Pe cine va popi Sebastian Ghita la revenirea in tara

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 17:51
16566 citiri
Pe cine va popi Sebastian Ghita la revenirea in tara

Stirea ca Sebastian Ghita a fost prins in Serbia a fost pentru unii o bomba, in cazul in care credeau in capturarea sa de catre autoritatile sarbe sau romanesti, in timp ce altora nu a facut decat sa le confirme conspiratiile care deja existau in viziunea lor despre viata si lumea romaneasca.

Printre acestea la mare pretuire fiind ori ideea ca Ghita s-a predat pentru a ajunge pe mana sarbilor si rusilor, pentru ca in final sa obtina azil politic in una dintre cele doua tari, fie ca s-a lasat prins pentru a avea timp si spatiu ca sa-si negocieze intoarcerea si viitorul din tara.

Pe cine va popi Sebastian Ghita la intoarcerea in tara sau in momentul in care se va apuca sa vorbeasca din nou? E intrebarea pe care si-o pun majoritatea celor care stiu cat de cat cine este si ce a facut controversatul om de afaceri din Ploiesti.

Toate pariurile care se fac dupa anuntul prinderii fugarului Ghita se invart exclusiv in jurul capetelor care vor cadea, dupa ce va incepe sa vorbeasca din nou.

Mai putin intereseaza daca el se face vinovat de ceea ce este acuzat in multele dosare deschide de DNA pe numele sau, ori daca si cat va infunda puscaria in cazul in care ar fi gasit vinovat de instanta.

Apropiat al fostului premier Victor Ponta, fostul patron al RTV si fondatorul Asesoft, una dintre cele mai controversate figuri din politica romaneasca a ultimilor ani, Sebastian Ghita, si-a demonstrat forta informatiilor pe care le detine despre diversi oameni importanti din statul roman dupa ce seria de inregistrari publicate dupa disparitia sa au condus la retragerea celui mai important om din fruntea SRI - adjunctul Serviciului Roman de Informatii, nu mai putin celebrul Florian Coldea.

E cumva normal ca, dupa o astfel de "isprava", facuta basca din pribegie si exil, asteptarea oamenilor sa aiba cu totul alte semnificatii decat in cazul fugarilor obisnuiti care au disparut la un moment dat din Romania dupa ce au fost pusi sub acuzare sau condamnati in justitie.

Lasandu-i deoparte asadar pe cei care vad in intreg cazul "Sebi Ghita" o uriasa urzeala si conspiratie a serviciilor secrete, fie romanesti, fie straine, pentru a-i mai "tepui" inca o data pe romani, asteptarile celor care spera ca Ghita sa "vorbeasca" si sa "popeasca" sunt firesti si nu mai putin deplasate.

Cand ele sunt alimentate insa in chip candid printre altii si de catre fostul presedinte Traian Basescu, care mai avea putin si invoca si Constitutia pentru a stabili cadrul si conditiile care trebuie sa-i fie asigurate fugarului Ghita pentru a spune cat mai mult si mai bine din ce stie, asteptarile in privinta "marturisirilor" lui Ghita distorsioneaza in cel mai inalt grad marile intrebari la care acest caz ar trebui sa ofere, de fapt, raspunsuri.

Sa presupunem ca inculpatul Sebastian Ghita mai are informatii si dovezi compromitatoare despre persoane care se afla inca in pozitii cheie in statul roman. Chiar si in cazul in care alege sa le faca publice, ele vor fi triate, selectate si autocenzurate pentru a-i folosi interesului propriu.

Slabe sanse ca de la un astfel de personaj, care s-a nascut si s-a construit pana a ajuns la nivelul pe care l-a atins asa cum stim azi ca a facut-o, sa aflam lucruri care vor face lumina in tenebroasa lume din care el s-a ivit.

Ar trebui sa-l suspectam fie de o iluminare misterioasa, fie ca si-a pierdut mintile.

Tot ce putem spera este ca franturile de adevar pe care le va combina in seria unor eventuale noi martusiri cu propriile interese sa duca la un nou cutremur in acele zone ale statului unde mizeria, complicitatile ilegitime si coruptia au facut posibila insasi nasterea unui astfel de personaj.

Dar pentru asta nu ar fi suficiente nici macar toate dezvaluirile si dovezile cu care imaginatia unuia sau altuia l-ar credita pe "informatul" Ghita. Ar trebui ca pe langa confesiunea lui sa existe si dorinta de a afla adevarul care sa dea forta marturisirilor lui.

Cum ar fi, de exemplu, raspunsul la intrebarea cati astfel de Ghita au mai fost creati si mai exista inca in activitate, desi poate la un nivel mai discret? Pentru a afla raspunsul, ar trebui ca intrebarea sa devina o problema mai obsedanta decat curiozitatea de a afla pe cine va mai popi Ghita din arest.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Ghita retinut Serbia, #Ghita conspiratie, #Ghita dezvaluiri , #DNA