Mega-proiectul de infrastructură care ușurează traficul în vestul României. Valorează 2 miliarde de euro

Marti, 30 August 2022, ora 03:28
22063 citiri
Mega-proiectul de infrastructură care ușurează traficul în vestul României. Valorează 2 miliarde de euro
Sens giratoriu suspendat la Timișoara peste calea ferată FOTO: Opinia Timișoarei

România are în construcție mega-proiecte de infrastructură. Aproape că nu trece zi fără ca ministrul Transporturilor să nu anunțe semnarea vreunui contract sau startul unor lucrări, fie că vorbim despre drumuri sau despre calea ferată.

În ultima perioadă a început în forță modernizarea structurii feroviare. Cel puțin la nivel declarativ lucrurile par că merg în direcția bună, mai ales că aceste proiecte sunt prinse în PNRR.

”Sunt chestiuni pe care ministrul nu le-a spus. Ori nu le știe, ori a uitat de ele”

Zilele trecute, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a promis timișorenilor că le face sens giratoriu suspendat peste calea ferată. Face parte dintr-un mega-proiect de aproximativ 2 miliarde de euro.

Ar fi un ajutor real pentru traficul rutier atât din Timișoara, având în vedere că orașul este practic tăiat în două de calea ferată Caransebeș-Lugoj-Timișoara-Arad, dar și din tot vestul țării pentru că modernizarea căii ferate duce la preluarea unei părți importante circulația rutieră pe aceasă zonă. Însă, se pare că pe tronsonul din care face parte girația respectivă sunt de fapt niște probleme despre care ministrul nu a spus nimic.

”De fapt ni se distrage atenția de la lucruri importante”, a spus Ionuț Ciurea, șeful Asociației Pro Infrastructură, pentru Ziare.com.

”Nu este o noutate, am mai făcut giratorii din acestea. Este o soluție bună pentru locurile unde exproprierile sunt foarte scumpe sau greu de făcut.

A fost ministrul la Timișoara și a vrut să se laude și el cu ceva. Această girație suspendată face parte de fapt din marele proiect de reconstrucție a căii ferate Arad – Caransebeș. Iar aici sunt multe chestiuni pe care nu le-a spus ministrul Grindeanu. Ori nu le știe, ori a uitat să le zică. Se laudă cu contractul de finanțare că a fost semnat pentru Arad-Caransebeș. Este minunat, însă nu le-a semnat pe cele pentru proiectare și execuție.

În momentul în care proiectele acestea majore sunt puse și aprobate în PNRR, anunțarea semnării contractului de finanțare este o formalitate birocratică. Nu aduci nicio noutate. Important este să ai contracte de proiectare și execuție semnate. În acest caz, contractele de proiectare și execuție sunt în faza de contestații.

Trei loturi au fost contestate deja. Iar pe lotul 1, pentru cel de la Caransebeș la Lugoj a fost admisă contestația în primă instanță.

Lotul cu girația suspendată este lotul 3. Iar pe 5 august a fost depusă contestație pentru acesta. Probabil că va mai dura puțin până va veni o decizie. Dacă va fi admisă, se va semna contractul dacă nu, probabil că vor merge în instanță, etc. Se vor reevalua ofertele și tot așa.

Au fost licitații unde s-a stat și doi ani. Noi sperăm ca anul viitor să se semneze. Urmează proiectarea un an, apoi mai rămân doi ani pentru execuție. De obicei, reconstrucția durează 5-6 ani. Nu o să fie gata în 2026 totul. Să vedem ce putem reconstrui”, a explicat specialistul.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța vineri,26 august, că în aproximativ două săptămâni ar putea semna la Timișoara primul contract din seria de 4 prin care se va moderniza linia de cale ferată între Caransebeș și Arad. Este vorba despre Lotul I Caransebeș – Lugoj care are o lungime de aproape 40 de kilometri.

”Știți că săptămâna trecută am semnat cel mai mare contract de finanțare pe CFR, de aproape 9 miliarde de lei, adică spre 2 miliarde de euro, pentru modernizarea caii ferate Caransebeș-Lugoj-Timișoara-Arad. În principiu, ar trebui să se încheie toate acele perioade de contestații pentru câștigătorii desemnați de către CFR.

E o lucrare pe care nu știu dacă foarte mulți o cunoașteți, cel puțin în ceea ce privește Timișoara. O să vin împreună cu proiectanții, în momentul în care vom semna contractele pe loturile 2 și 3, să vedeți ce lucrări vor fi în Timișoara.

Pentru că nu e vorba doar de dublarea căii ferate, de modernizare și de toate lucrurile la care poate ne-am gândit cu toții, ci sunt și lucrări care au impact asupra orașului, cu intersecții, cu lucruri care vor face traficul mult mai ușor, la Baader și pe toate celelalte intersecții, iar această sumă este una care, spuneam, pentru zona aceasta este cea mai mare alocată. Sper că în 2 săptămâni să poată fi semnat primul contract”, a declarat, la Timișoara, Sorin Grindeanu.

El a mai arătat că săptămâna trecută a fost semnat cel mai mare contract de finanţare pe CFR, de aproape nouă miliarde de lei (două miliarde de euro), pentru modernizarea căii ferate Caransebeş - Lugoj - Timişoara - Arad.

Sensul feroviar giratoriu suspendat de la Timişoara va avea trei rampe de acces de peste 200 de metri lungime fiecare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#sens giratoriu suspendat, #Timisoara, #CFR, #cale ferata, #Sorin Grindeanu , #infrastructura