Numiri controversate din partea PSD pentru funcțiile de secretari de stat. Personaje cu trecut dubios, promovate în funcții înalte de partid

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 21:55
14265 citiri
Numiri controversate din partea PSD pentru funcțiile de secretari de stat. Personaje cu trecut dubios, promovate în funcții înalte de partid
PSD a pus în funcții doar membri de partid FOTO Colaj Ziare.com / Facebook / Hepta

PSD și-a instalat în funcție săptămâna aceasta 12 secretari de stat și un subsecretar de stat în mai multe ministere. Toți sunt membri de partid, iar unii au un trecut controversat.

Deciziile pentru cele 12 numiri, toate de la PSD, au fost publicate marți, 4 ianuarie, în Monitorul Oficial, sub semnătura premierului Nicolae Ciucă. Printre cei 12 se regăsește și profesoara Cristina-Mirela Nedelcu, directoare a Școlii Postliceală Sanitară privată „Hippocrate” din Focșani. Profesoară de chimie la bază, Nedelcu a fost propusă pentru funcția de subsecretar de stat la Ministerul Culturii, cu toate că nu are prea multe referințe în domeniu.

Nedelcu, care în prezent este consilier local la Focșani, s-a remarcat în 2019, atunci când a dat dispoziție profesorilor de la școala pe care o conduce să adune cât mai mulți elevi pentru a participa la un miting PSD organizat de către Liviu Dragnea. Conform presei Locale, directoarea le-a cerut profesorilor să le transmită copiilor că adunarea pentru miting era programată la sediul școlii și că transportul era asigurat cu autocarul unității de învățământ.

Fost judecător care a luat apărarea masacrării legilor Justiției

O numire controversată se regăsește și la ministerul Justiției, acolo unde pentru poziția de secretar de stat a fost numit fostul președinte al Tribunalului Arad, Ottó Szép. În decembrie anul trecut, Szép s-a pensionat și imediat s-a înscris în PSD Arad, organizație condusă de către deputatul Mihai Fifor.

În martie 2019, Ottó Szép s-a numărat printre magistrații care au cerut Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să îi pedepsească pe colegii săi de breaslă care protestau vizavi de masacrarea legilor Justiției în Parlament de către PSD-ALDE. Într-o scrisoare a magistraților care au luat partea PSD, Szép, care a fost primul pe lista semnatarilor, a cerut „stoparea acțiunilor ce exced rolul și statutul judecătorilor și să se restabilească, de urgență, cadrul și limitele în care judecătorii se pot manifesta la nivel de mesaj public și implicare revendicativă”. Scrisoarea a conținut inclusiv un atac la fostul judecător Cristi Dănileț.

Solicităm public să se ia act de faptul că domnul judecător Cristi Vasilică Dănileț nu reprezintă sistemul judiciar din România, nu reprezintă corpul profesional al judecătorilor și, prin toate luările sale de poziție, domnul judecător alege să încalce prevederile legale prin care magistraților le este interzis să își exprime opiniile politice”, se mai arăta în scrisoare.

Funcții pe bandă de la partid

Numiri pe pile s-au făcut și la ministerul Transporturilor și Infrastructurii, acolo unde în fotoliul de secretar de stat a fost pus Bogdan-Stelian Mîndrescu, fost consilier al fostului ministru PNL Ioan Boloș. Anterior, Mîndescu a trecut prin numeroase alte funcții și ministere, dar și companii de stat.

În februarie 2018, acesta și-a dat demisia forțat de la șefia Companiei de Aeroporturi, promovat în funcție de filiala PSD condusă de Marcel Ciolacu, ca urmare a neregulilor găsite de Corpul de Control al premierului de la acea dată, Viorica Dăncilă. În urma verificărilor, au fost găsite mai multe nereguli, printre care angajări ilegale și conflicte de interese, angajați doar cu numele, care pe o perioadă de câteva luni s-au prezentat la serviciu doar câteva minute și care au primit salarii întregi în valoare de zeci de mii de lei. S-au descoperit și deplasări de lux pentru așa zise programe de formare profesională, care durau cu câteva zile peste durata concretă a fiecărui program.

Cu toate astea, o lună mai târziu, Bogdan Mîndrescu ajunge să fie numit de către guvernul Dăncilă în Compania Națională pentru Administrarea Porturilor Maritime, iar în noiembrie 2019 devine consilierul liberalului Marcel Boloș la ministerul Fondurilor Europene.

PNL a dat Diaspora pe mâna social-democraților

O numire mai puțin așteptată a fost și la departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului, acolo unde Nicolae Ciucă l-a numit pe social-democratul Gheorghe Florin Câciu în funcția de secretar de stat. Numirea a adus nemulțumiri în rândul liberalilor, având în vedere că diaspora reprezintă un simbol pentru președintele Klaus Iohannis și PNL în general. Anterior, funcția a fost deținută de Oana Ursache (USR) și Ovidiu Burdusa (PNL).

„Numirea unui PSD-ist la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni este absolut nepotrivită și nu se încadrează în ceea ce coaliția a hotărât în urmă cu ceva timp. Poziția în mod normal trebuie să fie a PNL. Și nu e doar despre asta. În Diaspora sunt milioane de români, care de-a lungul timpului și-au pus speranța și nădejdea în guvernări pro dreapta politică și în lideri care au luptat împotriva PSD. (...) O să cer colegilor mei din conducerea PNL, în prima ședință de Birou Executiv, remedierea acestei imense erori politice, care se va răsfrânge nu doar asupra imaginii partidului, dar și a Guvernului în ansamblu”, a afirmat secretarul general al PNL Robert Sighiartău.

Câciu este originar din Bixad, județul Harghita, unde în 2020, la alegerile locale, a candidat ca independent la postul de primar, fiind susținut însă de PSD. Acesta a pierdut alegerile și a fost propus ulterior de șefa PSD Satu Mare, Aurelia Fedorca, pentru funcția de președinte al filialei PSD Bixad.

Anterior, Gheorghe Cârciu a fost membru al Partidului Ecologist Român iar în 2014 a candidat la alegerile europarlamentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
România marchează o creștere importantă a producției industriale. Ciolacu: ”Pentru că s-a bazat foarte mult pe investiții şi nu pe consum”
Cu un avans de 2,7%, România se numără printre ţările membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar, arată datele publicate, luni, de Oficiul...
#secretari de stat, #PSD, #membri de partid, #trecut controversat, #nicolae ciuca , #stiri PSD