Vladescu, despre masurile de austeritate: Daca Basescu si le-a asumat, sunt necesare

Luni, 17 Mai 2010, ora 20:56
3095 citiri
Vladescu, despre masurile de austeritate: Daca Basescu si le-a asumat, sunt necesare
Foto: Antena3

Taierea salariilor si pensiilor reprezinta o solutie de supravietuire, a declarat luni ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

"Vorbim de o solutie de supravietuire intr-o lume care este cu totul alta decat stiam noi in urma cu un an-doi. Vorbim de un program de supravietuire si un program de mentinere a stabilitatii economice intr-o lume in care nimeni nu poate sa faca evaluari", a declarat Sebastian Vladescu, la Antena 3.

Potrivit ministrului, daca presedintele Basescu si-a asumat riscul de a anunta aceste masuri, acestea ar fi mai presus de interesele politice sau personale.

"Masura este considerata cea mai buna cale pentru cetateni pe termen mediu si lung si a fost agreata si prezentata de presedintele Romaniei, ceea ce pentru toti cei care cunosc politica stiu ca ar trebui sa fie un semnal extrem de ingrijorator. Daca Romania are un om politic care are simtul realitatii si actiunii politice este presedintele Basescu, lucru care s-a dovedit pe parcursul alegerilor", a declarat Ministrul de Finante.

Vladescu a tinut sa sublinieze ca decizia a fost luata la nivel politic si ca este o solutie in interesul Romaniei.

"Daca presedintele si-a asumat aceasta decizie, care pentru un om politic poate fi extrem de periculoasa, din punctul de vedere al pierderii de popularitate inseamna ca aceasta solutie este mai presus de interesul al unei persoane, ale unui partid si ca aceasta solutie este necesara pentru Romania intr-un context care este constant neglijat, contextul mondial", a declarat Vladescu.

Nu este un razboi impotriva romanilor

Ministrul a explicat si ca alte solutii, precum reducerea fondului de salarii (spre deosebire de reducerea salariilor la nivel individual) sau reducerile de personal nu pot fi puse in aplicare.

Sebastian Vladescu a spus ca reducerea fondului de salarii 25% nu ar aduce economia de care este nevoie in Romania, pentru ca s-ar pierde contributiile sociale aferente. In plus, reducerea de personal ar insemna o majorare de cheltuieli pe fondul de somaj si o reducere de venituri din contributiile sociale.

Ministrul a adaugat ca acordul cu FMI nu este unul pentru doua-trei luni, ci unul care cuprinde si o strategie fiscala si bugetara anuala, iar pe aceasta strategie fiscala reducerile de cheltuieli pot fi ulterior atenuate. "Nu exista un razboi cu poporul roman", a spus Vladescu.

Intrebat de ce nu se reduc cheltuielile de capital din buget, Vladescu a precizat ca exista numeroase domenii, cum ar fi cel sanitar, in care exista deficienta de fonduri, iar reducerile nu ar fi o idee buna.

"Nu cred ca acest lucru este bun pentru Romania. Eu nu voi face acest lucru", a spus categoric Vladescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sebastian vladescu, #Vladescu solutie supravietuire, #Vladescu pensii salarii , #stiri Sebastian Vladescu
Comentarii
Poza atitudini.wordpress.com
atitudini.wordpress.com
rank 5
Hai zi zau Vladescule! Adica Basescu este masura tuturor lucrurilor, nu?
Poza wert
wert
rank 5
PAI DACA BASESCU MAI DA PE GAT O STICLA DE WHISKY...