Avertismentul șefului NATO în privința Chinei: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa, s-ar putea întâmpla mâine în Asia”

Luni, 20 Februarie 2023, ora 05:03
2110 citiri
Avertismentul șefului NATO în privința Chinei: „Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa, s-ar putea întâmpla mâine în Asia”
Jens Stoltenberg, secretar general al NATO

Șeful alianței militare NATO a făcut o legătură directă între războiul lansat de Rusia în Ucraina și China, arătând o îngrijorare cu privire la posibilitatea ca Beijingul să atace Taiwan, insula asupra căreia China are pretenții teritoriale.

„Ceea ce se întâmplă astăzi în Europa, s-ar putea întâmpla mâine în Asia”, a avertizat Stoltenberg.

Moscova „dorește o Europă diferită”, în timp ce Beijingul „privește îndeaproape pentru a vedea prețul pe care îl plătește Rusia – sau recompensa pe care o primește pentru agresiunea sa”, a subliniat secretarul general al NATO.

„Chiar dacă războiul se încheie mâine, mediul nostru de securitate este schimbat pe termen lung”, a adăugat el.

Remarcile lui Stoltenberg vin pe fondul unei conversații mai ample între aliații occidentali despre cum să abordeze situația legată de China, în timp ce Beijingul face amenințări militare la adresa Taiwanului.

În timp ce țări precum SUA i-au împins pe aliați să supravegheze mai atent Beijingul și să se distanțeze de economia Chinei, alții au exprimat prudență cu privire la transformarea Chinei într-un inamic clar.

Liderul NATO a avertizat că aliații occidentali trebuie să acționeze uniți atât pe frontul militar, cât și pe cel economic.

„Războiul din Ucraina a evidențiat clar pericolul dependenței excesive de regimurile autoritare”, a menționat el.

„Nu ar trebui să facem aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare”, a spus el, cerând Occidentului să evite dependența de China pentru materiile prime care alimentează societatea. De asemenea, el a avertizat împotriva exportului de tehnologii cheie în țara asiatică.

De asemenea, Stoltenberg le-a cerut statelor membre NATO să se concentreze pe adversarii externi și să evite tensiunile interne în cadrul Alianței.

„Nu trebuie să creăm noi bariere între economiile libere”, a spus el.

„Cea mai importantă lecție din războiul din Ucraina este că America de Nord și Europa trebuie să facă front comun”, a dăugat el.

Armata SUA trebuie să fie pregătită să răspundă unei potenţiale invazii a Taiwanului de către Beijing, a avertizat miercuri un amiral, semn al unei îngrijorări tot mai mari în legătură cu intenţiile Chinei faţă de insulă.

Amiralul Michael Gilday, şeful operaţiunilor navale americane, a fost întrebat de Atlantic Council despre posibilitatea ca Beijingul să invadeze Taiwanul până în 2027.

"Nu este vorba doar de ce spune preşedintele Xi, ci de felul în care se comportă chinezii şi de ceea ce fac ei", a declarat Gilday pentru acest think tank, subliniind că, în ultimii douăzeci de ani, Beijingul şi-a pus în practică promisiunile mai repede decât era anunţat.

Și secretarul de stat Antony Blinken. Acesta din urmă a afirmat că Beijingul vrea să ocupe Taiwanul "într-un ritm mult mai rapid" decât lua în considerare anterior, adăugând că sub preşedinţia lui Xi a apărut o "Chină foarte diferită".

Avertismentul SUA

Statele Unite încep să observe tendinţe "îngrijorătoare" în ceea ce priveşte sprijinul Chinei pentru armata Rusiei, au declarat pentru CNN oficiali americani familiarizaţi cu aceste informaţii. De altfel, vicepreşedinta Kamala Harris a vorbit deschis despre asta, sâmbătă, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, spunând că sprijinul Chinei pentru Rusia în războiul său din Ucraina ar recompensa agresiunea.

Oficialii americani cu care a vorbit CNN au spus că există semne că Beijingul vrea să "se strecoare" până la limita de a oferi ajutor militar letal Rusiei, fără a fi prins. Oficialii nu au vrut să descrie în detaliu ce informaţii au SUA pentru a sugera o schimbare recentă în poziţia Chinei, dar au fost suficient de îngrijoraţi încât să împărtăşească informaţiile în ultimele zile cu aliaţii şi cu partenerii de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, relatează CNN.

Sursele CNN au declarat că SUA văd cum China încearcă să se prezinte public ca o susţinătoare a păcii şi vrea să menţină relaţiile cu Europa, dar în acelaşi timp, ajută discret efortul de război al Rusiei şi ia în considerare furnizarea de ajutor letal.

Luând cuvântul sâmbătă la Conferinţa de la Munchen, Wang Yi, diplomatul de top al Chinei, a declarat că Beijingul este pregătit să prezinte o propunere de pace pentru Ucraina. Mulţi lideri ai Uniunii Europene prezenţi la Munchen împărtăşesc, însă, reţinerea SUA faţă de intenţiile Beijingului, arată CNN.

Luna trecută, administraţia Biden şi-a exprimat îngrijorarea faţă de China cu privire la dovezile care sugerează că firme chineze au vândut echipamente neletale Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina, potrivit a doi oficiali americani. Aceste echipamente au inclus articole precum veste antiglonţ şi căşti de protecţie, au declarat pentru CNN mai multe surse având conexiuni cu serviciile de informaţii americane şi europene.

Cu toate acestea, China a ezitat să ofere o asistenţă militară mai solidă, inclusiv sisteme de arme letale pentru a fi folosite pe câmpul de luptă din Ucraina. Rusia a solicitat un astfel de ajutor, dar China nu a vrut să fie văzută ca un paria pe scena mondială, au declarat oficialii. Însă acum există semne că Beijingul ar putea lua în considerare acest lucru, au spus oficialii. Iar administraţia Biden avertizează în mod public şi privat că SUA monitorizează îndeaproape orice încălcare a sancţiunilor occidentale care interzic sprijinul militar pentru Rusia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Avertismentul UE privind o ”înarmare a comerțului” pe fondul tensiunilor dintre SUA și China
Comisarul pentru Comerţ al UE a avertizat miercuri, 17 aprilie, în privinţa unei ”înarmări a comerţului”, pe fondul tensiunilor dintre SUA şi China care s-au amplificat în ultima...
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
Fenomenul neobișnuit într-o țară din Est: Pământul înghite jumătate din orașe dintr-un motiv banal VIDEO
O echipă de oameni de știință care a făcut un amplu studiu publicat în revista Science din 18 aprilie 2024, a descoperit un fenomen alarmant neobișnuit care se produce într-un stat foarte...
#secretarul general al NATO, #Jens Stoltenberg, #avertisment, #China, #razboi , #NATO