Procesul lui Ghita a inceput fara el: Toti ceilalti inculpati din dosarul de santaj au acceptat controlul judiciar

Vineri, 13 Ianuarie 2017, ora 12:52
3480 citiri
Procesul lui Ghita a inceput fara el: Toti ceilalti inculpati din dosarul de santaj au acceptat controlul judiciar
Foto: captura video Digi24

Procurorii DNA au cerut, vineri, mentinerea controlului judiciar pentru toti inculpatii din dosarul de santaj al lui Sebastian Ghita, avand in vedere numarul mare de fapte.

Acesta a fost primul termen de judecata la instanta suprema. Toti inculpatii au fost de acord cu propunerea DNA si au cerut sa fie judecati sub control judiciar.

Inculpatii au declarat, rand pe rand, ca vor sa dea declaratii in acest dosar, dar nu la urmatorul termen, ci pe parcursul procesului.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 21 februarie, cand inculpatii urmeaza sa propuna probe in apararea lor.

Sebastian Ghita, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare in lipsa, este acuzat, in acest dosar, de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

Procurorii DNA au trimis rechizitoriul instantei supreme pe 29 iunie 2016, in acest caz fiind trimisi in judecata cinci inculpati, printre care politisti si procurori din Prahova.

Pe 6 decembrie 2016, ICCJ a decis ca procesul poate sa inceapa dupa ce judecatorii au admis o contestatie formulata de DNA Ploiesti si au respins ca nefondate contestatiile lui Sebastian Ghita.

Fostul deputat a fost dat in urmarire nationala, in 5 ianuarie, iar in 6 ianuarie procurorii DNA au cerut instantei supreme sa emita pe numele fostului deputat un mandat de european de arestare si sa fie dat in urmarire internationala, dupa ce Politia Judeteana Prahova a anuntat ca acesta nu a fost gasit in tara.

Alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas.

Procurorii spun ca, folosindu-se de influenta pe care o avea, Sebastian Ghita i-a determinat pe Tudose si Dosaru sa-i furnizeze informatii confidentiale din dosarul aflat in curs de urmarire penala pe rolul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti.

"Faptele respective au fost comise in contextul in care, pe de o parte, deputatul Ghita Sebastian Aurelian avea interesul sa protejeze doua persoane implicate in activitatea infractionala ce facea obiectul anchetei, iar pe de alta parte, avea personal interese de natura financiara la mai multi agenti economici supusi anchetei", potrivit DNA.

In schimbul informatiilor pe care le-ar fi obtinut, Sebastian Ghita i-ar fi promis lui Viorel Dosaru ca il va sprijini sa isi mentina functia, dar si sa obtina alte functii de conducere, si i-ar fi acordat sprijin procurorului Liviu Tudose sa obtina functii de conducere sau executie in cadrul unor institutii publice centrale, sustin anchetatorii.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#inculpati dosar santaj Ghita , #DNA