Sebastian Ghiță, imposibil de găsit chiar și în procesul unde este ”vătămat”. Fugarul notoriu ar trebui să apară la ultimul cuvânt

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 03:18
8484 citiri
Sebastian Ghiță, imposibil de găsit chiar și în procesul unde este ”vătămat”. Fugarul notoriu ar trebui să apară la ultimul cuvânt
Sebastian Ghiță, o nouă dispariție misterioasă FOTO Arhivă

Fostul deputat, Sebastian Ghiță, fugit din țară în ajunul Crăciunului din 2016, nu mai este de găsit. Instanța care judecă dosarul în care Ghiță este parte vătămată nu reușește să stabilească o legătură cu acesta pentru a-i oferi ultimul cuvânt înainte de sentință.

Este vorba despre cauza în care foștii procurori Lucian Onea și Mircea Negulescu (zis „Portocală”) sunt judecați pentru represiune nedreaptă și cercetare abuzivă, iar Sebastian Ghiță este victimă în dosar. Procesul a ajuns la final, iar procedural, toate părțile implicate au dreptul la ultimul cuvânt înainte ca instanța să dea verdictul.

Dosarul se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție din iulie 2019, iar pe parcursul cercetării judecătorești Sebastian Ghiță nu a putut fi audiat prin videoconferință sau prin altă modalitate, deși autoritățile din România au avut nenumărate încercări în acest sens.

Potrivit unor surse, Ghiță ar fi depus la dosarul cauzei, prin intermediul avocatului său, un înscris autentificat la un notar în Serbia, în care înștiințează instanța că nu dorește să dea declarații, invocând faptul că nu știe nimic în plus față de ce a fost prezentat public.

La termenul din 18 noiembrie 2022, instanța a fost nevoită să amâne din nou cauza pentru că autoritățile judiciare române nu au putut lua legătura cu omologii lor din Serbia în vederea stabilirii unei legături cu ”vătămatul” Sebastian Ghiță. Cum procedura trebuie respectată pentru ca dosarul să poată fi închis printr-o sentință, urmează epuizarea și celorlalte soluții: audierea prin intermediul unui magistrat de legătură care să încerce să intre în contact cumva cu Sebastian Ghiță, în Serbia sau audierea prin intermediul WhatsApp.

ÎCCJ a stabilit un nou termen în acest dosar pentru 29 noiembrie 2022, când se va încerca cel mai probabil un dialog telefonic între judecători și Sebastian Ghiță prin intermediul aplicației WhatsApp.

Fostul şef al DNA Ploieşti Lucian Onea şi fostul procuror Mircea Negulescu au fost trimişi în judecată de Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) pentru săvârşirea mai multor infracţiuni printre care represiune nedreaptă şi cercetare abuzivă.

Procurorii de la SIIJ susţin că Lucian Onea şi Mircea Negulescu, în instrumentarea a două dosare penale, în cursul lunii mai 2015, l-au determinat pe un martor denunţător (fostul deputat Vlad Cosma - n.r.) să plăsmuiască un denunţ în numele unei persoane imaginare, să întocmească în fals, în format electronic, tabele care conţin numele unor persoane - locuitori ai Republicii Moldova, care ar fi avut cetăţenie română în anul 2014, cu scopul de a dovedi infracţiunea de coruperea alegătorilor pretins săvârşită de persoana împotriva căreia s-a formulat denunţul.

De asemenea, Lucian Onea, cu ajutorul lui Mircea Negulescu, este acuzat că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de coruperea alegătorilor faţă de o persoană despre care ştia că nu este vinovată.

Totodată, în cursul lunii mai 2015, în soluţionarea celor două dosare penale, Onea este acuzat că a ticluit probe nereale prin exercitarea de constrângeri asupra martorului denunţător.

„În rechizitoriu, se mai reţine că inculpatul Onea Lucian Gabriel, în calitate de procuror la Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti, în mod repetat, împreună cu inculpatul Negulescu Mircea, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, în perioada aprilie - mai 2015, l-au determinat pe martorul denunţător să contrafacă, prin exercitarea de constrângeri, a unui denunţ şi a unor tabele în format electronic conţinând nume de persoane din Republica Moldova care ar aparţine unor cetăţeni români imaginari”, se mai arată în comunicat.

Parchetul susţinea că, în anul 2015, Lucian Onea şi Mircea Negulescu l-au determinat prin constrângere pe fostul deputat Vlad Cosma, ameninţându-l în mod direct că o vor inculpa pe sora acestuia, Andreea Cosma, să întocmească în fals o sesizare pe un alt nume şi tabele/liste cu alegători din Republica Moldova, documente din care să rezulte că alegătorii ar fi primit bani drept „mită electorală”. Documentele au fost expediate prin fax şi poştă din Chişinău la DNA Ploieşti.

Ultimele imagini cu Sebastian Ghiță au apărut în vara anului 2020. Acesta a fost surprins în Mykonis, Grecia, în compania mai multor persoane, în timp ce se afla într-un club select de pe plaja Scorpios.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Sebastian Ghita, #Sebastian Ghita Serbia, #Sebastian Ghita disparut, #Lucian Onea DNA, #mircea negulescu , #stiri juridice