Stațiuni balneare din Serbia

Advertorial
Joi, 25 Mai 2023, ora 19:53
7989 citiri
Stațiuni balneare din Serbia
FOTO: serbia.travel/sr

Vrnjačka Banja

Primul semn că ați ajuns la cea mai vizitată stațiune balneară din Serbia vor fi cei 7 stâlpi de la sensul giratoriu de la intrarea în Vrnjačka Banja, care reprezintă cele 7 izvoare minerale. Drumul pe care trebuie să-l parcurgeți pentru a vă bucura de beneficiile centrelor de wellness și spa la izvoarele medicinale care existau încă de pe vremea Romanilor, cu temperatura apei la fel ca temperatura corpului uman, va fi foarte scurt deoarece această stațiune balneară are numeroase piscine și peste 15.000 de paturi, dintre care aproape o treime sunt în hoteluri și apartamente.

Fiecare va găsi ceva pe placul sufletului său, indiferent dacă sunteți aici pentru relaxare, masaj și înot sau tratament. Apa medicinală ameliorează și bolile vezicii biliare, ficatului, pietrele la rinichi, precum și diabetul.

Dragostea, verdeața și dulciurile se regăsesc în parcul principal. Dintre cele 12 poduri de pe râul Vrnjačka, cea mai mare agitație este pe Podul Iubirii, unde, în amintirea tristei povești emoționante din Primul Război Mondial dintre ofițerul Relja și profesoara Nada, fetele își protejează simbolic dragostea încuind aici un lacăt. Lacătele se cumpără la un stand din apropiere, iar cheia se aruncă în râu peste umăr.

În timp ce treceți pe lângă aluni și pini, veți observa vânzători de prăjituri de casă, ceaiuri, găluște și clacker, băuturi cu zahăr pe care le-au consumat bunicii și bunicele noastre, de obicei de culoare roșie.

Cu o sticlă de clacker cu pai în mână, mergând pe jos sau într-un tren, ajungeți în partea parcului care emană ceva din spiritul Japoniei și unde vă puteți relaxa lângă o cascadă, pe o bancă sau într-o ceainărie.

V-ați pierdut vreodată printre conifere? Într-un labirint neobișnuit, vă vor aștepta 440 de copaci, printre care trebuie să găsiți calea potrivită. Copiilor le place să caute ieșirea alergând prin coridoare verzi lungi de aproximativ 1 km, în timp ce adulții își duc adrenalina la cote maxime în Centrul de aventură trăgând cu săgeți în ținte.

În Vrnjačka Banja, veți fi întâmpinați de Gočko, o vrabie drăguță îmbrăcată în costum popular. Vrabia este mascota Jocurilor fără Frontiere, care au avut loc aici în 1990, iar fotografia cu această vrabie este o regulă nescrisă.

Cu inimile Lycider în mâini, simbolul acestei stațiuni balneare și semnul dragostei, în luna iulie trebuie să veniți la Carnavalul de la Vrnjačka banja, atunci când 200.000 de oameni se răsfață în magia balurilor mascate, a dansurilor și a costumelor scăldate în culorile lumii întregi.

Prolom Banja

Pe lângă faptul că se găsește în piscinele și centrele de wellness, apa medicinală Prolom din Prolom Banja, nu departe de Kuršumlija, curge și prin rețeaua de alimentare cu apă, astfel încât turiștii pot să o consume chiar în camerele lor, să facă baie și să-și spele părul în timpul șederii. Și în fiecare restaurant, alături de cafea sau prăjitură, veți primi întotdeauna și un pahar de apă medicinală care izvorăște de pe versanții estici ai Muntelui Radan. Și berea este produsă din apa de la izvor și poate fi degustată doar aici, ceea ce reprezintă o adevărată atracție pentru toți oaspeții adulți.

Oamenii vin la Prolom banja pentru a se bucura de baie, masaje, saune finlandeze și cu infraroșu, tepidarium, baie de aburi și salină. Piscinele oferă posibilitatea de a înota în acestea chiar în interiorul hotelului sau de a înota într-o zonă conectată, deschisă, cu apă caldă, dar sub cerul senin.

De la piscină puteți să priviți spre biserica de pe dealul vecin, care vă va inspira să ajungeți până la ea pe jos trecând podul mic. Dacă sunteți dispuși să faceți o plimbare de doi kilometri și jumătate de la hotel, pe potecile forestiere, ajungeți la Podul Dorințelor Secrete, care ascunde povestea a doi oaspeți care s-au îndrăgostit la hotel, iar apoi peste râu până la cascada Soko, cu o înălțime de șase metri, unde se poate gusta apa potabilă din cascadă, chiar direct din mâna dumneavoastră.

Există o mulțime de puncte de belvedere, iar o atracție specială este biserica din lemn Lazarica, spre care duce o potecă, precum și minunea naturală unică Đavolja varoš.

Pe potecă se poate ajunge la Podul Dorințelor Secrete, care își amintește de doi oaspeți care s-au îndrăgostit la hotel.

Pe lângă faptul că se găsește în piscine, apa medicinală Prolom curge și prin rețeaua de alimentare cu apă a hotelului, prin urmare este disponibilă turiștilor pe toată durata șederii lor.

Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
5 aspecte de care să ții cont atunci când alegi vacanța
Vacanța este o perioadă excelentă în care te poți relaxa și îți poți reîncărca bateriile. Explorarea unor destinații noi, petrecerea timpului cu cei dragi și concentrarea pe relaxare...
#Serbia, #statiuni balneare, #vacanta , #stiri vacanta