Un craiovean care a fabricat în România sute de dispozitive de clonare a cardurilor bancare, pe care le-a livrat în SUA, a fost predat autorităților de la Washington pentru a fi judecat pentru fraudă cu dispozitive de acces, pentru care riscă o pedeapsă de 15 ani de închisoare.
Agenții US Secret Service l-au prins pe Ninel Eleodor Pencu după o investigație de doi ani.
Curtea de Apel București a admis pe data de 9 noiembrie 2022 cererea autorităților americane formulată în baza mandatului de arestare emis de Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud al Statului New York.
Cum Ninel Eleodor Pencu a fost de acord cu extrădarea, decizia instanței a rămas definitivă și acesta a fost predat în Statele Unite.
Potrivit motivării deciziei consultate de Ziare.com, craioveanul comercializa dispozitive de skimming la circa 300 de dolari bucata, pe care le cumpărau membrii unei rețele din SUA.
Skimming-ul este modalitatea prin care infractorii fură datele personale ale utilizatorilor de pe banda magnetică a unui card bancar, pe care le folosesc apoi în clonarea cardului. Practic, în urma procesului se obține un nou card bancar cu aceleași date ale utilizatorului.
De la înființare lui în 1865, US Secret Service are două direcții de activitate: paza președintelui SUA și lupta împotriva fraudelor cu moneda americană, unde, mai nou, intră și clonarea de carduri.
Agenții americani urmăreau încă din 2019 o rețea de skimming a cărei activitate consta în furtul de date personale de la bancomate (ATM) și case de marcat (POS) cu ajutorul unor dispozitive electronice montate discret pe aparatele respective.
Iată ce au reținut judecătorii de la Curtea de Apel în motivarea deciziei de predare a lui Ninel Eleodor Pencu, pe baza informațiilor transmise de agenții americani:
Pe parcursul investigațiilor, agenții US Secret Service au arestat în SUA o persoană care monta aceste dispozitive de skimming pe terminalele bancare, care le-a spus de unde le are. Pentru a-și ușura propria situație juridică, persoana respectivă a acceptat să colaboreze cu agenții Secret Service și le-a povestit de unde ajungeau dispozitivele electronice în SUA.
După ce au ridicat dispozitivele de skimming de la căsuța poștală controlată de autoritățile de aplicare a legii, agenții de americani au solicitat o examinare criminalistică ca să se compare două dispozitive fabricate de Ninel Eleodor Pencu cu trei dispozitive recuperate din teren, despre care nu se cunoștea sursa inițială.
În raportul datat 12 noiembrie 2021, expertul criminalist a ajuns la concluzia că aceeași persoană a programat toate cele cinci dispozitive.
Ulterior, US Secret Service a început să alcătuiască o listă a dispozitivelor de skimming care au fost obținute din locurile unde au fost activități de skimming și le-au comparat cu dispozitivele pe care Pencu le-a trimis la cutia poștală controlată de autoritățile de aplicare a legii. US Secret Service a identificat aproximativ 186 de dispozitive de skimming care erau identice sau aproape identice cu dispozitivele lui Pencu.
În plus, agenții americani a obținut o examinare criminalistică suplimentară, în care un expert criminalist a comparat un total de zece dispozitive, dintre care două se știa de către autoritățile de aplicare a legii că nu erau legate de (Pencu Eleodor Ninel – n.r.). În jurul lunii februarie 2022, expertul criminalist a ajuns la concluzia că toate dispozitivele erau legate de aceeași persoană sau grup de persoane cu excepția celor două dispozitive despre care autoritățile SUA știau că nu au fost confecționate de român.
Pe baza celor expuse mai sus, autoritățile SUA consideră că Ninel Eleodor Pencu a fabricat și a transferat sute de dispozitive de skimming către și pentru a fi folosite în Statele Unite.