Inca un proiect controversat al lui Serban Nicolae a trecut de comisiile din Senat

Marti, 03 Decembrie 2019, ora 19:00
8233 citiri
Inca un proiect controversat al lui Serban Nicolae a trecut de comisiile din Senat
Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto / Hepta.ro

Comisiile juridica si pentru invatamant din Senat au dat, marti, raport comun de admitere proiectului initiat de senatorul social-democrat Serban Nicolae privind investirea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si de control cu exercitiul autoritatii publice pe timpul si in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu.

Proiectul, adoptat de Camera Deputatilor, ajunsese in plenul Senatului, dar a fost retrimis la comisiile de specialitate pentru intocmirea unui raport comun suplimentar.

Principala modificare adusa proiectului de act normativ in sedinta de marti a comisiilor a fost aceea de revenire la o prevedere din textul initial, la care se renuntase anterior, potrivit careia pedeapsa pentru agresarea personalului didactic in timp ce isi desfasoara activitatea scolara se majoreaza cu o treime fata de cuantumul celei care se aplica in astfel de cazuri.

"Amenintarea savarsita nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directa, lovirea sau alte violente, vatamarea corporala, lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte ori omorul savarsite impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta de lege pentru acea infractiune ale carei limite speciale se majoreaza cu o treime", prevede proiectul.

Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru "savarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane care ocupa o functie didactica de predare, de conducere sau de indrumare si control ori asupra bunurilor acesteia, in scop de intimidare sau de razbunare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu".

Initiatorul si-a motivat proiectul prin faptul ca in sistemul national de invatamant se constata o lipsa de protectie juridica a cadrelor didactice fata de hartuirea si agresiunile venite din partea elevilor, parintilor sau reprezentantilor legali ai acestora.

"Obiceiul de a vedea scoala ca o institutie in care predomina drepturile unor elevi fata de profesorii lor sau fata de restul elevilor, din cauza conceptiei gresite ca scolile sunt centre de asistenta, in multe cazuri, profesorii nu sunt protejati in cazul luarii unei decizii pedagogice fata de un elev sau al aplicarii unei sanctiuni disciplinare. Nu se poate asigura prevalenta dreptului la educatie a majoritatii elevilor in raport cu cei care au un comportament perturbator", se sustine, printre altele, in expunerea de motive.

"In cursul procedurii legale aplicabile, faptele sesizate, in scris, de personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, in exercitarea atributiilor specifice functiei, se prezuma a fi reale, pana la momentul demonstrarii situatiei contrare", mai propune initiatorul.

Dezbaterea pe acest proiect a starnit dispute aprinse.

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a afirmat ca nu a reusit sa inteleaga daca s-a reusit sa se faca ceva bun prin acordarea exercitiului autoritatii publice cadrelor didactice.

"Am citit cu atentie propunerea si nu am reusit sa inteleg daca acordand cadrelor didactice exercitiul autoritatii publice, sporind pedepsele cu o treime, am reusit sa facem ceva bun. Cred ca nu o sa putem schimba mare lucru", a sustinut Fenechiu.

La randul sau, senatorul USR Vlad Alexandrescu a spus ca propunerea legislativa introduce o "alterare grava a mediului scolar, a respectului pe care elevii il pot nutri fata de dascalii lor".

"Am primit un punct de vedere al Consiliului National al Elevilor si arata ca 41% dintre elevi se considera agresati, fizic sau moral, in clasa. Exista o violenta in sistem. Ma refer la intreaga propunere legislativa pe care o aveti pe masa", a sustinut Alexandrescu.

In replica, Serban Nicolae a afirmat ca proiectul are la baza studii care arata ca agresiunea impotriva profesorilor este in crestere si sunt elevi care "se lauda cu astfel de agresiuni impotriva profesorilor".

"Un act de agresiune impotriva unui cadru didactic nu il afecteaza numai pe profesor, un cadru didactic lovit nu mai poate avea autoritate, nu mai poate sa se impuna", a subliniat Nicolae.

Senatul este Camera decizionala, legea este organica.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Serban Nicolae Comisia Juridica, #lege cadre didactice , #PSD