Timpul lor a expirat. Experimentul se incheie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 12:30
12457 citiri
Timpul lor a expirat. Experimentul se incheie (Opinii)
Foto: Romania TV

Nu stiu daca Sebastian Ghita e vinovat sau nu pentru faptele imputate. Spun asta in cazul oricarui acuzat pentru ca nu am caderea sa evaluez eu nici macar probele deja publice, ce sa mai vorbim despre cele pe care nu le cunoastem.

Povestea dlui Ghita este insa fascinanta din punct de vedere politic pe cel putin doua paliere.

In primul rand, ce ne spune noua dl Ghita? Ca in Romania politicienii sunt de multa vreme interceptati in campanii, cu mandat sau fara, nu institutional de SRI, ci de unii ofiteri si procurori (interesanta grija de a face o impartire in buni si rai, nu-i asa?), pentru ca informatiile sa fie folosite politic ca sa cada cate un guvern.

Si de unde are domnia sa aceste informatii, pentru care inca nu a prezentat probe? Din calitatea de membru al Comisiei de control al SRI, ne spune apasat.

Deci inteleg ca revelatia, daca e adevarata, nu l-a lovit ieri, ci stia demult. Si atunci, exact din calitatea pe care o invoca apasat, de ce a tacut pana acum? De ce nu a iesit cu pieptul in afara sa apere democratia, statul de drept, alertand institutiile si opinia publica despre asa nemernicii.

Deci ori dl Ghita, ajuns in corzi, minte cu nerusinare, atacand credibilitatea Justitiei si a serviciilor secrete ca sa se victimizeze, ori nu minte si atunci este chiar mai vinovat de tainuirea unor grave abuzuri.

Un parlamantar, mai ales un membru in Comisia de control SRI, are nu dreptul, ci de-a dreptul obligatia sa vegheze tocmai ca in aceasta institutie sa nu se intample nimic nelegal.

Adica dl Ghita a descoperit abuzurile doar cand i s-a pus sechestru pe firme, a fost legat de glie in Ploiesti, iar tovarasul sau Victor Ponta este la un pas de prabusirea finala. Nu stiu ce o fi vazut dl Ghita prin dosar. Poate acel ceva care a impus interdictia contactului cu Victor Ponta?

In al doilea rand, Sebastian Ghita nu numai ca preia ad litteram acuzatiile Elenei Udrea, despre felul in care binomul baga nevinovati dupa gratii, declaratii facute, ca sa vezi, tot din pragul puscariei, dar devine un aparator infocat al presedintelui Basescu "terorizat si chinuit" sa nu spuna ce stie.

Pai cum asa ceva? Nu era Traian Basescu dusmanul de clasa numarul unu? Nu toaca Romania TV zi de vara pana seara la Traian Basescu de ani de zile? Acum e un biet terorizat chinuit chemat ca argument, ca martor credibil al apararii?

De fapt, in opinia mea, morala momentului e alta decat cea pe care doreste sa ne-o vanda Sebastian Ghita.

Pe de-o parte, mi se pare ca mai iese la suprafata o bucatica din blatul Basescu-Udrea - Ponta-Ghita. Un blat care acum continua impotriva Justitiei pe care alegerile de anul trecut cred cu tarie ca ar fi trebuit sa o destructureze in interesul tuturor celor care sunt acum destructurati.

Si Udrea, si Ghita, si toti ceilalti ar fi trait probabil fericiti pana la adanci batraneti cu prada deja obtinuta si cu cea pe care ar fi continuat sa o acumuleze.

Au acelasi discurs, aceleasi argumente, servesc aceleasi cauze antiJustitie, ii vad deja ca pe o evidenta tabara bine structurata oficial.

Pe de alta parte, ceea ce vad eu in dl Ghita este un om care, la fel ca Victor Ponta, a trait cu credinta ferma a propriei inviolabilitati perfecte.

Despre relatia domniei sale cu serviciile s-a vorbit si scris mult, sigur ca ea nu e confirmata, dar este una dintre credintele comune.

Doar ca pentru o asemenea pozitie dubla iti trebuie mult autocontrol si mult realism, adica o buna intelegere a propriilor limite. Cred ca asta n-a avut dl Ghita, un tanar nu pe deplin matur care a crezut ca are lumea la picioare si ca nu poate fi atins de nimeni si nimic niciodata, indiferent ce face si cat de mult sare calul. Si iata ca nu e asa.

Revelatia, prabusirea sunt cu atat mai greu de dus cu cat iluzia propriei puteri a fost mai mare.

Este posibil, asadar, sa asistam la un moment de reset al echilibrelor si la nivele nevazute, in care experimente esuate din cauza propriilor vicii structurale sunt eliminate din ecuatie intr-o necesara curatenie. Pur si simplu, au devenit inutile si chiar periculoase.

Si, din aceasta perspectiva, uitandu-ma la dezactivarile rapide ale unor poli de putere, despre ale caror conexiuni cu zone umbroase s-a scris si s-a banuit mult, am sentimentul acut ca asistam la autentica prabusire in convulsii a unei lumi. Ca niste papusi ale caror sfori de putere au fost retezate, cad in parf dezarticulate scancindu-si victimizarea. Le-a expirat timpul.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sebastian Ghita DNa SRI, #Ghita Ponta Udrea Basescu , #DNA