Puscarie pentru jurnalisti - Autorul proiectului: Cine afla pe surse nu risca inchisoare

Joi, 30 Octombrie 2014, ora 19:25
2202 citiri
Puscarie pentru jurnalisti - Autorul proiectului: Cine afla pe surse nu risca inchisoare
Foto: Camera Deputatilor

Senatorul PSD Serban Nicolae, autorul proiectului de lege prin care oricine dezvaluie anumite informatii din dosare penale poate fi pedepsit cu pana la trei ani de inchisoare, a declarat joi ca proiectul sau nu ii vizeaza pe jurnalisti.

Intrebat la Realitatea tv daca un jurnalist care da informatii "pe surse" de la DNA risca pedeapsa cu inchisoare, senatorul PSD a raspuns ca informatiile "pe surse" nu intra sub incidenta legii.

"Cine incearca sa afle pe surse informatii dintr-un dosar penal care nu are caracter public nu risca inchisoare. Jurnalistii nu fac investigatii de acest tip", a adaugat Nicolae.

In schimb, senatorul PSD s-a aratat deranjat ca "se minte" cu privire la acest subiect. "Ca dovada ca sunt foarte multi 'pareristi', nu s-a sesizat nimeni cu privire la acest proiect pana acum, desi a trecut tacit de Senat, a fost postat pe site-ul Senatului", a adaugat Nicolae.

Guvernul avizeaza legea prin care jurnalistii care mai publica stenograme fac puscarie

In context, senatorul PSD a dat asigurari ca nu are niciun interes personal in promovarea acestui proiect de lege.

Subiectul a intrat in atentia mass-media dupa ce Guvernul a avizat favorabil propunerea legislativa a senatorului Serban Nicolae. Dupa cateva ore de la anuntul privind avizul favorabil, Executivul s-a razgandit, anuntand ca avizul era de fapt negativ.

Puscarie pentru jurnalisti: Guvernul acuza o "eroare tehnica"- Update

Ce prevede proiectul

"Dezvaluirea de informatii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauza penala aflata in curs de cercetare, se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la trei ani. Daca fapta este savarsita de un judecator sau de un reprezentant al organului de urmarire penala, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 5 ani", se arata in initiativa legislativa semnata de Serban Nicolae.

Proiectul propune astfel modificarea Codului Penal si extinde prevederile actuale la toate categoriile de persoane. Daca ar fi aprobat in forma prezentata, vor putea fi sanctionati cu inchisoare nu doar martorii, expertii sau interpretii care faceau dezvaluiri din dosare, asa cum era pana in prezent, ci si alte categorii inclusiv jurnaistii.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Serban Nicolae inchisoare jurnalisti, #senator PSD inchisoare, #Guvern aviz proiect jrnalisti , #stiri Serban Nicolae