Un șef de post de la țară, pedeapsă mai mare ca a Elenei Udrea pentru că a primit mită un scaun și câteva sute de lei

Duminica, 11 Septembrie 2022, ora 06:40
50876 citiri
Un șef de post de la țară, pedeapsă mai mare ca a Elenei Udrea pentru că a primit mită un scaun și câteva sute de lei
Șef de post din județul Neamț, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupție FOTO Arhivă ziare.com

Nu mai puțin de șapte ani, o lună și zece zile de închisoare cu executare a primit drept pedeapsă un polițist dintr-o comună din județul Neamț, fiind găsit vinovat pentru luare de mită.

Agentul a primit șpagă un scaun și câteva sute de lei de la diverse cunoștințe din sat, cărora le promisese că le ”rezolvă” dosarele penale.

În același dosar a fost condamnat la patru luni de închisoare cu amânare și un inginer silvic, găsit vinovat pentru fals în declarații.

”Condamnă pe inculpatul L. V. V., fără antecedente penale, la pedeapsa de: - 2 ani şi 8 luni închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu – fapta din perioada 2015-2018;

- 2 ani şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu – fapta din perioada mai – septembrie 2019;

- 4 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de – fapta din luna iulie 2018;

- 4 ani închisoare şi 2 ani pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 al. 1 lit. a, b Cod penal, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită – fapta din data de 16.07.2019.

contopeşte pedepsele de 4 ani, 4 ani, 2 ani şi 8 luni, respectiv 2 ani şi 8 luni închisoare la care a fost condamnat inculpatul L. V. V. prin prezenta hotărâre, urmând a fi aplicată pentru inculpat pedeapsa cea mai grea, de 4 ani, la care se adaugă un spor de 3 ani, o lună şi 10 zile, pedeapsă rezultantă: 7 ani, o lună şi 10 zile închisoare ”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Cum a ajuns șeful de post să fie judecat pentru corupție

Viorel Valentin Lungu, polițist, șef de post în comuna nemțeană Bodești, a fost denunțat de un protejat al său, inginer silvic în sat. Polițistul a primit de la acesta 500 de lei și un scaun de birou în valoare de aproximativ 400 de lei pentru ca să propună o soluție de clasare într-un dosar penal care viza infracțiuni la regimul silvic.

Se pare că polițistul avea astfel de apetențe, fiind cunoscut în localitate pentru faptul că cerea bani unor localnici aflați în situație dificile pentru a le rezolva problemele penale, însă aceste fapte nu au putut fi probate, în ciuda faptului că denunțătorii au înregistrat diverse convorbiri. Dialogurile care ar fi trebuit să dovedească vinovăția polițistului nu au fost suficient de clare pentru ca instanța să-l condamne și pentru trafic de influență, agentul fiind achitat pentru aceste infracțiuni.

Iacoboaia Florian, inginer silvic, pedeapsa de 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, amână aplicarea pedepsei de 4 luni închisoare pe un termen de supraveghere de 2 ani.

Cea mai gravă faptă reținută de anchetatori se referă la protecția de care s-a bucurat inginerul sivlic Florin Iacoboaia, care a fost implicat într-un incident de trafic. Șeful de post l-a iertat atunci pe amicul său, deși știa că s-a urcat la volan în condițiile în care avea permisul de conducere suspendat.

Polițistul a fost acuzat și că ar fi cerut 2000 de euro tot pentru a finaliza cu clasare un dosar penal, explicând că banii vor fi împărțiți cu procurorul de caz. Nu s-a putut proba că acești bani au fost primiți și nici că au ajuns acolo unde susținea agentul. ”Eu atâta pot, să-i fac propunere (de clasare n.r.) să văd dac-o înghite procurorul...”, promitea agentul în schimbul banilor. Totuți instanța nu a putut reține traficul de influență din lipsă de probe.

”Din contextul discuţiilor … nu se poate trage concluzia unei promisiuni a inculpatului de a interveni pe lângă funcţionari cu atribuţii în soluţionarea dosarului sus menţionat.

A interpreta convorbirile purtate de inculpat în sensul dorit în actul de se sesizare înseamnă a forţa înţelesul acestor convorbiri, deşi nu există o,, promisiune” din partea inculpatului. Faţă de aceste considerente, instanţa reţine că cele două acte materiale ale infracţiunii de trafic de influenţă pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu există, urmând a se dispune achitarea inculpatului”, se arată în motivarea instanței.

Judecătorii din Neamț nu l-au iertat pe șeful de post pentru șpăgile primite pentru a închide ochii în fața unor ilegalități, condamnându-l pentru două fapte de abuz în serviciu și pentru două fapte de luare de mită.

Pedeapsa de șapte ani de închisoare este una dintre cele mai mari primite în România de un polițist corupt. Elena Udrea, de exemplu, a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, o cauză în care fostul ministru al Turismului a fost găsit vinovat pentru trei fapte de luare de mită și abuz în serviciu, iar sumele vehiculate în acest caz este de ordinul milioanelor de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
Ce pedeapsă cu închisoarea a primit o femeie care și-a permis să hărțuiască un artist celebru
O femeie care l-a hărţuit pe cântăreţul Harry Styles a fost închisă şi i s-a interzis să îl vadă pe acesta pe scenă, potrivit news.sky.com. Myra Carvalho, în vârstă de 35 de ani,...
#sef post, #coruptie, #politist Neamt urmarit penal, #condamnare, #inchisoare, #Elena Udrea , #coruptie