Ponta, acuzat ca s-a opus confiscarii averilor, in 2009

Joi, 07 Iulie 2011, ora 14:46 2735 citiri
Foto:Inpolitics.ro

Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, l-a acuzat pe presedintele PSD, Victor Ponta, fara sa-l numeasca direct, de faptul ca a participat la respingerea prevederii de confiscare a averilor ilicite, pe vremea cand era presedinte al Comisiei speciale care se ocupa de Codul Penal, in 2009.

"Vreau sa aduc aminte un lucru - textul pe care Guvernul a decis sa-l adauge in Codul Penal, referitor la confiscarea extinsa, a existat in proiectul noului Cod Penal din 2009. Comisia de Cod Penal l-a scos. As vrea sa va reamintesc cine conducea Comisia de Cod Penal in 2009 - va las surpriza redescoperirii celui care s-a ocupat - presedintele comisiei", a declarat deputatul PDL intr-o conferinta de presa tinuta joi.

In 2009, presedintele acestei comisii pentru Codul Penal era Victor Ponta, de la PSD, in timp ce presedintele comisiei pentru Codul Civil era Daniel Buda, de la PDL.

Sever Voinescu, despre confiscarea averilor: Proiectul PSD, pacaleala - infractorii pot scapa

Voinescu a acuzat PSD ca a facut un proiect de lege privind confiscarea averilor in care nu crede si pe care, de altfel, l-a abandonat imediat. El spune ca singura cale de a securiza confiscarea averilor e de a introduce aceasta prevedere in Constitutie.

"Intai remarc ca PSD, dupa 24 de ore, si-a abandonat proiectul de lege privind confiscarea extinsa - arata cat de mult cred in acest proiect. Au venit cu un proiect de lege, intampinat de societatea civila si de presa cu critici meritate, el a fost abandonat. Socialistii nu cred in acest proiect.Acest proiect nu exclude si nu opreste eforturile noastre pentru a modifica Constitutia in ceea ce priveste caracterul licit al dobandirii averilor.

Modificarea Constitutiei - extrem de de necesara. Aceasta lege de modificare a Codului Penal (n.red- cea propusa de Guvern, nu de PSD, privind confiscarea averilor) credem ca va trece prin Parlament, socialistii au asigurat ca o s-o voteze, nu cred ca sunt atat de duplicitari incat s-o conteste la Curtea Constitutionala, dar exista un risc - in modificarea ei, aceasta lege poate sa fie condamnata sub aspect constitutional. Orice condamnat vizat de confiscare va putea sa ridice exceptia de neconstitutionalitate.

Curtea Constitutionala a decis ca principiul dobandirii licite a averilor trebuie sa ramana in Constitutie. Pentru a securiza aceasta procedura - sa umblam la principiul constitutional", a mai declarat Voinescu.

Purtatorul de cuvant al PDL a mai spus ca formatiunea din care face parte vrea sa adauge in Constitutie acest text, reformulandu-l pe actualul, din cauza deciziei CCR.

"La formula din Constitutie, putem adauga exceptii si putem gandi o reformulare a acestui principiu, astfel incat modificarea sa fie constitutionala, astfel incat sa nu existe in niciun fel un condamnat care sa indeplineasca toate conditiile pentru confiscarea extinsa si sa se poata apara pe aceasta cale", a adaugat el.

Voinescu mai crede ca, daca PDL nu vrea sa bage aceasta prevedere in Constitutie, va dovedi ca e duplicitar in privinta confiscarii averilor.

"Legea (n.red. - cea propusa de Guvern) va trece, dar trebuie gardata de modificarea Constitutiei - daca PSD va spune 'votam aceasta lege', dar nu modifica Constitutie, se va dovedi caracterul duplicitat cu care abordeaza coruptia"

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News