Operațiunea ”Renegații”. Cum a eșuat securitatea comunistă în a opri exodul românilor spre Ungaria în ultimii ani ai dictaturii

Autor:N.G.
Sambata, 15 Ianuarie 2022, ora 03:254190 citiri
Operațiunea ”Renegații”. Cum a eșuat securitatea comunistă în a opri exodul românilor spre Ungaria în ultimii ani ai dictaturii
Grănicerii români nu puteau stopa fenomenul trecerii ilegale a fronierei. Foto: Arhiva CNSAS

În perioada 1987 - 1988 și în primele luni ale anului 1989 au fugit sau au rămas ilegal în Ungaria 6.300 de cetățeni români, majoritatea de etnie maghiară. Un document din arhiva CNSAS arată că securitatea comunistă era preocupată de așa-zisele acțiuni ale acestora împotriva statului român și propunea măsuri pentru a anihila acest fenomen.

Într-un document de ”instructaj” din aprilie 1989 se face un bilanț al sarcinilor stabilite pentru structurile județene de securitate din vestul țării în ceea ce avea să se numească acțiunea ”Renegații”.

În luna mai 1988, Direcția I a Securității a ordonat măsuri tuturor securităților județene în scopul identificării nominale a tuturor fugarilor. Astfel, până la 31 martie 1988 s-a stabilit că se află în Ungaria circa 6.300 de cetățeni români. 46% dintre aceștia au plecat cu pașapoarte și permise de mic trafic de frontieră, iar 54% au trecut ilegal frontiera. 80% dintre românii aflați în Ungaria era de naționalitate maghiară, 2,8% erau români, iar 8,7% - romi.

Organizația România Liberă

”Asupra acestora s-a acționat sistematic de la începutul anului 1988 de către organele ungare de informații, reprezentanții unor organizații naționalist-iredentiste, cât și cele ale bisericii reformate și catolice ori ale emigrației din SUA, în sensul prelucrării și educării în spirit naționalist-iredentist și antiromânesc”, se menționează în document.

Sunt oferite exemplificări cu organizarea unor demonstrații antiromânești la Budapesta și în alte orașe din Ungaria, în 15 și 23 martie, date cu mare importanță istorică pentru maghiari. Securiștii români mai susțineau că organizația ”Crucea Roșie” era ”manevrată” pentru demersuri în vederea realizării reîntregirii familiilor. Mai mulți turiști care au sosit în 1988 în județe din vestul țării erau, în opinia securității române, ”emisari ai fugarilor trimiși la familii pentru a obține și scoate din țară bunuri ori documente”.

”Mai mulți fugari au fost constituiți în așa-zisa organziație România Liberă afiliată la Uniunea Mondială a Românilor Liberi condusă de Ion Rațiu de la Londra, care, în tot anul 1988 precum și în prezent, a continuat să inițieze acțiuni dușmănoase susținând o virulentă propagandă denigratoare, calomniatoare, la adresa țării noastre”, se mai susține în documentul menționat. Organizația era considerată răspunzătoare de răspândirea de ”fițuici cu caracter ostil” la Cluj-Napoca, Brașov și Harghita.

Sursa: Arhiva CNSAS

Securiștii români au ajuns, apoi, la concluzia că ”așa-zișii” refugiați au ajuns la un moment dat într-o situație precară, care ar fi fost confirmată de trimiterile poștale expediate rudelor din țară ”prin care îi informează că sunt descurajați și trăiesc cu speranța că situația lor se va rezolva în viitor”.

Critici dure pentru securitățile județene care nu lucrau suficient

Inspectoratele județene din Bihor, Cluj, Arad, Timiș, Satu Mare și Mureș au realizat, în cadrul acțiunii ”Renegații”, ”o bază de lucru specifică cu includerea unui număr apreciabil de persoane în supravegherea informativă”. Exista, însă, o mare problemă cu stabilirea cu exactitate a numărului de români care au plecat sau au rămas ilegal în Ungaria. Securitățile din Brașov, Bistrița-Năsăud, Maramureș și Bihor erau criticate dur pentru că nu au identificat și raportat toate ”elementele”. Se încerca contracararea cifrei avansate de partea maghiară, care susținea prezența pe teritoriul său a 13.000 de români și solicita sprijinul Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiați.

Sursa: Arhiva CNSAS

”La un număr mare de județe s-a ignorat ordinul dat, de a se raporta lunar situația fugarilor, aceasta făcându-se doar după repetate intervenții. Neajunsurile referitoare la identificarea fugarilor afectează direct operativitatea acțiunilor de verificare a legăturilor din țară care scapă perioade lungi controlului informativ. Nu se apelează suficient la prelucrarea contrainformativă a celor care pleacă în exterior. Pe raza județelor Alba, Arad, Covasna, Harghita, Cluj, Mureș, prezența unor emisari ai fugarilor cu intenția de a scoate din țară diverse materiale și documente, nu a fost cu continuitate urmărită. (...) Situația așa-zișilor refugiați va reține atenția, constituind și mai departe subiect al atacurilor la adresa politicii partidului și statului nostru”, se precizează în document.

După aceste critici, sunt prezentate mai multe sarcini care aveau scopul de ”prevenire și neutralizare” a ”elementelor antiromânești”. Exodul românilor spre Ungaria a continuat pe tot parcursul anului 1989, până la Revoluția din luna decembrie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii