Vladescu: Fiecare miliard de la BCR trebuia sa aduca 100 de kilometri de autostrada

Joi, 01 Aprilie 2010, ora 21:54
1579 citiri
Vladescu: Fiecare miliard de la BCR trebuia sa aduca 100 de kilometri de autostrada

Fiecare milliard de euro incasat in urma privatizarii BCR ar fi trebuit utilizat pentru constructia a 100 de kilometri de autostrada, asa cum s-a stabilit cand a avut loc vanzarea, sustine Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice.

"Asta a fost conceptia la momentul acela, dar din pacate ea a fost abandonata, dar ar fi trebuit ca pentru fiecare miliard din banii aia sa vedem 100 de kilometri de autostrada. Si poate atunci puteam sa spunem: aici sunt banii din privatizarea BCR si am schimbat 60% din actiuniule BCR pe 300 de km de autostrada", a declarat Vladescu, citat de Adevarul.

Desi intelegerea cu Erste Bank, care a castigat in urma cu patru ani licitatia de privatizare a BCR, oferind 3,75 miliarde de euro pentru pachetul de 61,88% din actiunile bancii, prevedea acest lucru, proiectul a fosta bandonat.

Statul roman a incasat la sfarsitul lui 2006 circa 2,2 miliarde de euro pentru pachetul de 36,8% din titlurile BCR, iar BERD si IFC au primit fiecare aproximativ 750 milioane de euro pentru pachetele reprezentand 12,5% din capitatul social al bancii.

Vladescu sustine ca privatizarea BCR a fost totusi una corecta, deoarece nu crede ca ar fi fost bine ca in perioada crizei Guvernul sa controleze doua institutii de credit mari.

Vladescu a precizat, totodata, ca veniturile la bugetul de stat au fost diminuate de criza, plasandu-se sub asteptari in primul trimestru al acestui an, iar cresterea numarului de someri pune presiune pe bugetul de asigurari sociale.

In ciuda faptului ca au fost venituri mai mici la bugetul de stat in primele trei luni ale anului fata de estimarile guvernantilor, deficitul bugetar s-a plasat sub valoarea maxima convenita cu FMI, de 8,25 miliarde lei, potrivit Evenimentul Zilei.

"Lumea nu este capabila sa calculeze, nici Romania, nici zona euro, nici SUA. Ne bazam pe niste informatii care se dovedesc foarte repede a nu fi cele reale. Pietele reactioneaza mult mai putin pozitiv decat ne asteptam, si aici e vorba de consum, investitorii sunt mult mai putini indrazneti, si aici e vorba de incredere, si in aceste conditii nici economia nu creste asa cum ne-am dorit, desi exista semne, exporturile cresc productia industria a crescut, dar in ansamblu economia nu a crescut asa cum ne-am dori si porimul semn la buget sunt veniturile bugetare care sunt mai mici pe primul trimestru decat prognoza", a declarat Sebastian Vladescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#sebastian vladescu, #privatizare BCR, #BCR autostrada , #stiri Sebastian Vladescu