Sever Voinescu: Ponta il uraste pe Basescu pentru ca il iubeste - Interviu (III)

Sambata, 27 August 2011, ora 12:01
2976 citiri
Sever Voinescu: Ponta il uraste pe Basescu pentru ca il iubeste - Interviu (III)

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a vorbit, in partea a treia a interviului pentru Ziare.com, despre cine conduce PSD, destramarea USL, afectiunea lui Victor Ponta pentru Traian Basescu, Alba ca Zapada si posibila alianta la guvernare cu Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu.

Deputatul PDL crede ca presedintele PSD, Victor Ponta, il uraste pe Traian Basescu din cauza faptului ca, in sinea sa, il iubeste si il admira pe acesta. Voinescu mai crede ca Ponta incearca sa fie la fel ca Traian Basescu, dar a inteles gresit stilul acestuia de a face politica. El mai crede ca liderul PNL, Crin Antonescu, il ataca pe seful statului doar din calcul politic.

Vicepresedintele PDL spune ca PSD e in cautarea unui lider precum Ion Iliescu, dar face alegeri nepotrivite, precum Mircea Geoana sau Victor Ponta.

Voinescu s-a aratat sceptic in privinta constituirii unui partid precum Alba ca Zapada, insa spune ca o parte a presei ar incerca sa discrediteze asemenea constructie.

Intrebat daca ar exclude o alianta la guvernare cu Partidul Poporului, al lui Dan Diaconescu, Voinescu a spus ca "nu o exclude", insa nu ar agrea-o.

Sever Voinescu, despre coruptia din PDL si comasarea alegerilor - Interviu Ziare.com (I)

Voinescu, despre revenirea spectaculoasa a PDL si inlocuirea lui Basescu - Interviu Ziare.com (II)

Urmareste mai jos partea a treia a interviului acordat Ziare.com de Sever Voinescu:

Spuneti mereu, si dumneavoastra, si alti lideri ai PDL, ca USL se va destrama pana la alegeri. Totusi, cine va vrea asta, cine sunt liderii USL care ar vrea sa faca asta?

Ei, sunt multi in USL care maraie. Nu apar public din doua motive. Intai, pentru ca cele doua partide care compun alianta socialista sunt partide totalitare in interiorul lor. Vreau sa remarcati faptul ca sunt atat de multe voci critice in PDL, care se exprima liber si fac adesea deliciul presei, dar nu vedeti ceva similar la PSD si la PNL. Si nu pentru ca n-ar exista dizidenti acolo, ci pur si simplu pentru ca actualul sistemul de organizare si de leadership din aceste partide e unul totalitar.

Dizidentii se pot imediat detecta in sisteme deschise, democratice, dar sunt greu detectabili in sisteme inchise si totalitare. Dar, asa cum se intampla in asemenea situatii, cand partidele respective vor deconta esecul leadershipului actual, si in PSD si in PNL nemultumirile vor iesi la suprafata si liderii vor fi schimbati. E ceva natural. Nu e nevoie sa fii mare analist sa intelegi asta, trebuie sa fi citit ceva din Shakespeare ca sa intelegi ca puterea personala a unor oameni trece si ea prin diferite etape.

Deocamdata, cei doi lideri ai USL sunt in momentul de varf al puterii lor, ei sunt necontestati, lor li se pare ca se bucura de toata simpatia, ca autoritatea lor e nestirbita. Putina cultura le-ar fi indicat ca nu e bine sa fie atat de siguri pe ei insisi. Conspiratorii stau la pinda si in PSD si in PNL. Sigur ca sunt oameni nemultumiti printre socialistii din ambele partide, oameni care asteapta momentul caderii domnilor Ponta si Antonescu. Momentul acesta se apropie cu pasi repezi.

