Cum vrea Adrian Secureanu să își dovedească nevinovăția după ce a primit aproape 6 ani pe fond. „Am depus plângeri penale pe numele martorilor!”

Marti, 25 Octombrie 2022, ora 03:00
5246 citiri
Cum vrea Adrian Secureanu să își dovedească nevinovăția după ce a primit aproape 6 ani pe fond. „Am depus plângeri penale pe numele martorilor!”
Adrian Secureanu și avocata lui, Mihaela Ghiniță-Stănculescu. FOTO: Ionuț Mureșan

Adrian Secureanu cere efectuarea unei expertize financiar-contabile din care să reiasă cu exactitate prejudiciul pe care procurorii îl acuză că l-a produs spitalului Malaxa prin abuz în serviciu.

În plus, le-a făcut plângeri penale la Parchet tuturor martorilor despre care el consideră că au mințit.

Este vorba de dosarul în care Adrian Secureanu a fost condamnat, pe fond, la 5 ani și 10 luni de pușcărie pentru că, pe vremea când era manager de spital, și-a montat termopane la propria vilă pe banii unității medicale.

În al doilea termen în apel, la o zi înainte ca Înalta Curte să ia în discuție aplicarea deciziei CCR privind întreruperea prescripției, Adrian Secureanu a solicitat o serie de probe prin care vrea să își demonstreze nevinovăția.

Avocata lui Adrian Secureanu, Mihaela Ghiniță-Stănculescu (foto), era consiliera juridică a Spitalului Malaxa la data la care procurorii DNA spun că au fost comise faptele.

Avocata spune că Adrian Secureanu spune că acesta a fost condamnat pe fond, la Tribunalul București, fără ca la dosar să existe o expertiză financiar-contabilă.

„Nu s-au efectuat expertize cu privire la așa-numitul prejudiciu, la dosar există doar un tabel sinoptic cu extrase de cont. Categoric că extrasele de cont nu exprimă un prejudiciu! Managerul Spitalului Malaxa era numit de Primărie, care îl și plătea. Primăria nu a fost băgată în cauză, pardon, intodusă, deși am cerut acest lucru. Să vină Primăria să își spună poziția! Proba esențială e legea contabilității. Nu veți găsi acolo obligația (n.r. – lui Secureanu) de a verifica legalitatea achizițiilor. În momentul în care acele achizii au fost înregistrate în contabilitate, înseamnă că au fost reale!”, a declarat în fața instanței avocata Ghiniță.

Apărătoarea lui Secureanu fusese întrebată de judecătoare ce mijloace de probă solicită, însă acesta nu a venit cu o structură foarte clară. În schimb, avocata Ghiniță și-a ținut întreaga pledoarie pe un diapazon înalt.

Avocata: Să se stabilească fișele de post! De ce persoana care avea atribuții speciale pe linia de achiziții, de la biroul de achiziții, nu e în dosar?!

Judcătoarea: E retorică întrebarea, avem un cadru procesual stabilit. (…) Altă probă.

Avocata: Audierea tuturor martorilor! Am depus plângeri penale pe numele tuturor martorilor care au dat declarații în fals!

Judecătoarea: Toți martorii de la urmărirea penală?

Avocata: În septembrie 2020, urmărirea penală a fost de o singură zi: la ora 9.00 a fost chemat la DNA ca suspect, la 12.00 era inculpat și peste o săptămână a fost trimis în judecată. Consider că modul în care s-a procedat în acest dosar…

Judecătoare: Nu o luăm de la capăt! Trebuia să veniți pregătită!

Avocata: Sunt foarte pregătită! Cap-coadă, dosarul nu conține decât declarații de martori!

Motivarea instanței: „Perseverență infracțională și fapte de o gravitate deosebită”

Două dosare are pe rolul instanțelor Adrian Secureanu, fost manager al Spitalului Malaxa: unul în apel (termen: 21 noiembrie), după ce a fost condamnat pentru abuz în serviciu, iar altul încă pe fond (termen: 31 octombrie), pentru delapidarea aceleiași unități medicale.

Faptele de abuz în serviciu ale lui Adrian Florin Secureanu sunt de o gravitate deosebită și denotă „perseverență din partea inculpatului”, arată judecătorul de la Tribunalul București în motivarea deciziei prin care „cavalerul” de Malta Adrian Secureanu a primit, pe fond, o pedeapsă de 5 ani și 10 luni de pușcărie.

„La stabilirea naturii și duratei pedepselor și a modalității de executare se va ține seama de modul de comitere a faptelor descris anterior la pct.1-4, dar și de starea de pericol pentru valorile sociale ocrotite - faptele prezintă un grad sporit de pericol social, atât abstract, ilustrat de natura și limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru aceste infracțiuni (închisoarea de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni), cât și concret, având în vedere modalitatea în care au acționat, pe parcursul unui interval de timp de mai mulți ani, ceea ce denotă perseverență din partea inculpatului (Secureanu Florin Adrian – n.r.), acestuia fiindu-i imputat un cumul de infracțiuni de abuz în serviciu (cinci), unele dintre ele în formă continuată. De asemenea, instanța va avea în vedere și cuantumul ridicat al prejudiciului cauzat Spitalului Clinic (Nicolae Malaxa – n.r.), precum și împrejurarea că acesta nu a fost acoperit integral până în prezent. (…) Instanța se va orienta către stabilirea executării pedepselor în regim de detenție având în vedere cuantumul pedepselor rezultante, dar și gravitatea deosebită a acestor fapte în ceea ce îl privește pe inculpatul (Secureanu Florin Adrian – n.r.)”, se arată în motivarea deciziei pe fond.

Acuzațiile procurorilor DNA pentru Adrian Secureanu

Adrian Secureanu, la data faptelor manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București, a fost trimis în judecată la data de 29 septembrie 2020 pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (din care două săvârșite în formă continuată).

Tot atunci a fost deferită justiției o persoană fizică, reprezentant al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea a unei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Inculpatul Secureanu Florin – Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 2009-2016, efectuarea unor plăți în cuantum total de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpate”, au reținut procurorii DNA în rechizitoriu.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni comerciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității medicale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mare față de cele de achiziție. Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă cu suma de 648.193,27 lei.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Secureanu bani spital, #Spitalul Malaxa manager Secureanu, #avocata, #abuz in serviciu , #justitie