Adrian Secureanu arată cu degetul către Gabriela Firea, la sfârșit de proces: „Nu m-a mai dorit la Malaxa, m-a înlocuit cu finul ei!”

Marti, 10 Ianuarie 2023, ora 04:27
6699 citiri
Adrian Secureanu arată cu degetul către Gabriela Firea, la sfârșit de proces: „Nu m-a mai dorit la Malaxa, m-a înlocuit cu finul ei!”
Procurorii au cerut lunicondamnarea lui Secureanu la o pedeapsă orientată spre maximul special. FOTO: Ionuț Mureșan

Adrian Secureanu află peste o lună dacă merge la pușcărie sau dacă, dimpotrivă, scapă prin prescripție pentru faptele de abuz în serviciu comise pe vremea în care era la șefia managerială a Spitalului Malaxa. În ultimul cuvânt, Secureanu a arătat cu degetul către Gabriela Firea pentru problemele lui penale.

Curtea de Apel București se va pronunța definitiv, în luna februarie, cu privire la apelul declarat de fostul manager al Spitalului Malaxa, Adrian Secureanu, împotriva deciziei instanței ierarhic inferioare care l-a decis că trebuie să stea după gratii vreme de 5 ani și 10 luni.

Procurorii au cerut luni, 9 ianuarie, condamnarea lui Adrian Secureanu la o pedeapsă orientată spre maximul special prevăzut de lege pentru abuz în serviciu, pe motiv că acesta, în calitate de manager și-a ajutat amanta să-și opereze mama pe banii Spitalului Malaxa și pentru că și-a montat termopane la propria vilă pe banii unității medicale.

Procurorul de ședință a arătat că, în cazul lui Secureanu, este vorba despre cinci fapte de abuz în serviciu, dintre care numai două intră sub incidența prescripţiei speciale, după decizia CCR din 26 mai 2022.

„Chiar și dacă s-ar aplica deciziile CCR și ICCJ ar fi doar pentru 2 din cele 5 fapte, pentru celelalte 3 suntem în interiorul termenului general de prescripție. Pentru cele două fapte solicităm neaplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 pentru că ele creează un risc sistemic de impunitate. Solicităm aplicarea directă a jurisprudenței europene”, a solicitat reprezentanta DNA la ultimul termen de judecată.

În schimb, avocații lui Adrian Secureanu au cerut în principal achitarea acestuia, iar în subsidiar încetarea procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei.

„Faptele abuz în serviciu erau prescrise la data aducerii la cunoștință a acuzației. Termenul de prescripție al abuzul în serviciu se calculează de la data producerii primei pagube, în cazul nostru din 2009. Legea prevede pedeapsa închisorii de la 2 la 7 ani, iar termenul de prescriere e de 8 ani. Până la data la care ne-au chemat pe noi, adică în 2020, faptele erau deja prescrise”, a arătat avocatul Dan Voinea.

Al doilea avocat al lui Secureanu, Mihaela Ghiniță-Stănculescu, a avut o pledoarie dramatică. Ea, de altfel, este fostă judecătoare și fostă subordonată a lui Secureanu la șefia Departamentului Juridic de la Malaxa.

„Toate lucrările au fost realizate cu girul Primăriei Municipiului București, care plătea. Toate aceste lucruri s-au realizat. În niciun moment, în nicio fază procesuală, nu s-au analizat faptele! Trebuie să existe un pprejudiciucert, am solicitat o expertiză, pentru că numai specialiștii pot stabili. Și ni s-a respins! Dacă se vrea desființarea sistemului spitalicesc, atunci da, se poate începe cu domnul Secureanu!”, a declarat avocata.

Secureanu: „Fosta doamnă de la Primărie nu m-a mai dorit la Malaxa!”

