Semințele care îți dau energie, susțin sănătatea digestivă și ajută la reducerea riscului de cancer

Joi, 01 Decembrie 2022, ora 21:01
12569 citiri
Semințele care îți dau energie, susțin sănătatea digestivă și ajută la reducerea riscului de cancer
Semințele de in conțin vitamina B și magneziu FOTO: Unsplash.com

O porție de semințe de in oferă cantități impresionante de nutrienți, iar beneficiile includ o digestie îmbunătățită și un risc redus de cancer.

Semințele de in sunt semințe mici comestibile de la planta de in din America de Nord. Aceste semințe nu numai că adaugă o aromă de nucă mâncărurilor, dar sunt și pline de nutrienți precum grăsimile sănătoase pentru inimă, fibrele, proteinele vegetale și vitaminele și mineralele cheie.

Pot îmbunătăți sănătatea cardiovasculară

Bolile de inimă sunt principala cauză de deces în SUA, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Semințele de in pot proteja sănătatea inimii în mai multe moduri, mai ales prin reducerea factorilor de risc pentru boli de inimă, cum ar fi scăderea tensiunii arteriale. O analiză a 15 studii publicate în Clinical Nutrition a constatat că semințele de in reduc tensiunea arterială, în special atunci când sunt luate timp de 12 săptămâni sau mai mult.

Îmbunătățirea nivelului de colesterol

Un studiu a constatat că dintre 50 de adulți cu colesterol ridicat, cei care au mâncat aproximativ trei linguri de pudră de semințe de in prăjite zilnic, timp de trei luni, au observat reduceri semnificative ale colesterolului total și ale nivelurilor de colesterol LDL (alias „rău”) în comparație cu un grup placebo. Ei au observat, de asemenea, o creștere a nivelului de colesterol HDL.

Susține sănătatea digestivă

Patru linguri de semințe de in asigură 27% din aportul zilnic recomandat de fibre, un nutrient cheie pentru sănătatea digestivă.

În plus, ajută la gestionarea greutății, previne constipația. Semințele de in conțin atât fibre solubile, cât și insolubile, fiecare dintre acestea îmbunătățește mișcările intestinale în moduri ușor diferite: fibrele solubile înmoaie scaunele, astfel încât să poată trece mai ușor prin tractul digestiv. Fibrele insolubile adaugă volum scaunului, ceea ce împinge deșeurile prin intestin mai repede, ușurând constipația.

Ajută la reducerea riscului de cancer

Deși niciun aliment sau supliment nu poate preveni cancerul, unele cercetări arată că semințele de in pot reduce riscul sau răspândirea anumitor tipuri de cancer.

De exemplu, conținutul ridicat de fibre din semințele de in poate reduce șansele de a dezvolta cancer colorectal. Pentru fiecare 10 grame suplimentare de fibre consumate, există un risc redus cu 7% de cancer colorectal.

Ar putea îmbunătăți glicemia

Potrivit unui studiu, s-a descoperit că cei care consumau 13 grame de semințe de in pe zi, aproximativ două linguri, au observat cele mai mari reduceri ale nivelului de zahăr din sânge și cea mai semnificativă îmbunătățire a sensibilității la insulină.

Sprijin pentru managementul greutății

Încorporarea semințelor de in în dieta ta poate ajuta la o gestionare sănătoasă și durabilă a greutății datorită conținutului lor de fibre solubile. M

Majoritatea fibrelor solubile din semințele de in se numesc mucilagiu (care conține 35-45% fibre), care, atunci când sunt combinate cu apă, formează o consistență asemănătoare gelului.

Acest lucru încetinește cât de repede trec alimentele prin stomac, astfel încât să rămâneți mai satul mai mult timp, așa cum se explică într-un articol din 2015 din Journal of Food Science and Technology.

Ajută la protejarea împotriva bolilor cronice

Pe lângă grăsimile și fibrele lor benefice, semințele de in sunt bogate în antioxidanți protectori numiți polifenoli.

Polifenolii acționează ca gărzi de corp pentru celulele noastre, protejându-le de daune care ar putea duce în cele din urmă la cancer, îmbătrânire și boli cronice, inclusiv boli de inimă.

Ce vitamine conțin

Semințele de in sunt o sursă excelentă de tiamină, o vitamina B care ajută la transformarea nutrienților în energie.

Un alt nutrient remarcabil al semințelor de in este magneziul, care este important pentru funcția nervoasă, musculară și imunitară.

Între timp, seleniul protejează celulele de deteriorare sau infecție. Și fierul ajută la formarea celulelor roșii din sânge, care transportă oxigenul prin fluxul nostru sanguin.

Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Carnea de miel – de la cum o alegi la cum o prepari
Mielul este una dintre cele mai sănătoase cărnuri: conține grăsimi bune, este o sursă importantă de zinc, de seleniu și este bogată în vitamine din complexul B. În plus, carnea slabă de...
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
#seminte in, #sanatate, #protejare, #boli cronice , #sanatate