Sever Voinescu - atac la Voiculescu, cu referire la Vintu - Interviu

Joi, 19 Iulie 2012, ora 12:51
8673 citiri
Sever Voinescu - atac la Voiculescu, cu referire la Vintu - Interviu
Foto: Arhiva

Vicepresedintele PDL Sever Voinescu vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre situatia politica actuala, epoca post-Basescu, dar si despre planurile sale de vacanta.

Democrat-liberalul se declara ingrijorat de faptul ca Victor Ponta ar cunoaste, in acceptiunea sa, rezultatul si nivelul participarii la referendum.

In ceea ce priveste epoca post-Basescu, vicepresedintele PDL a afirmat ca trasatura cea mai importanta a spectrului de centru-dreapta va fi unitatea.

Sever Voinescu a comparat iesirea publica a lui Dan Voiculescu cu privire la suspendarea lui Traian Basescu cu cea a lui Sorin Ovidiu Vintu: "Iesirea lui Dan Voiculescu cu privire la suspendarea presedintelui Basescu de acum doua luni a fost similara cu iesirea lui Vintu care l-a asumat pe Geoana, in 2009. E ca si cum un mogul arogant pune in public fierul inrosit cu blazonul sau pe corpul unei vite politice (fie ea om sau proiect): "e a mea!".

Cum comentati declaratia facuta de premierul Victor Ponta: "Ce poti sa discuti cu un presedinte pe care poporul nu-l vrea in functie? Noi ne dorim decizia populara. Sunt convins ca vor veni noua milioane de votanti. Daca nu vor veni, dar majoritatea va vota impotriva, va fi un presedinte ilegitim si ii vom cere demisia".

Va reamintesc ca, dupa referendumul de demitere al lui Traian Basescu din 2007, s-a discutat mult in societate despre faptul ca, daca un referendum de acest gen nu reuseste, e corect ca initiatorii sa-si dea demisia, cumva simetric cu situatia in care referendumul reuseste si presedintele este, pe cale de consecinta, demis.

Toata lumea a fost de acord cu acest punct de vedere, din cate imi amintesc. Daca referendumul din 29 iulie nu va duce la demiterea presedintelui (fie pentru ca nu va fi validat, fie pentru ca vor fi mai multi cei care au votat "NU" decat cei care au votat "DA"), mi se pare firesc ca initiatorii acestui demers, adica cuplul politic Ponta & Antonescu, sa demisioneze.

De ce? Pentru ca ei au ajuns in fata poporului cu o tema in care au crezut atat de mult. La nivelul lor politic si la ambitiile lor, e firesc sa abandoneze politica daca poporul respinge, fie direct la vot, fie ignorandu-i, proiectul lor cel mai important, proiectul prin care s-au definit, proiectul caruia s-au dedicat integral si cu pasiune, adica proiectul demiterii lui Traian Basescu. De altfel, unicul lor proiect.

Vom vedea abia pe 29 ce vrea poporul in aceasta privinta. Faptul ca Victor Ponta stie dinainte rezultatul si nivelul participarii ma ingrijoreaza. Un om responsabil, cum ar trebui sa fie un prim-ministru, stie dinainte rezultatul unui referendum de acest gen doar daca l-a pregatit anume. Mie mi se pare suspect.

Au fost elaborate strategii pentru o eventuala epoca post - Basescu?

Epoca post-Basescu nu e eventuala, ea va veni cu certitudine, dar dupa 2014. Chiar Traian Basescu a vorbit despre epoca post-Basescu in cateva randuri. Cred ca cea mai importanta trasatura a spectrului de centru-dreapta dupa Traian Basescu va fi unitatea. Terenul e pregatit. Agendele celor care se revendica de la ideologiile de centru-dreapta sunt armonizate. Au, astazi, mai multa claritate.

In plus, ideile noastre au invins deja. Am vazut ca Victor Ponta spune ca vrea sa modifice Constitutia in sensul regionalizarii Romaniei. Pai asta a fost propunerea noastra, careia USL i s-a impotrivit radical. Acum, vor ei sa o faca. Important este ca ideile noastre castiga. Chiar daca, poate, oamenii sau partidele pierd conjunctural, la un moment dat, alegeri.

