Numarul exact de deputati, stabilit dupa aflarea rezultatelor recensamantului

Luni, 14 Noiembrie 2011, ora 18:32
1741 citiri
Numarul exact de deputati, stabilit dupa aflarea rezultatelor recensamantului
Foto: Antena 3

Numarul exact al deputatilor va fi stabilit in functie de rezultatul recensamantului incheiat recent, a anuntat, luni, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, adaugand ca in niciun caz nu vor fi mai mult de 300 de deputati, inclusiv cu cei ai minoritatilor.

Voinescu: PDL vrea interzicerea candidaturii la doua functii alese uninominal

"In stabilirea exacta a numarului de parlamentari vom tine cont de rezultatele recensamantului. Este foarte posibil sa avem o populatie dramatic scazuta fata de ceea ce am avut acum 10 ani.

De asemenea, este foarte posibil ca raportul dintre romanii aflati in interiorul granitelor si cei aflati in strainatate sa fie foarte diferit de ceea ce aveam pana acum. Deci vom avea o modificare naturala, ca urmare a rezultatelor recensamantului", a declarat Voinescu, dupa incheierea sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL.

Tot in urma rezultatelor recenzarii, se vor stabili si configuratiile colegiilor, astfel incat acestea sa respecte norma de reprezentare. "Dar decizia politica este ca nu vor fi mai mult de 300 de parlamentari", a precizat pedelistul.

In ceea priveste modul in care va fi promovata viitoarea legislatie electorala, Voinescu a aratat ca decizia apartine coalitiei in ansamblul ei, fiind insa dezirabil ca legislatia aferenta desfasurarii alegerilor sa fie cunoscuta de la inceputul anului electoral.

"Anticipez o intrebare a dvs: nu s-a decis inca in Coalitie forma de promovare a legislatiei care va obiectiva juridic decizia politic pe care v-am anuntat-o. Avem in vedere toate variantele pe care Constitutia le permite si o vom folosi pe cea care este cea mai eficienta din punct de vedere legislativ si cea care asigura atingerea obiectivului de reformare a sistemului nostru electoral intr-un termen foarte scurt pentru ca in 2012 avem alegeri si este bine sa intram in 2012 cu regulile foarte clar stabilite pentru competitia electorala care urmeaza", a motivat deputatul PDL.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, luni, ca in cadrul sedintei coalitiei s-a decis promovarea unui sistem de vot mixt pentru Camera, prin vot uninominal si lista nationala de compensare, iar senatorii sa fie alesi uninominal, cate doi pe fiecare judet si cate unul pe sector.

Kelemen a afirmat ca in coalitie s-a cazut de acord in legatura cu cateva principii privind sistemul electoral din 2012, precizand ca, in baza intelegerii pe aceste principii, s-a agreat si comasarea alegerilor in noiembrie 2012.

Astfel, coalitia a decis sa se pastreze sistemul bicameral, iar alegerea pentru Camera Deputatilor sa aiba loc in baza unui sistem mixt - circa 65% prin vot uninominal, iar circa 35% dintre deputati vor fi alesi pe o lista nationala de compensare, urmand ca numarul total al deputatilor sa ajunga la aproximativ 300.

Pentru Senat, proportia va fi de doi senatori pentru fiecare judet, indiferent de marimea judetului, si cate un senat pentru fiecare sector, rezultand intr-un total de 88 de senatori.

Liderul UDMR a mentionat, in acest context, ca nu s-a luat inca o decizie privind angajarea raspunderii sau trecerea propunerilor prin procedura legislativa obisnuita.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#numar deputati rezultate recensamant, #recensamant 2011, #Sever Voinescu numar deputati, #Sever Voinescu alegeri PDL , #PDL