Plecarea lui Sever Voinescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 13:27
10610 citiri
Plecarea lui Sever Voinescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Regret plecarea lui Sever Voinescu din Parlament. Regret ca pleaca un autentic intelectual si se pregateste sa intre o cohorta de dubiosi, adesea penali, in frunte cu Gigi Becali.

Dar cel mai tare regret ca Sever Voinescu a luat decizia corecta atunci cand a renuntat la o noua candidatura. Pentru ca pe fond, in raport cu asteptarile pe care le-a creat, in raport cu propria lui statura, mandatul lui Sever Voinescu a fost mai degraba o dezamagire.

Sigur ca daca il comparam cu borhotul poltic din care a facut parte, daca il comparam cu toti nefrecventabilii care populeaza toate listele electorale, cu toti puscariabilii, toti agramatii si toti nerusinatii care se cer din nou in parlament, Sever Voinescu este o certa lumina.

Nu s-a capatuit, nu si-a capatuit rudele, nu a facut trafic de influenta, nu a dat din coate pentru un post de ministru, nu s-a burzuluit la jurnalisti, nu a amenintat procurori, nu facut niciuna dintre blestematiile comune faunei politice romanesti. A fost un model de eleganta comportamentala si retorica, o placuta oaza de cultura si educatie intr-o lume sfertodocta si violenta.

Dar raportarea la acest borhot este de-a dreptul dezonoranta pentru Sever Voinescu si cu siguranta irelevanta. Eu il raportez la ceea ce domnia sa promitea sa fie, adica un politican principial, reformist, eficient, reprezentant al unei generatii noi de politicieni. Si din acest punct de vedere a fost sub asteptari. Cred ca si ale domneii sale.

Nu-mi amintesc ca in acesti patru ani sa-si fi legat numele de vreo iniativa legislativa cu adevrat remarcabila. In schimb, din nefericire a fost implicat in scandalul numaratorii voturilor de la votarea legii penasiilor, mai precis, din punct de vedere tehnic, potrivit atributiilor de secretar al Camerei, a fost principalul vinovat pentru penibila situatie creata.

Din nefericire, nu a avut nici puterea de a-si asuma deschis, barbateste, culpa, si nu pentru ca nu ar fi avut datele de caracter pentru a o face, ci pentru ca recunoasterea din partea sa ar fi insemnat, implicit, incriminarea Robertei Anastase, iar d-na Anastase chiar nu are, ma tem, datele pentru un astfel de gest de onoare. Daca le avea, nu mai candida la randul ei.

Sever Voinescu n-a avut nici puterea unor luari de pozitie transante, asemeni lui Cristian Preda si Monicai Macovei in chestiuni sensibile, interne, acelea care au fost pe punctul de a-i aduce lui Cristian Preda excluderea din partid.

A preferat mai mereu sa se scalde in ape caldute, nici in barca puscariabililor, dar nici transant in echipa reformistilor. E drept, e mai usor sa fii principal de la Bruxelles decat de la Bucuresti, dn parlamentul european decat din dreapta Robertei Anastase, dar in politica, asa cum parea ca o intelege Sever Voinescu, curajul este o conditie esentiala.

Asadar, Sever Voinescu paraseste Parlamentul fara victorii notabile, dar cu o pata serioasa pe imagine. Pleaca mai degraba infrant decat invingator si ma intreb cum isi configureaza viitorul.

Jurnalismul nu cred ca mai este o optiune pentru domnia sa. Drumul de la jurnalism la politica este cu sens unic. Pentru a ramane insa in politica trebuie sa-si gaseasca suflul si sa-si concentreze optiunile. Trebuie sa se hotarasca sa conteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Sever Voinescu nu candideaza, #candidatura Sever Voinescu, #Sever Voinescu Parlament , #stiri Sever Voinescu