cum face actuala Constitutie - mi se pare, cum spuneam, o ipocrizie fara margini", mai comenteaza deputatul PD-L, care-si incheie postarea cu salutarea faptului ca "s-a urnit caruta" si revizuirea Constitutiei "a inceput cu adevarat".

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sever voinescu revizuire constitutie , #PDL