Activitatea savantului român Sergiu Pașca în SUA, inclusă în primele 10 realizări științifice mondiale ale anului 2022

Autor: N.G.
Miercuri, 11 Ianuarie 2023, ora 23:17
4140 citiri
Activitatea savantului român Sergiu Pașca în SUA, inclusă în primele 10 realizări științifice mondiale ale anului 2022
Sergiu Pașca este profesor la Universitatea Stanford din SUA FOTO pascalab.org

Cercetătorul de origine română, Sergiu Pașca, profesor de științe comportamentale la Universitatea Stanford din SUA, a obținut recunoaștere la nivel mondial pentru activitatea desfășurată în 2022.

Astfel, cercetările acestuia în domeniu s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022, la nivel mondial, într-un clasament al revistei „The Week”.

Injectarea de celule umane în creierul șobolanilor pentru a studia tulburările psihice, realizată de echipa de cercetători de la Universitatea Stanford din SUA, coordonată de Sergiu Pașca, se află pe locul 9 în acest top.

Înainte au fost plasate fuziunea nucleară care a produs pentru prima dată mai multă energie decât a consumat, telescopul James Webb, realizarea unui vaccin universal sau schimbarea traiectoriei unui asteroid. Descoperirea realizată de Sergiu Pașca sa se află înainte de o altă realizare importantă: obținerea de embrioni în laborator fără a utiliza ouă sau spermă.

Într-o lucrare pe care a publicat-o în octombrie 2022, echipa sa din Stanford a transformat celulele pielii umane în celule stem și apoi în neuroni. Apoi au transplantat acești neuroni în creierul șobolanilor nou-născuți, unde aceștia au prosperat cu succes în noul lor mediu. Acestea au format conexiuni cu propriile celule ale creierului animalelor, ghidându-le comportamentul.

Posibile tratamente noi pentru autism și schizofrenie

Pașca speră că acest lucru va permite cercetătorilor să studieze și să înțeleagă mai bine tulburările de neuro-dezvoltare precum autismul și schizofrenia şi să experimenteze o serie de tratamente. Cercetătorii practică deja tehnica plasării în cultură a unor ţesuturi de creier uman obţinute din celule stem. Echipa de la Universitatea Stanford a utilizat într-un final noua sa tehnică folosind organoide prelevate de la pacienţi diagnosticaţi cu o boală genetică - sindromul Timothy.

Cercetătorii au observat că în creierul acelui şoarece organoidele creşteau mai puţin repede şi aveau o activitate mai redusă în comparaţie cu organoidele provenite de la pacienţi sănătoşi. Pe termen lung, noua tehnică ar putea fi utilizată pentru a testa o serie de medicamente noi.

Sergiu Paşca, născut pe 30 ianuarie 1982, este un medic şi om de ştiinţă româno-american, care lucrează în prezent ca profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale la Universitatea Stanford din Statele Unite. Și-a petrecut copilăria în Aiud în perioada ultimilor ani ai comunismului din România. A studiat Medicina în România, iar din 2009 trăiește în SUA.

Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California. A primit în total circa 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical.

A fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de Vizionari în Medicină şi Ştiinţe şi este câştigătorul din 2018 al Premiului Vilcek pentru Promisiune Medicală Creativă, atribuit de Fundaţia Vilcek.

Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Pod prăbușit în SUA: Cum vor fi îndepărtate resturile podului și ce se va întâmpla cu nava „aproape la fel de lungă ca Turnul Eiffel” FOTO/VIDEO
Wes Moore, guvernatorul din Maryland a oferit detalii privind planul său de a îndepărta resturile după ce o navă cargo a lovit un pod important din Baltimore, ducând la moartea a şase...
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul se teme că nu poate să distrugă Hamas fără sprijinul SUA. ”Cărțile în acest moment nu sunt bune”
Israelul ar putea să nu poată să distrugă Hamas, în ciuda a cinci luni de lupte intense în Gaza, au recunoscut oficialii serviciilor de informații. Principalul obiectiv al invaziei din...
#sergiu pasca, #cercetator, #SUA, #profesor stanford , #romani SUA