Occidentul, amenințat ostentativ de șeful diplomației ruse: „Răbdarea noastră s-a încheiat, acum e timpul ca lucrurile să se miște”

Vineri, 14 Ianuarie 2022, ora 20:088144 citiri
Occidentul, amenințat ostentativ de șeful diplomației ruse: „Răbdarea noastră s-a încheiat, acum e timpul ca lucrurile să se miște”
Serghei Lavrov cere ca Alianța Nord-Atlantică să ofere o garanție în scris FOTO Hepta

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a declarat vineri, 14 ianuarie, că „răbdarea” Rusiei „s-a încheiat”, iar „acum e timpul ca lucrurile să se miște”.

„Răbdarea noastră s-a încheiat. Am avut foarte multă, am așteptat un răspuns specific la propunerile noastre, acum e timpul ca lucrurile să se miște. „Occidentul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț”, a afirmat Lavrov.

După trei întâlniri terminate fără nici un rezultat concret în această săptămână, NATO și Rusia au ajuns la un blocaj.

Oficialul rus susține că NATO încearcă „să se extindă artificial”, prin prezența în Ucraina și în statele scandinave. Lavrov pretinde că „sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina”, iar prezența lor în regiunea Donbas „depășește mai multe linii roșii”, care vor duce „la o confruntare directă” între Rusia și NATO.

„Chiar dacă Ucraina nu se va alătura NATO, faptul că există armament ofensiv și baze militare americane la Marea Azov, putem spune că a dus la încălcarea unei linii roșii. Sunt sute de militari britanici și americani în Ucraina. Prezența acestor instructori în Donbas depășește mai multe linii roșii și va duce la o confruntare directă între ruși și NATO”, a declarat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov cere ca Alianța Nord-Atlantică să ofere o garanție în scris, privind intențiile de extindere, până săptămâna viitoare. El a subliniat că nu va aștepta la nesfârșit un răspuns din partea Occidentului. Oficialul de la Moscova a explicat că aceasta este condiția principala a Rusiei pentru dezescaladarea tensiunilor.

„Federația Rusă nu este pregătită să aştepte pentru totdeauna ca SUA şi NATO să răspundă cererilor sale de securitate şi doreşte un răspuns scris detaliat pentru fiecare propunere exprimată la negocieri”, a declarat Lavrov.

În privința retragerii trupelor ruse de la granița Ucrainei, ministrul rus de Externe a precizat că această cerere „este inacceptabilă, iar Vestul merge prea departe”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News