In privinta destramarii USL, ma astept sa se intample. USL are o baza fragila. De fapt, PSD si PNL au mers impreuna pentru ca liderii lor il urasc visceral pe Traian Basescu. Altfel, politic, aceasta alianta nu are vreun sens. Ea se bazeaza pe o iluzie (ca vor face 50% plus 1) si pe o lectura superificiala si schioapa a Constitutiei (ma refer la articolul referitor la desmenarea primului-ministru de catre Presedinte).

Daca USL face 50% plus 1 e irelevant din punct de vedere constitutional. Dar degeaba se supara ei ca li se tot citeste Constitutia. Nu se va ajunge la aceasta discutie, pentru ca nu vor obtine majoritatea sufragiilor populare, oricum.

Cand le va fi clar ca nu-si pot atinge obiectivul, se vor intreba "de ce mai suntem impreuna?". Cand va aparea aceasta intrebare in randurile militantilor PSD si PNL din Romania, divortul din USL e la doi pasi.

Si cand spuneti ca cele doua partide au conduceri totalitare, credeti ca, la PSD, Victor Ponta e totalitar sau credeti, cum spune Sebastian Lazaroiu, ca partidul e condus de Adrian Nastase?

Eu cred ca adevarata forta in PSD, in acest moment, emana de la Adrian Nastase, si ea se executa prin oameni precum Liviu Dragnea. Cred ca Victor Ponta este intr-o faza juvenila si fragila a evolutiei lui politice, daca va mai fi vreo evolutie. Spre deosebire de ce spune Sebi Lazaroiu, eu cred ca, daca Victor Ponta va reusi sa ramana in fruntea PSD dincolo de 2012, s-ar putea sa devina un lider real.

Va amintesc cazul unui Nicolae Ceausescu care a inceput sa conduca Partidul Comunist pentru ca greii partidului nu au avut pe altcineva sa puna si s-au orientat spre Ceausescu pentru ca parea mai prostut si mai manipulabil. Dupa un timp, Nicolae Ceausescu i-a gatuit pe toti greii partidului si a devenit un dictator feroce. Va reamintesc, cumva similar, ce s-a intamplat la PSD cu Mircea Geoana, care a fost pus in fruntea partidului de niste oameni care nu se intelesesera pe cine sa puna, dar agreeasera sa-i dea jos pe Ion Iliescu si pe Adrian Nastase. Asa l-au gasit pe cel care parea un fel de prostutul grupului, Mircea Geoana. Dupa un timp, Mircea Geoana a ajuns sa-i dea afara exact pe cei care il sprijinisera.

E foarte posibil ca si Victor Ponta sa ajunga la un asemenea grad de autoritate si forta in partid care sa-i permita sa-l elimine pe Adrian Nastase. Asemenea paricide politice s-au vazut si chiar constituie o regula. Oricum, ce se intampla la PSD e o lunga saga patetica a unui partid mare si serios in cautarea unui conducator. Din pacate, dupa parintele fondator Ion Iliescu, PSD e in continua cautare de lider. Par intr-o zodie proasta - fac numai alegeri nepotrivite. Cauta lider, au nevoie de un conducator politic autentic, cu staif de om de stat si greutate politica reala.

Adrian Nastase n-a fost un asemenea lider?

Nu, n-a fost un asemenea lider. Tipul de autoritate pe care Adrian Nastase il avea asupra partidului a fost de alta natura, de aceea a fost atat de subred si a putut fi imediat schimbat dupa primul esec electoral. Nu uitati ca Ion Iliescu a pierdut niste alegeri in 1996 si a ramas liderul indiscutabil al partidului si a fost fara nici o discutie urmatorul candidat al partidului in 2000, cand a recastigat presedintia tarii. A fost un lider care, desi a pierdut o data, nu a fost pedepsit de partid, ci a fost sustinut pentru inca patru ani in speranta, implinita in cele din urma, ca va castiga din nou.