În ultimul cuvânt, „cavalerul de Malta” Adrian Secureanu a dat vina pe Gabriela Firea și pe presă pentru problemele lui penale:

  • „Am avut tot felul de controale pe vremea când eram manager al Spitalului Malaxa, totul era bine: Curtea se Conturi, Direcția de Sănătate Publică. După 9 ani și 9 luni, într-o noapte, s-a constatat că sunt cel mai mare infractor. Niște martori ai făcut presiuni asupra Curții de Conturi, câteva salariate au șantajat doamnele din acea comisie.
  • Presa a început o acțiune concentrata, de demonizare, a început să mă dea drept exemplu, că sunt ce managerul cel mai corupt. Toate astea peste noapte. Nu am mai apucat să arăt că nu este așa pentru că, după două declarații, am fost reținut și arestat. Apoi, după 8 luni, mi s-au pus cu totul alte întrebări decât cele legate de spital.
  • Nu am avut niciodată o infecție nosocomială, am preluat și Spitalul Caritas pe repede-înainte, cu spații neorganizate, etc. Am făcut tot posibil sa fie la cel mai înalt nivel. Am făcut cea mai frumoasa secție de ginecologie. Păi, dacă nu erau erau oxigeratoarele (n.r. - așa cum susțin procurorii) mureau bebelușii!
  • Era simplu pentru procurori să intre pe SEAP și să vadă că au fost cele mai mici prețuri (n.r. – pentru achizițiile de la Malaxa). Eu, întotdeauna, am fost ultimul care semna. Am văzut că erau toate avizele și apoi am semnat și eu.
  • Se băteau două falii pe sistemul de Sănătate și eu am fost la mijloc! (…) Toată această vânătoare de vrăjitoare a fost declanșată împotriva mea pentru că a se dorea înlocuirea mea din management cu cineva maj maleabil, care să împartă sume.
  • Următorul manager făcea parte din anturajul fostei doamne de la Primărie (n.r. – Gabriela Firea) care nu m-a mai dorit acolo. Finul dânsei, de cununie, care a lucrat la noi și-a făcut lucrări de 5 miliarde și a cerut decont pe 25 de miliarde, iar eu i-am respins cererea. Așa am ajuns eu, managerul, inamicul numărul 1.
  • Am luat Spitalul Malaxa dărâmat și am pus la dosar cum l-am lăsat. Concurenta mea era cu ceilalți manageri, să arat că pot să fac ceva în plus, nu să fac găinăriile de care sunt acuzat în acest dosar!”, a declarat Adrian Secureanu.

Instanța de fond: Secureanu - de o perseverență infracțională deosebită

Două dosare are pe rolul instanțelor Adrian Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa: unul în apel (ultimul termen pe 9 ianuarie 2023), după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu, iar altul încă pe fond (termen: 23 ianuarie 2023), pentru delapidarea aceleiași unități medicale.

Faptele de abuz în serviciu ale lui Adrian Florin Secureanu sunt de o gravitate deosebită și denotă „perseverență din partea inculpatului”, arată judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei prin care „cavalerul” de Malta Adrian Secureanu a primit, pe fond, o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de pușcărie.

„La stabilirea naturii și duratei pedepselor și a modalității de executare se va ține seama de modul de comitere a faptelor descris anterior la pct.1-4, dar și de starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite - faptele prezintă un grad sporit de pericol social, atât abstract, ilustrat de natura și limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni (închisoarea de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni), cât și concret, având în vedere modalitatea în care au acționat, pe parcursul unui interval de timp de mai mulți ani, ceea ce denotă perseverență din partea inculpatului (Secureanu Florin Adrian – n.r.), acestuia fiindu-i imputat un cumul de infracțiuni de abuz în serviciu (cinci), unele dintre ele în formă continuată. De asemenea, instanța va avea în vedere și cuantumul ridicat al prejudiciului cauzat Spitalului Clinic (Nicolae Malaxa – n.r.), precum și împrejurarea că acesta nu a fost acoperit integral până în prezent. (…) Instanța se va orienta către stabilirea executării pedepselor în regim de detenție având în vedere cuantumul pedepselor rezultante, dar și gravitatea deosebită a acestor fapte în ceea ce îl privește pe inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.)”, se arată în motivarea deciziei pe fond.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Adrian Secureanu

Adrian Secureanu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, a fost trimis în judecată la data de 29 septembrie 2020 pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârșite în formă continuată).

Tot atunci a fost deferită justiției o persoană fizică (n.r. - Ionuț Valentin Tănase), reprezentant al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inculpatul Secureanu Florin – Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, „efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat”, au reținut procurorii DNA în rechizitoriu.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție.

Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Secureanu bani spital, #abuz in serviciu, #Gabriela Firea, #Spitalul Malaxa manager Secureanu, #prescriptie, #condamnare , #justitie