Seul – metropola altfel a Orientului îndepărtat

Autor: Cristian Gherasim (DW) - Jurnalist Deutsche Welle
Miercuri, 18 Octombrie 2023, ora 17:39
2265 citiri

Un amalgam plăcut de tradițional şi ultramodern, metropola coreeană îi șochează şi încântă deopotrivă mai ales pe cei care o vizitează pentru prima dată.

Cu zgârie-nori pe care abia îi poți cuprinde cu privirea, cu un trafic robotic organizat, dar şi cu o climă tropicală şi vegetație luxuriantă, Seul este complet diferit față de orice ar putea fi familiar unui european. La prima privire, în orele târzii ale nopții, Seul mi-a părut ca o metropolă impunătoare, un mega-oraș pe care te aștepți să-l întâlnești în America de Nord, nu în clima tropicală a Peninsulei Coreene.

Cei mai mulți dintre cei care vor vizita capitala Seul o vor face aterizând pe aeroportul Incheon - imens, dar extrem de bine organizat şi ușor de navigat. Aproprierea cu avionul de Seul este ea însăși un spectacol, deoarece se pot observa o serie de insule exotice care înconjoară orașul în partea sa vestică.

Procedura de intrare în Republica Coreea este simplă, românii fiind scutiți de viză pentru o perioadă de 90 de zile. La fel de simplu este şi să navighezi folosind transportul în comun, extrem de bine pus la punct, foarte ieftin şi ușor de înțeles chiar şi pentru cei care vizitează orașul pentru prima oară. Metroul din Seul este cel mai convenabil mijloc de a călători în interiorul orașului şi de a ajunge la cât mai multe atracții turistice.

În Seul lipsesc aproape cu desăvârșire coșurile de gunoi, dar şi orice fel de urmă de gunoi pe stradă. Orașul îmbină perfect natura cu zona urbană, un astfel de exemplu fiind zona Cheonggyecheon, unde printre zgârie-nori șerpuiește un râu foarte frumos amenajat, flancat de vegetație de o parte şi de alta.

Orașul oferă de toate: zone ultramoderne, parcuri, zone de relaxare, obiective turistice impresionante, străzi pietonale ce se animă odată cu căderea serii, devenind pline de vânzători ambulanți, de tarabe cu tot felul de mâncăruri exotice, dar şi de localuri unde poți petrece până dimineața.

Totuși, Seul nu este un oraș pentru toți. Ca turist, poți vedea doar aspecte impresionate, exotice şi fascinante pe care un oraș atât de spectaculos precum Seul le oferă din plin, dar în momentul în care decizi să te stabilești acolo te vei lovi de cutumele sociale severe ale societății coreene. Discutând cu o fată originară din Trinidad Tobago care a decis în urmă cu cinci ani să se mute în Seul şi să-și finalizeze studiile de bioinginerie acolo, am realizat că este destul de dificil de pătruns ca străin în societatea coreeană, indiferent de studiile avute şi indiferent cât de bine stăpânești limba coreeană.

Societatea coreeană este aproape unică în felul impresionant în care îmbină tradiția, cutumele şi istoria cu modernitatea, avansul tehnologic şi prosperitatea economică - iar Seul reprezintă punctul culminant al acestui amestec.

Dincolo de elementul de noutate, de exotismul dat de distanța fizică și culturală față de lumea europeană, puține orașe de pe planetă îți pot oferi un astfel de spectacol al vieții urbane: de la vânzători ambulanți, la traficul perfect organizat, la haosul piețelor tradiționale lipite de clădirile de birouri, la amestecul său de vechi și nou, de zgârie-nori moderni și fermecătoare edificii incluse în patrimoniul UNESCO.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#seul, #Coreea, #occidentul indeartat , #Coreea