Sever Voinescu: Romania trebuie sa aiba o singura duminica electorala

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 16:40 873 citiri
Foto: Antena3

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a anuntat luni, la finalul sedintei BPN, ca democrat-liberalii isi vor asuma oficial in Parlament proiectul de revizuire a Constitutiei transmis de presedintele Traian Basescu, dar si ca regionalizarea, schimbarea sistemului de vot si comasarea alegerilor sunt subiecte pe care PDL le promoveaza in coalitie.

Deputatul PDL a declarat intr-o conferinta de presa ca parlamentarii democrat-liberali sustin "revigorarea comisiei comune de revizuire a Constitutiei", infiintata anul trecut.

"Suntem convinsi ca Romania are nevoie de modificarea Constitutiei. Nu urmarim un joc politic, vom fi concentrati pe obtinerea a doua treimi in votul comisiei, sperand ca el se va traduce si in votul ce se va da in cele doua camere parlamentare", a precizat deputatul PDL.

Acesta a mai anuntat ca proiectul privind reorganizarea administrativa nu a fost abandonat, chiar daca nu a fost primit cu prea multa intelegere din cauza unei "insuficiente explicari".

"In coalitie partenerii sunt deschisi catre dialog, toata lumea e de acord ca structura teritoriala trebuie schimbata dupa mai bine de 40 de ani. Noi vrem ca procesul sa fie condus de coalitia aflata acum la guvernare", a subliniat Sever Voinescu.

In ceea ce priveste comasarea alegerilor, acesta a afirmat ca "decizia PDL e clara, ferma, previzibila".

"Suntem pentru organizarea alegerilor locale si parlamentare in aceeasi zi", a spus el, argumentand ca Romania in 2012 nu isi mai poate permite un blocaj institutional, ea va trebui sa faca fata unor provocari economice din plan global extrem de complexe, iar factorul politic nu va trebui ca "prin jocul electoral sa impieteze asupra functionarii statului".

"Romania trebuie sa aiba o singura duminica electorala", a punctat Voinescu, adaugand ca PDL spera in sprijinul intregii coalitii in Parlament.

El a anuntat ca la sedinta coalitiei de luni partenerii au cazut de acord asupra faptului ca sistemul electoral din 2008 trebuie schimbat, respectandu-se principiul ca cel care castiga cele mai multe voturi intr-un colegiu sa ajunga in Parlament, nu sa fie substituit de candidati de pe locul 2 sau 3.

Negocierile pe aceasta tema continua in coalitie, dat fiind faptul ca UDMR insista in adoptarea unui sistem de vot prin compensare, in timp ce PDL doreste vot uninominal pur.

La final, Sever Voinescu a anuntat ca s-a decis in coalitia de guvernare ca in prima parte a lunii septembrie sa se aprobe in Parlament restructurarea guvernului prin adaugarea unui nou minister, al Fondurilor Europene, urmand ca atributiile acestuia sa se stabileasca prin hotarare de guvern.

"Atributiile nu vor fi constituite prin preluarea atributiilor de la alte ministere(...) el va avea rol de coordonare, va coordona activitatea structurilor care pe diverse niveluri sunt implicate in gestionarea fondurilor europene", a mai spus Sever Voinescu, precizand ca nu au fost luate in discutie nume de potentiali ministri.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News