Acuzat ca s-a autoplagiat si a mintit in CV, Serban Nicolae refuza sa arate lucrarea de doctorat pentru ca ar fi pe un ... calculator stricat

Marti, 16 Mai 2017, ora 13:12
37351 citiri
Acuzat ca s-a autoplagiat si a mintit in CV, Serban Nicolae refuza sa arate lucrarea de doctorat pentru ca ar fi pe un ... calculator stricat
Foto: Facebook / Serban Nicolae

Senatorul PSD Serban Nicolae este acuzat ca a publicat doua carti aproape identice, cu titluri diferite, unul dintre ele fiind gresit. Mai mult, social-democratul se lauda ca a fost lector universitar la Spiru Haret, dar institutia la care a predat spune ca a fost doar asistent.

Cele doua carti au fost publicate in 2003 si 2005, sub titlurile "Parlamente europene", respectiv "Institutii parlamentare internationale", la editura Fundatiei Romania de Maine a Universitatii "Spiru Haret", scrie Romania Libera.

Conform sursei citate, cele doua volume au o multime de similaritati. De exemplu, "introducerile sunt aproape la fel, cu exceptia unui fragment din primul volum, 'transportat' in corpul lucrarii celui de-al doilea", iar "corpurile cartilor seamana ca doua picaturi de apa, cu exceptia a cateva pagini, adaugate in cartea aparuta in 2005", scrie Romania Libera.

De asemenea, anexele sunt aproape in totalitate similare, la fel si bibliografiile. "A fost copiata pana si o eroare din 2003", o carte fiind trecuta de doua ori in ambele cazuri, dezvaluie sursa citata.

Sebastian Buhai, cercetator asociat la Universitatea din Stockholm, a declarat pentru cotidianul citat ca analiza celor doua carti " (...) ar indica autoplagiatul".

"Adica incalcarea eticii academice, si chiar incalcarea moralei: pana la urma pretinzi ca ai scris doua carti, desi a doua e doar copia primei (...) Si atentie aici: din punctul meu de vedere, indiferent de legea la momentul respectiv, indiferent deci daca autorii pot fi acuzati legal de autoplagiat sau nu, ai incalcat grav conduita academica, standardele internationale in academie, si ti-ai patat de fapt onoarea. De ajuns sa fii declarat persona non grata in orice comunitate academica ce se respecta", a mai comentat Sebastian Buhai.

Mai mult, titlul volumului din 2003, "Parlamente europene", contine o eroare, in lucrare descriindu-se institutii din afara granitelor Europei, cum ar fi Canada sau SUA.

"Da, mi-am dat seama de acest lucru si, in 2005, eu am fost cel care a propus schimbarea titlului", a declarat Serban Nicolae pentru cotidianul citat.

Pe de alta parte, senatorul PSD s-a laudat pe site-ul personal ca a fost lector universitar la Facultatea de Relatii Internationale si la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Spiru Haret din Bucuresti, insa conducerea universitatii a precizat pentru cotidianul citat ca Serban Nicolae a fost doar asistent.

Intrebat daca cele doua carti l-au ajutat sa avanseze in grad la universitate, Serban Nicolae a raspuns: "La momentul concursului pentru postul de asistent nu am avut nevoie de carte, fiind doctorand, ceea ce era suficient atunci. La concursul de lector nu mai stiu daca am folosit-o".

Un alt subiect delicat este legat de lucrarea sa de doctorat.

Serban Nicolae a devenit doctor al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca in urma cu 8 ani, cand a sustinut lucrarea de doctorat "Proiecte de reforma a Natiunilor Unite".

Rugat sa puna la dispozitie pe email un exemplar al lucrarii, senatorul a sustinut ca documentul este pe un calculator... stricat.

De asemenea, el a precizat ca in perioada in care el si-a sustinut doctoratul "nu se punea atata accent pe note de subsol, ci mai degraba pe prezenta".

Fost avocat al fostului senator PSD Catalin Voicu, condamnat pentru fapte grave de coruptie, senatorul PSD Serban Nicolae a fost pana de curand presedinte al Comisiei Juridice din Senat, fiind inlocuit din functie de PSD in contextul scandalului public generat de legea gratierii.

Citeste mai multe despre:

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Serban Nicolae autoplagiat, #Serban Nicolae doctorat secret , #stiri Serban Nicolae