Cu Adrian Nastase nu s-a intamplat asa. Cand a pierdut a fost, cu raceala, executat de partid. Intr-o zi, pe culoarele Parlamentului, Adrian Nastase mi-a spus ca partidele nu au suflet, sa nu ma astept niciodata la ceva de natura sentimentala de la ele. Da, PSD nu a avut suflet cand a fost vorba de Adrian Nastase, dar a avut si are cand e vorba de Ion Iliescu.

Ma uit si la PDL si vad ca acest partid are suflet cand e vorba despre Traian Basescu. Un lider de partid adevarat este cel pentru care partidul se insufleteste la propriu. Si astazi PSD il cauta pe Ion Iliescu cand cauta un lider nou. Este o cautare patetica, nostalgica si anacronica. Nu-l vor mai gasi. Sper ca PDL sa nu ajunga in aceeasi situatie cu Traian Basescu. Partidele cauta mereu sa repete epoca parintilor fondatori, sa aiba urmasi ai parintilor fondatori in frunte. E foarte greu sa conduci un partid ca PDL si acum si in viitor, pentru ca sunt foarte multi oameni care te compara cu Traian Basescu. El e un standard de lider in ochii pedelistilor.

Ii inteleg pe cei de la PSD ca il cauta pe noul Ion Iliescu si incearca tot felul de pariuri nefericite, ba cu Geoana, ba cu Ponta. Sper ca PDL sa invete aceasta lectie, si, in cautarea unui viitor alt lider, sa nu mearga cu ochii spre trecut si sa inteleaga faptul ca Traian Basescu e un lider politic irepetabil. Traian Basescu nu are un destin politic exemplar, nu poate fi un exemplu, destinul sau uimitor nu poate fi repetat. Trebuie sa intelegem, cum spune amicul meu Toader Paleologu, ca Traian Basescu a fost o "pleasca" si daca e pleasca, e pleasca.

Viitorul lider politic al partidului poate sa fie si premierul pe care PDL il cauta?

Nu cred ca poti sa fii lider politic marcant, sa conduci un partid cu adevarat, daca nu ai experienta de a conduce Guvernul sau de a conduce Romania. Cumva, lucrurile astea se presupun. Poate ca la PNL, care e un partid mai mic, se poate, dar la partide mai importante, ca PSD si PDL, care vor ramane cele mai importante din Romania inca ani multi de-aici incolo, nu cred ca e posibil sa conduci un partid fara sa treci prin experienta de premier sau presedinte.

Nu vedeti o separare intre un presedinte de partid si un premier al PDL?

Subiectul asta se tot discuta si s-a discutat intens inaintea congresului nostru. Eu va amintesc ca, pana la Adrian Nastase, premierul nu a fost si sef de partid. Nastase a fost primul care a simtit nevoia asta. Pot sa va spun cum e pentru noi, acum - intr-o perioada de criza si intr-o guvernare de coalitie, era firesc sa-l punem ca premier pe presedintele partidului nostru. Intr-un context din acesta de criza si guvernare in coalitie, cred ca e o idee buna suprapunerea functiei de premier cu cea de presedinte de partid.

Credeti ca PDL il va propune pe Emil Boc premier si dupa alegerile din 2012?

Nu stiu, dar mi-e greu sa cred. Inainte de orice, cred ca nu ar mai vrea el.

Confruntarea cu USL e tot mai dura, ei va acuza de cei ii acuzati in 2004, ca sunteti hoti, domnul Ioan Oltean spune ca PSD sunt adevaratii hoti, dumneavoastra ce credeti?

In primul rand, domnul Ioan Oltean ii cunoaste pe pesedisti mai de aproape, asa ca primesc, in numele acestei diferente de experienta, explicatia lui.

In al doilea rand, as vrea sa va atrag atentia asupra unui fenomen care ma preocupa de ceva timp. Eu cred ca Victor Ponta, in adancul sufletului lui, il iubeste pe Traian Basescu. Cazul lui Victor Ponta e un caz perfect psihanalizabil. El il uraste pe Traian Basescu pentru ca, profund, il iubeste. Asa se intimpla cu naturile imature, iubesc ceea ce urasc si urasc ceea ce iubesc, intr-un talmes -balmes afectiv.

Altfel, nu-mi explic de ce vrea cu asiduitate sa urmeze stilul lui Basescu din 2004, dar nu vede ca nu-i iese deloc. In mintea sa, el crede ca face acum ceea ce a facut Traian Basescu ca lider al Opozitiei si probabil crede ca va castiga ca si Traian Basescu in 2004. E o forma primitiva de imitatie - Ponta crede ca, daca executa ritualul, apare rezultatul ca si cum ar fi o legatura directa intre gesticulatie si rezultat. Insa, ceea ce face Ponta acum nu are, de fapt, nicio legatura cu opozitia lui Traian Basescu de dinainte de 2005. Situatia e alta, oamenii sunt altii.

Subtirel in intelegere fiind, Ponta a priceput din ascensiunea lui Traian Basescu ca trebuie sa fie agresiv si atit. Ponta are o perceptie eronata asupra obiectului adoratiunii/urii lui tocmai pentru sa sentimentul e intens. Am sa ma explic. Eu l-am auzit pentru prima oara pe Victor Ponta vorbind despre Traian Basescu dupa ce Traian Basescu a castigat pentru a doua oara Primaria Bucurestiului, in 2004. Atunci Victor Ponta era la o emisiune la televizor si a fost intrebat ceva despre victoria lui Traian Basescu, socanta pentru PSD prin caracterul ei napraznic. Victor Ponta avea un discurs oarecum elogios la adresa lui Traian Basescu, ceea ce m-a mirat.

Cateva luni mai tarziu, Traian Basescu a castigat presedintia Romaniei. De data asta s-a intamplat sa-l urmaresc pe Victor Ponta dintr-un studio de televiziune. Ponta vorbea elogios despre Traian Basescu si moderatorul l-a intrebat "totusi, sunteti de la PSD, recunoasteti performanta politica a lui Traian Basescu". Victor Ponta zambeste juvenil si, aproape rosind, spune "nu ma puneti pe mine acum sa il laud pe Traian Basescu. Da, castiga alegeri, bravo lui! E bun! Dar nu ma puneti pe mine sa fiu elogios cu el". Era limpede ca avea foarte multe cuvinte de lauda pentru Traian Basescu, dar carnetul de partid din buzunar il oprea.

Inimioara lui ii spunea ceva, calitatea de membru PSD il impingea in cealalta parte. Tipul asta de afectiune statuta pe care i-am ghicit-o atunci, m-a facut sa pot urmari gradarea atitudinii liderului socialist fata de Traian Basescu. Cand Traian Basescu a inceput sa se raporteze la Victor Ponta, dupa ce acesta a devenit presedinte al PSD, ca la un lider al partidului adversar, ura lui Victor Ponta s-a dezlantuit si a luat dimensiuni irationale.

Forta cu care un om uraste astfel, aproape peste noapte, nu poate fi explicata decat prin faptul ca, inainte sa-l urasca pe Traian Basescu, Victor Ponta l-a iubit. Cred ca Victor Ponta e un caz freudian de manual si e in situatia de nutri ura sincera, reala, fata de obiectul adoratiunii lui. Ponat vrea sa fie ca Traian Basescu, impotriva lui Traian Basescu.

Crin Antonescu il iubeste si el pe Traian Basescu?

Nu, la Crin Antonescu lucrurile sunt mai simple, el a inteles ceva. Crin Antonescu nu exista ca om politic redutabil pana la momentul alegerilor din 2009. El a devenit cunoscut opiniei publice si a strans un numar de fani dupa prima confrunare cu Traian Basescu, de la Cluj.

