Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Avertismentul unui experimentat general american: ”Protecţia cibernetică este la fel de importantă ca sistemul de apărare antirachetă”

Luni, 21 Noiembrie 2022, ora 17:38
3906 citiri
Avertismentul unui experimentat general american: ”Protecţia cibernetică este la fel de importantă ca sistemul de apărare antirachetă”
Ben Hodges, fostul comandant al forțelor armate americane în Europa FOTO Twitter

Generalul american în retragere Ben Hodges, fost comandant al forțelor armate americane în Europa, a avertizat că un atac cibernetic asupra porturilor Bremerhaven şi Hamburg din Germania ar împiedica semnificativ eforturile NATO de a trimite întăriri aliaţilor.

Comisia Europeană a propus la începutul lunii noiembrie un plan de acţiune pentru a consolida apărarea cibernetică.

Hodges, care a comandat forţele armate ale SUA din Europa între 2014 şi 2017 şi a pledat mult timp că infrastructura civilă este un pilon esenţial al strategiei militare, susţine că protecţia cibernetică este la fel de importantă ca sistemul de apărare antirachetă pentru a securiza porturile germane de la Marea Nordului.

Rusia şi-a sporit recent atacurile asupra infrastructurii de comunicaţii şi de electricitate din Ucraina, iar în octombrie a atras atenţia că ”infrastructura parţial civilă” poate fi o ţintă legitimă pentru un atac de răspuns asupra ţărilor care ajută Ucraina, invadată în februarie.

”Bremerhaven şi Hamburg sunt, de fapt, cele mai importante porturi maritime de care depinde Alianţa, inclusiv pentru echipament militar, nu doar pentru mărfuri comerciale”, a spus Ben Hodges pentru Reuters.

El a reamintit de un atac cibernetic din 2017, numit NotPetya şi pus pe seama Rusiei, care a avut ca primă ţintă Ucraina, dar apoi s-a răspândit rapid în reţelele multinaţionalelor cu operaţiuni sau furnizori în estul Europei. Gigantul danez de transport naval Maersk a spus că atacul a produs întreruperi ale sistemelor sale informatice din întreaga lume, astfel că grupul a pierdut urma mărfurilor sale.

”Atunci mi-am dat seama cât de vulnerabili suntem. Dacă nu am putea folosi Bremerhaven, atunci ar fi foarte greu pentru SUA să-şi consolideze şi să îşi îndeplinească rolul din planurile de operaţiuni”, a declarat Hodges.

În acest context, el a subliniat că decizia Germaniei de a permite companiei chineze COSCO Shipping Holdings Co. Ltd să cumpere o parte din acţiuni la terminalul din Hamburg, cel mai mare port al ţării, a produs ”multă nelinişte, deoarece odată ce ei (China - n.r.) ajung acolo, sunt în interiorul ecosistemului portului”.

Hodges a spus că porturile sunt esenţiale pentru transporturile militare ale aliaţilor, ”aşa că este o problemă să ştim că China ar putea influenţa sau perturba activităţile la o infrastructură critică de transport”.

Ministerul german al Apărării a refuzat să comenteze îngrijorările lui Hodges privind securitatea. Operatorul portului Hamburg, HHLA, a spus că analizează constant software-urile, instrucţiunile şi metodele pentru a identifica şi elimina slăbiciunile cât mai repede posibil.

Conform Ministerului chinez de Externe, cooperarea dintre China şi Germania este o chestiune care ţine de cele două ţări, iar părţile terţe ”nu au dreptul să se amestece şi să intervină”.

Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Statul Islamic, amenințări voalate către Occident și felicitări după atentatul din Moscova. „Îi încurajăm pe leii singuratici să vizeze cruciaţii, în special în SUA şi Europa”
Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic, Abu Huzaifa al Ansari, a cerut joi, 28 martie, să fie comise atacuri individuale în Europa şi Statele Unite pentru a sprijini...
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Premierul polonez susține că Europa a intrat într-o eră a războiului: ''Ştiu că sună devastator, dar trebuie să ne obişnuim"
Invazia rusă în Ucraina, începută cu peste doi ani în urmă, anunţă o nouă eră în Europa, o perioadă caracterizată de ostilitate, consideră premierul polonez Donald Tusk, transmite...
#securitate cibernetica, #Europa, #Ben Hodges, #general american, #aparare antiracheta , #stiri Europa