Sebastian Ghita reia o serie de acuzatii la adresa Codrutei Kovesi, intr-un caz care a fost clasat de procurori

Luni, 10 Decembrie 2018, ora 10:40
4436 citiri
Sebastian Ghita reia o serie de acuzatii la adresa Codrutei Kovesi, intr-un caz care a fost clasat de procurori
Foto: Octav Ganea/Mediafax/Hepta.ro

Fostul deputat Sebastian Ghita, judecat in mai multe dosare si refugiat in Serbia, a sustinut, duminica seara, ca a facut o plangere penala pe numele fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi. Insa acest caz a fost clasat anul trecut de Parchetul General si lamurit public de Politia Romana.

Acuzatia lui Ghita: Laura Codruta Kovesi i-ar fi cerut, in 2009, sa plateasca avionul pentru aducerea in tara, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, condamnat in dosarul FNI. In sprijinul afirmatiilor sale, fostul parlamentar a depus o factura care ar fi fost achitata de o firma de constructii din Ploiesti, catre societatea Tiriac Air.

Nu este pentru prima data cand Sebastian Ghita face acuzatii legate de acest transport. In 2017, in inregistarile difuzate dupa fuga sa, spunea acelasi lucru. "O firma de constructii din Ploiesti, care a primit bani de la Asesoft, a fost cea care a platit avionul pentru aducererea lui Nicolae Popa, fostul director FNI, din Indonezia.

O firma privata, la cererea statului roman si a doamnei Kovesi, a platit 200.000 de euro pentru a fi adus cel care a falimentat FNI si as vrea sa o intreb pe Kovesi: Ce operatiune e asta? Suntem vinovati de spalare de bani? E doar dansa? Doar eu? Am trimis noi politisti in Indonezia?", spunea Ghita.

Ancheta si precizarile

Parchetul General a deschis atunci o ancheta in acest caz, dar dosarul a fost inchis tot in 2017, potrivit unor surse judiciare citate de Digi 24.

Politia Romana a reactionat anul trecut si a spus ca in cazul aducerii in tara au fost respectate procedurile.

"Procedura a fost derulata de catre structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizitiile publice. In cadrul acestor activitati, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, castigand oferta cea mai mica.

Semnarea contractului si decontarea acestuia au intrat in sarcina Politiei Romane. Costurile au fost achitate integral de catre institutie, operatorului economic castigator, suma fiind asigurata din bugetul Ministerul Afacerilor Interne", explica Politia Romana, in 2017.

Plangerea fostului deputat

Plangerea lui Sebastian Ghita, facuta prin intermediul unui avocat, a fost depusa la nou-infiintata Sectie pentru investigarea infractiunilor din Justitie, care are competente exclusive pentru anchetarea magistratilor, potrivit Antena 3.

"Am dat bani pentru ca mi-a cerut doamna Kovesi. Am platit cateva zeci de mii de euro. La acel moment nu am perceput-o ca fiind o chestiune asa cum este, ca fiind mita. Era procurorul general al Romaniei, stiti cum au fost vremurile.

Kovesi, mai in gluma, mai in serios, spunea si ce avantaje ai daca te ai bine cu ea si ce rele poti sa patesti. Kovesi a cerut suma personal, a avut discutia personal cu mine, si viza interesul ei personal. Kovesi are un stil de-a face lucrurile, asa, nazist, extrem de agresiv si dur", a spus Sebastian Ghita.

Care ar fi dovada

In sprijinul acuzatiilor sale, Ghita a depus un document, factura pentru plata facuta de o firma apropiata catre societatea Tiriac Air, care a facut transportul aerian.

"Saptamana trecuta am aflat faptul ca exista un raport al Antifraudei de care n-am stiut. La momentul acela nu am avut factura, ci doar am mentionat-o. Acea firma a fost obligata sa scoata acea factura de la cheltuieli si acel control de la Antifrauda a facut un raport in care a ramas mentionat numarul facturii, data, suma si beneficiarul. Si atunci dintr-o data am avut dovada".

Sebastian Ghita a povestit ca procurorul Mircea Negulescu, la momentul perchezitiei la firma, ar fi sustras acest document, fiind singurul pe care l-a luat.

"E ciudat gestul lui Negulescu. Nu avea de unde sa stie de factura decat de la Kovesi", a mai spus Ghita.

Cine este Nicolae Popa

Nicolae Popa a fost condamnat in lipsa, in anul 2000, la 15 ani de inchisoare, pentru frauda, iar in anul 2006, alaturi de Ioana Maria Vlas, in legatura cu prabusirea Fondului National de Investitii, in urma careia mai mult de 100.000 de romani si-au pierdut banii investiti, iar statul roman, care garantase, a fost obligat sa plateasca circa o suta de milioane de euro compensatii.

Popa a fost adus in tara, din Jakarta, in anul 2011.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Sebastian Ghita reclama Laura Codruta Kovesi, #Ghita plangere Kovesi, #Ghita denunt Kovesi , #Serbia