Vladescu: Nu suntem chiar disperati, avem bani in Trezorerie

Luni, 14 Iunie 2010, ora 08:56
1463 citiri
Vladescu: Nu suntem chiar disperati, avem bani in Trezorerie

Trezoreria statului isi permite sa reziste presiunii bancherilor care pretind dobanzi mai mari la titluri de stat, sustine ministrul de Finante, Sebastian Vladescu.

Bancile cer randamente de peste 8% pe an la lei fata de 6% acum o luna, fara a avea insa argumente suficient de solide pentru a justifica majorarea substantiala a dobanzilor pe care le cer Ministerului Finantelor la licitatiile de titluri de stat in lei, din moment ce Banca Nationala nu a majorat dobanda, de 6,25%.

"Decizia noastra de a respinge ofertele la mai multe licitatii succesive a fost generata de presiunea destul de dura venita din partea bancilor. La modul cum au majorat dobanzile in numai cateva saptamani, fara sa fi fost legat de vreo evolutie a dobanzii de refinantare de la BNR sau de ratingul de tara, nu puteam reactiona altfel. Nu suntem chiar disperati, avem bani in Trezorerie, asa ca ne batem cu bancile. Au si ele argumentele lor, noi le avem pe ale noastre, ramane sa vedem care sunt mai puternice", a declarat Vladescu pentru Ziarul Financiar.

Ministerul de Finante reusise, in aprilie, sa scada randamentele la certificate de trezorerie chiar sub 6%. Dobanzile pretinse de bancheri sunt insa in prezent de 8%.

"Noi zicem ca avem un program extrem de solid, care ar trebui sa le dea incredere. Si bancile au nevoie de noi si suntem gata sa jucam acest joc", a adaugat Vladescu.

Finantele au anuntat pentru luna aceasta un program de emisiuni de titluri de stat in valoare de 4,6 miliarde de lei (1,09 miliard de euro), primele doua licitatii fiind ratate. In luna mai, emisiunile adjudecate au insumat 2,53 miliarde de lei fata de valoarea anuntata de 4,5 miliarde de lei.

Pozitia inflexibila a Ministerului Finantelor in fata majorarilor de dobanzi cerute de banci ar putea fi justificata prin existenta in Trezorerie a unui fond-tampon de circa un miliard de euro constituit la recomandarea FMI pe seama emisiunii de eurobonduri din martie, tocmai pentru a putea fi traversate mai usor astfel de perioade de presiune din partea bancilor.

Totodata, prelungirea declinului creditului privat face ca bancile sa nu aiba mult de ales la capitolul variante de plasare a banilor, astfel ca la un moment dat tot la titlurile de stat ajung.

In acest context, riscul ca Romania sa nu "prinda" sedinta board-ului FMI de pe 28 iunie, cand ar urma sa fie discutata eliberarea urmatoarei transe de circa 850 milioane de euro care ar trebui sa mearga in rezerva BNR, a crescut in ultimele zile, odata cu prelungirea procedurilor parlamentare privind asumarea raspunderii de catre Guvern si depunerea motiunii de cenzura.

Vladescu nu se arata insa ingrijorat de eventuala ratare a board-ului de pe 28 iunie, considerand ca "nu avem o situatie atat de vulnerabila".

In ceea ce priveste ordonanta privind combaterea evaziunii, ministrul spune ca publicarea si intrarea in vigoare sunt amanate de discutiile cu Comisia Europeana.

"Inca nu ne intelegem cu Comisia, am facut mai multe schimburi de scrisori, insa persista patru chestiuni asupra carora nu este de acord, desi doua dintre ele sunt minore.

Nu am vrut sa para ca sfidam Comisia prin aceasta ordonanta si de aceea am si amanat publicarea, insa pozitia noastra este ca in conditiile de aplicare din Romania si la capacitatea administrativa pe care o avem noi, legislatia europeana este mai putin eficienta in combaterea evaziunii fiscale", a explicat Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#sebastian vladescu, #bani trezorerie, #bani buget, #dobanzi banci , #stiri Sebastian Vladescu