Epoca post-Basescu va fi, ironic poate pentru multi, o epoca in care multe idei si propuneri venite in anii Basescu dinspre dreapta si respinse cu scandal cat Casa Poporului de stanga, vor fi implementate de stanga sau de cine va fi la putere. Iata adevarata victorie! In rest, e doar istorie...

Care va fi viitorul PDL dupa data de 29 iulie in viziunea dumneavoastra?

PDL va avea exact viitorul pe care si-l va decide. Va pot spune cate ceva despre viitorul pe care eu il doresc partidului. Imi doresc sa devina primul partid cu adevarat modern si european al Romaniei.

Pana acum, se spunea ca societatea nu e pregatita pentru asa ceva. Partidul lui Ion Iliescu, urmas direct al Partidului Comunist, a impus modelul partidului ca organizatie-soc, cu scop unic: colectarea de voturi la soroc si prezervarea puterii. Astfel, partidele politice se organizeaza aproape primitiv in acest sens.

Si am vazut toti consecinta extinderii modelului de partid post-pecerist: alegerile se castiga cum stim ca se castiga, cu o campanie la limita mitei electorale, cu promisiuni desantate si mincinoase, cu agresivitate de strada in ziua alegerilor si mizerii nocturne in timpul campaniei, cu voturi cumparate si politie timorata.

La acest stil pe care l-as numi "stilul smuls de voturi", nimeni nu a fost vreodata mai performant decat PSD-ul. Ei l-au inventat, ei l-au generalizat, ei l-au dus la perfectiune - toate celelalte partide au fost mici copii in privinta asta.

Ei bine, acum, societatea romaneasca este mult schimbata fata de anii 2000 - 2004. Acum exista segmentul electoral destul de consistent care vrea altceva. Iar stilul politic al anilor 1990-2000 va fi incet-incet marginalizat.

PDL trebuie sa fie partidul care acceseaza cel dintai acest segment electoral recent aparut si aflat in crestere. Trebuie sa ne intereseze electorul care nu-si spune "Ce-mi dai?", ci "Ce-mi spui?", care nu te intreaba "Cat?", ci "De ce?", care nu te mai judeca dupa punga, ci dupa vorba si fapta. Si te judeca aspru.

Daca PDL nu devine partidul acestui electorat - oricat pare el de mic acum, este, in realitate, mare si in crestere - isi rateaza menirea.

I-a cerut Dan Voiculescu favoruri lui Traian Basescu? Daca da, in ce au constat acestea?

N-am cunostinta de asa ceva.

Cine face jocurile in USL?

Nu sunt un conspirationist. Cred ca liderii aparenti, asumati, adica cuplul Ponta & Antonescu sunt cei care, ca sa preiau formula dumneavoastra, "fac jocurile". Deciziile sunt ale lor. Chiar daca spre unele decizii sunt mai degraba impinsi de altii.

Sunt, pe langa ei, oameni foarte influenti care au capacitatea de a determina aproape unele decizii, precum Dan Voiculescu sau Liviu Dragnea. Iesirea lui Dan Voiculescu cu privire la suspendarea presedintelui Basescu de acum doua luni a fost similara cu iesirea lui Vintu care l-a asumat pe Geoana, in 2009. E ca si cum un mogul arogant pune in public fierul inrosit cu blazonul sau pe corpul unei vite politice (fie ea om sau proiect): "e a mea!".

Omul politic sau proiectul politic sunt, in acest caz, victime tacute. Sigur ca e o greseala enorma. Dar oamenii acestia sunt atat de vanitosi, incat nu se pot abtine. Chiar daca pretul, cel putin in 2009, a fost esecul proiectului. Vom vedea acum.

Cu evenimentele politice din acest an - si, mai cu seama, din aceasta vara, cum se prefigureaza a fi vacanta dvs?

Nu ma gandesc la vacanta acum. Toate planurile mele de vacanta au fost oricum bulversate si, deocamdata, nu-mi fac altele. Ca in fiecare vara, si de data asta port alb, dar mai mult prin Bucuresti si Ploiesti - orasul unde am colegiul. Cel mai rau imi pare ca a trebuit sa suspend pe termen indefinit planul de lectura pe care il aveam pentru aceasta vara. Dar sunt decis sa recuperez din toamna incolo...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Sever Voinescu atac Voiculescu, #Sever Voinescu referendum Basescu, #Voinescu Ponta demisie , #PDL