Sute de mii de euro pentru salubrizare fictivă. Cum își împart firmele de profil sectoarele din București

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 09:31
3810 citiri
Sute de mii de euro pentru salubrizare fictivă. Cum își împart firmele de profil sectoarele din București
Singura primărie care nu a făcut plăți pentru servicii fictive este cea a Sectorului 3 FOTO Pixabay

Un raport al Curții de Conturi arată că în 2020, cinci din cele șase sectoare ale Capitalei au decontat servicii de salubrizare la prețuri de mii de euro care în realitate nu au fost prestate niciodată.

Conform raportului consultat joi, 27 ianuarie de către Buletin de București, o parte dintre firme au primit bani pentu că ar fi măturat trotuarele străzilor în zilele cu ploaie deși afară doar a picurat, iar altele au „măturat” trotuarele care erau de fapt în lucrări de reabilitare. Singura primărie care nu a făcut plăți pentru servicii fictive de salubrizare este Primăria Sectorului 3.

Sector 1 – plăți nejustificate de 165 de mii de lei

În 2020, fosta administrație condusă de Daniel Tudorache a făcut plăți nejustificate de peste 165 de mii de lei pentru servicii de salubrizare publică. Conform raportului Curții de Conturi, „suprafețele pe care s-au executat măturatul manual al trotuarelor au fost supradimensionate”.

Astfel, conform sursei citate, firma Romprest a încasat bani pentru măturarea unor trotuare care, în realitate, aveau o dimensiune mai mică decât pe hârtie. Mai exact, în contract trotuarele din sectorul 1 pare că ar avea aceeași lungime cu cea a carosabilului, însă acestea sunt mai scurte întrucât ele nu există și în dreptul interesecțiilor.

Sector 2 – plăți nejustificate de 700 de mii de lei

În 2020, peste 700 de mii de lei din bugetul sectorului 2 au ajuns în conturile firmei de salubrizare Supercom degeaba.

Mai mult de jumătate din sumă, 430 de mii de lei, reprezintă „cantități de servicii de curățenie neprestate în anul 2020 pentru o suprafață de 20.411 mp”, conform raportului Curții de Conturi. Altfel spus, primăria a plătit aproape jumătate de milion de lei pentru niște servicii care, în realitate, nu au avut loc.

Alți 250 de mii de lei plătiți fără motiv au fost facturați ca „prestații de stropit” realizate în zile când, conform prognozei meteo, a plouat. Prin urmare, Supercom a primit bani pentru stropirea unor străzi care, în realitate, au fost stropite de precipitații.

Tot în 2020, fosta administrație a sectorului 2 a acceptat să plătească peste 20 de mii de lei pentru curățenia unor străzi care se aflau în lucrări de reabilitare. Auditorii Curții de Conturi arată că Supercom nu a prestat servicii de salubrizare pe aceste străzi și că plata a fost nelegală.

Conform raportului, Supercom a returnat sumele decontate nejustificativ.

Sector 4 – plăți nejustificate de 230 de mii de lei

În primul an al pandemiei, primarul Daniel Băluță a plătit firmei Rosal Grup mai bine de 230 de mii de lei pentru servicii de salubrizare care nu au fost prestate. Rosal Grup nu a ținut cont de zilele cu precipitații și a încasat bani pentru spălatul fictiv din furtun al străzilor.

Auditorii Curții de Conturi au analizat rapoartele de activitate care au stat la baza emiterii facturilor și au constatat că în zilele de 23 iunie, 13 iulie, 20 iulie și 20 august firma de salubritate a „decontat în mod nejustificat servicii de salubritate în valoare de 232.876 lei, în perioada în care au fost condiții meteo nefavorabile (ploaie)”.

Rosal Grup a restituit cei 230 de mii de lei Primăriei Sectorului 4.

Sector 5 – plăți nejustificate de aproape jumătate de milion de lei

În sectorul 5, societatea care se ocupă de serviciile de salubrizare stradală, Amenajare Fapte 5 S.A., se află în subordinea consiliului local și este finanțată din bani publici. În 2020, în timpul fostei administrații Daniel Florea, a încasat peste 475 de mii de lei de la Primăria Sectorului 5 fără temei legal.

Conform contractului încheiat între cele două, „este interzisă operația de stropire/spălare în anotimpul călduros, în intervalul orar 13,00-17,00, dacă indicele de confort termic depășește pragul valoric de 75 de unități”. Chiar și așa, Amenajare Fapte 5 a decontat astfel de operațiuni.

Conform raportului Curții de Conturi, societatea de salubrizare a înapoiat Primăriei Sectorului 5 sumele pe care le-a primit nejustificat.

Sector 6 – plăți nejustificate de 180 de mii de lei

În anul 2020, Primăria Sectorului 6 a plătit peste 180 de mii de lei firmei de salubrizare Urban S.A. pentru servicii care, de fapt, nu au fost prestate în realitate.

Conform Curții de Conturi, Urban S.A. a încasat bani pentru măturatul fictiv a patru zone de alei fără denumire, între blocuri, unde era amenajat șantierul pentru lucrările de construcții la stadionul Giulești: „a efectuat lucrări de reabilitare a acestor zone de circulație, aferent aceleiași perioade fiind decontate și servicii de salubritate, respectiv măturat manual, care nu puteau fi efectuate”.

Din ianuarie până în decembrie, firma de salubrizare a susținut că mătură trotuarele și calea carosabilă de pe Calea Giulești și a facturat aceste servicii. În realitate, cei 1.400 de metri pătrați erau ocupați de organizarea de șantier și, deci, nu au putut fi curățați.

În urma controlului, Urban S.A. a returnat suma primită de la Primăria Sectorului 6 în mod necuvenit.

Firmele de salubrizare au refuzat să comenteze pe subiect.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#servicii de salubrizare, #salubrizare fictiva, #salubrizare bucuresti , #eveniment