Crin Antonescu e mai siret decat Ponta, la Ponta e psihologie pura. Lui Crin Antonescu i s-a parut ca poate castiga puncte daca-l jigneste pe Traian Basescu fara oprire, fortind din strafunduri intreg talentul sau de orator cit e: dupa unii mare, dupa altii mic. El a facut un sport din a gasi in fiecare zi o metafora puternica impotriva lui Traian Basescu. El crede ca asa va castiga alegerile. Din pacate pentru el, e foarte putin pentru a castiga alegeri, e mult prea putin.

Credeti ca pana la alegeri poate sa apara un partid "Alba ca Zapada?"

Alba ca Zapada e, in mintea mea, o metafora a curateniei. Daca Alba ca Zapada e un partid perfect curat de dreapta, adica un partid cu totul nou, un partid de o noutate radicala, condus de oameni care nu au avut nici cea mai mica tangenta cu poltica pina acum, spun ca, teoretic, e posibil.

Dar o asemenea constructie politica nu prea mai are timp pentru 2012. Daca Alba ca Zapada e un nume, pur si simplu, si desemneaza o forta politica anume alcatuita, e posibil si, mai mult, e plauzibil. Elecoratul de stanga e perfect satisfacut de PSD, nu mai are nevoie de altceva, de aceea si colegii de la UNPR au o dificultate. O buna parte din electoratul de dreapta, insa, are in continuare nevoie de o forta care sa-i exprime.

Foarte multi dintre cei de dreapta sunt suparati pe noi, se vede in sondaje, nu datorita unei recrudescente a stangii, ci pentru ca si-au pus sperantele in noi in 2008 si i-am dezamagit. Acesti oameni asteapta ceva. Se prea poate ca acesti oameni sa astepte o organizatie politica de dreapta complet noua, cu figuri noi, care fac o politica cu totul altfel decat partidele traditionale. Se tot citeaza precedentul ceh, desi acolo situatia a fost un pic alta fata de ceea ce se tot spune la noi. Acel partid nu a avut doar un grup de internauti entuziasti, a avut si un lider care inca de la momentul infiintarii partidului era o personalitate foarte apreciata in Cehia. La noi, nu se prea vede nici o silueta de genul acesta prin ceturile grele ale politichiei de Dambovita.

Sigur ca poti sa faci politica si altfel, folosind Internetul sau alte mijloace de transmitere a mesajului, folosind lipsa crasa de imaginatie a marilor partide. Acest partid cu totul nou are, insa, o problema - e pandit de un mare risc. Daca apare in opinia publica o singura banuiala ca Alba ca Zapada nu e atat de alba, are si ea petele ei, atunci nu-si va atinge scopul. Si asta e foarte probabil sa se intimple intr-o tara ca Romania, in care toata lumea se balacareste.

In fond, electoratul de dreapta care trebuie recucerit este inteligent, informat, stapan pe sine, critic, extrem de exigent si mofturos. Ii trebuie putin ca sa te abandoneze dupa ce l-ai convins si sa se reintoarca in dezamagirea lui. Daca Alba ca Zapada e o formula noua, de reaglutinare pe dreapta, atunci suntem intr-o cu totul alta paradigma si cred ca asta e posibil.

Dar pentru a se naste Alba ca Zapada, e nevoie sa manance sau sa includa PDL sau ca PDL sa devina Alba ca Zapada

Visul meu e ca PDL sa devina Alba ca Zapada, dar sunt atat de constient ca acest vis vine din partea cea mai idealista a mentalului meu politic, incat si eu zambesc cand o formulez. Nu mai poti sa fii Alba ca Zapada dupa ce ai trecut asa prin viata si ai trupul plin de cicatrici.

Revenind la Alba ca Zapada in formula curata, pura, cu oameni care n-au avut nicio legatura cu baroni locali, firme, licitatii, cotronverse, DNA etc. O asemenea structura ar putea concura PDL intrucat se adreseaza unui electorat pe care si noi am vrea sa-l facem sa se razgandeasca si sa se intoarca spre noi.

