"Planul B" al lui Sebastian Ghita

Vineri, 14 Aprilie 2017, ora 17:48
8623 citiri
"Planul B" al lui Sebastian Ghita

Tocmai cand parlamentarii si multi altii sunt ca si intrati in vacanta, cand nu mai vedem evenimente de seama pe micul ecran, iata ca opinia publica est percutata de o stire tulburatoare: a fost prins Sebastian Ghita. Avem ce comenta de sarbatori!

Prinderea fugarului dovedeste odata in plus cat de multe din evenimentele dambovitene sunt cusute cu ata alba. Asa cum anunta presa, Ghita a trecut frontiera "cu o zi inainte de a iesi de sub protectia mandatului de parlamentar". Adica la mustata.

Tot la mustata, adica numai cu putin inainte de a se comunica interzicerea de parasire a tarii, o stersesera candva peste granita directori de banci (Bancorex, Banca Religiilor), oameni de afaceri (Ioan Nicolae, Omar Hayssam) si diversi magnati ai lumii interlope.

Nu-mi vine sa cred ca numai intuitia si inspiratia le-ar fi sugerat acestora momentul potrivit ca s-o stearga pe furis, in ceasul al doisprezecelea. Mai curand, mi se pare ca oameni de seama ai autoritatilor noastre sa le fi dat o mana de ajutor, dupa care au exclamat distrusi: vai, vai, vai, ce ne-au scapat!

In opinia mea, nici ditamai parlamentarul Sebastian Ghita n-a lucrat de capul lui. Cineva trebuie sa-i fi calculat pasii, cu tot ce are de facut: momentul plecarii si itinerariul de urmat, cel putin pana in Serbia. Eu numesc asta complicitate, desi imi place incomparabil mai mult sintagma avocatilor: favorizarea infractorului.

Sunt convins ca, pe infractorul Ghita l-a favorizat cineva, dar habar n-am cine e acela si nici sa-l descopar nu pot. Observ numai cum bunul sau prieten Ponta s-a cam dat de gol, cand nega orice legatura cu fugarul, dar recunostea intr-o declaratie data la 15 martie: "De multe ori am fost in Serbia in ultima perioada, merg foarte des, cred ca merg si saptamana viitoare". Dar, referindu-se la Ghita sustinea: "Eu sigur nu l-am intalnit".

Ciudata coincidenta: domnul Ponta merge foarte des in Serbia, tocmai acolo unde intamplator se afla Ghita si nu merge foarte des, sau poate chiar deloc, in - sa zicem - Turcia, Franta, Italia, Germania, Olanda, unde intamplator Ghita nu se afla!

Asemenea declaratii devin pericuoase, pentru ca telespectatorul neavizat isi pune in mod firesc o intrebare elementara: daca Ponta umbla prin Serbia ca voda prin loboda, dar nu se intalneste nici din intamplare cu prietenul Ghita, atunci ce altceva cauta el acolo atat de des si tocmai "in ultima perioada", adica in perioada cand, hop, picase si respectivul prieten tot la locul cu pricina?

Nu mi-as fi pus nici eu asemenea intrebare, daca Victor Ponta, care declara public ca merge des in Serbia, ar fi spus si pentru ce se duce atat de des. Iar mintea fostului premier mi se pare destul de agera ca sa-si dea seama ca in acest fel inflameaza imaginatia opiniei publice si naste ipoteze incomode. Dar n-are incotro.

Pentru ca, daca Ponta spune adevarul si nu s-a intalnit cu bunul prieten Ghita la Belgrad, asta ar merita inscrisa in cartea recordurilor, la capitolul raritati. Dar daca nu spune adevarul, daca s-a intalnit, atunci conversatia dintre un fost prim ministru si un fost deputat mi se pare ca ar putea suna ca un fel de mic complot.

In ce ma priveste, pe de o parte mor de curiozitate sa aflu ce au discutat cei doi - in cazul cand s-au intalnit - iar pe de alta parte imi dau seama cat de improbabil este sa aflam noi vreodata cum au pus ei acolo tara la cale, in secret absolut. De aceea, imi si pun cateva intrebari:

Unu. In afara de prietenia declarata, ce alte legaturi pot fi intre Ponta si Ghita, atat de stranse, incat fostul premier sa riste deplasari repetate in Serbia, ca sa discute strict intre patru ochi?

Doi. Stia oare Victor Ponta ca Sebastian Ghita foloseste un pasaport fals, iar daca stia, care a fost miza pentru care s-a expus, fara sa-i pese de consecinte?

Trei. In presa, s-a vehiculat informatia ca, inainte de a fi prins, Ghita facuse un turneu prin zece tari, majoritatea din UE. Exclud psibilitatea ca, in situatia sa, domnul Ghita sa fi fost interesat de turism, ma intreb la ce i-au trebuit aceste calatorii si ce persoane importante a contactat el acolo?

Patru. Banuiesc ca varianta de a fi prins era un fel de "plan B" a lui Ghita. Dar, in acest caz, este interesant care a fost "planul A" al fugarului.

Aici e aici, pentru ca, de acum incolo, justitia se va ocupa atat de atenta de "planul B", incat, in opinia mea, "planul A" poate nu-l vom afla niciodata. Sau poate vom afla numai o bucatica din el. Atat cat nu e implicat si Ponta, care se pare ca stie sa scape printre degete.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Sebastian Ghita prins, #Victor Ponta PSD, #Serbia extradare Sebastian Ghita , #PSD