Eu as saluta in picioare aparitia unei asemenea initiative, dar sunt foarte multe impedimente. Cei mai vechi in politica spun "nu vorbi, ca nu stii cat de greu e sa faci un partid". Chiar cred ca e foarte greu sa faci un partid in Romania, ca e nevoie de un efort logistic si de timp urias. Insa partidele se pot face in 2011 un pic altfel decat se faceau la inceputul anilor '90.

Chiar daca se va naste un asemenea produs politic, eu nu cred ca va rezista presiunii si campaniei mizerabile care se va dezlantui asupra lui. Ganditi-va ce ar fi la Realitatea si la Antena 3! O sa spuna ca e o manevra al lui Basescu, o sa spuna ca oamenii de acolo, chiar daca s-au nascut ieri, sunt personaje cu trecut dubios si au nu stiu ce afaceri cu Elena Udrea, or sa spuna ca se vede portocaliul prin rochia alba a Albei ca Zapada si cite si mai cite...

Intr-o tara in care calomnia si minciuna rea prinde repede, va fi usor sa murdaresti Alba ca Zapada si o spun cu tristete si cu naduf, pentru ca am patit-o si eu. S-au spus despre mine o multime de minciuni si am constatat ca unele au prins. Nu stiu daca fondatorii noului partid - oameni noi pentru scena politica - pot rezista unei astfel de campanii mizerabile. Altfel, daca Alba ca Zapada se face tot cu oamnei vechi dar strinsi intr-o formula noua, se poate. Dar nu prea mai e Alba ca Zapada. Sau e o fosta Alba ca Zapada care a trecut prin operatii estetice.

Pana la Alba ca Zapada, ati face o alianta cu Partidul Poporului al lui Dan Diaconescu pentru a nu ajunge USL la putere?

Sebi Lazaroiu remarca ieri ca USL nu va face 50% si asta inseamna ca altcineva va face 50%. Probabil ca ar putea sa intre in Parlament si partidul lui Dan Diaconescu, asa arata sondajele. Dupa ce am devenit parlamentar, am fost pus in situatia de a accepta alianta cu PSD. Aproape am plans de ciuda. Cum sa ajung in Parlament cu PDL si sa bat palma cu PSD?

In fine, atunci era doar un soldat in partid si am putut inghiti mai usor acea coalizare. Marii purtatori de compromis sunt liderii partidului, nu soldatii. Dar acum, e altceva. Sint vicepresedinte al partidului si sunt printre cei care trebuie sa asume, uneori, compromisuri. Acum, cred ca as avea alta reactie decat simplul plans in pumni daca partidul meu ar fi pus intr-o situatie de colaborare cu partidul lui Dan Diaconescu. Inteleg bine metafora cu broasca raioasa pe care trebui s-o inghiti in fiecare zi si inteleg ca nu exista, din punct de vedere constitutional, niciun fel de diferenta intre votului unui sfant sau al unui erou si votul unui vicios sau al unui las.

Dar, pana acolo, problema cea mare este ca Dan Diaconescu zice ca vine la guvernare sa dea cate 20.000 de euro fiecarui roman. Cum poti sa parteneriezi la guvernare cu un partid care are un asemenea program?

Cu alte cuvinte, n-o excludeti?

Nu, nu exclud, pentru ca am invatat sa nu exclud nimic in politica. Dar as avea o problema cu asta. In orice caz, eu cred in continuare ca actuala coalitie, asa cum e ea acum, va face 50% plus unu in Parlament dupa alegerile din 2012 si cu asta basta...

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Voinescu Ponta iubire Basescu, #Ponta iubeste Basescu, #Ponta uraste Basescu, #Voinescu Ponta Basescu , #PDL
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Despre furtul de la camera Deputatilor..
Poza lool
lool
rank 5
Expertul in nimic cu o functie mai mult decat banala loveste din nou