Om de afaceri: Ghita mi-a cerut 500.000 de euro pentru Realitatea TV daca nu vreau sa am probleme

Vineri, 07 Aprilie 2017, ora 21:00
6523 citiri
Om de afaceri: Ghita mi-a cerut 500.000 de euro pentru Realitatea TV daca nu vreau sa am probleme
Foto: captura video Digi24 (Arhiva)

Theodor Berna, patronul si administratorul firmei de constructii Tehnologica Radion, a declarat vineri la Inalta Curte de Casatie si Justitie ca in anul 2011 fostul deputat Sebastian Ghita i-a cerut sa sponsorizeze Realitatea TV cu suma de 500.000 de euro, pentru ca firma lui sa nu mai fie atacata pe postul de televiziune.

Theodor Berna a fost audiat la instanta suprema, in calitate de parte vatamata, in dosarul in care Sebastian Ghita este judecat alaturi de fosti sefi din politie si parchete din Prahova. Berna este cel care l-a denuntat la DNA pe Ghita.

"In primavara anului 2011 un prieten mi-a spus ca insista cineva sa ma vada. A insistat sa imi faca legatura cu Ghita, ca ar fi in interesul meu. Nu am cerut detalii. Am acceptat.

M-am intalnit cu Ghita la sediul firmei mele, in primavara anului 2011. Am lasat vorba la secretara ca vine Ghita. Cand a venit, l-a adus la mine in birou. A intrat si mi-a spus ca, daca nu vreau sa am probleme cu firma, sa inchei un contract de sponsorizare de 500.000 de euro cu postul Realitatea TV. In fapt, a fost un contract cu Asesoft (firma detinuta de Ghita, n.red.). Inainte de a incheia contractul de sponsorizare, au mai existat la postul Realitatea TV materiale ce contineau diverse atacuri la Tehnologica Radion, insa la acel moment nu am luat niciun fel de atitudine.

La acel moment, nu m-am gandit ca sunt actiunile lui Ghita, ci ale unei firme concurente care doreste sa ma discrediteze. Abia in 2011, cand m-am intalnit cu Ghita, acesta mi-a spus ca e bine sa inchei acest contract pentru binele meu si al societatii. Discutia pe aceasta tema s-a derulat de o asa maniera, incat Ghita a dat de inteles ca, daca nu inchei contractul, atacurile o sa se intensifice", a spus Theodor Berna.

Acesta le-a mai spus judecatorilor ca a perceput cererea lui Ghita ca pe o amenintare si a acceptat sa plateasca cei 500.000 de euro.

"Am perceput avertizarea lui Ghita ca pe o amenintare puternica adusa firmei mele, pentru ca pierderea unor contracte in piata constructiilor ar fi insemnat mult mai mult decat un contract de sponsorizare. In momentul in care ti se face reclama negativa pe posturi de televiziune, beneficiarii nu mai vor sa incheie contracte cu tine. Nu i-am spus lui Ghita ca imi este teama. Am acceptat sa inchei contractul. A fost singura data cand m-am vazut cu el sau am purtat vreun fel de discutie.

Contractul a fost de 500.000 de euro. L-am incheiat cu firma Asesoft si a fost semnat cu o persoana care nu mai stiu cum se numeste. Avea o functie de conducere la Asesoft. Am discutat pe tema prestatorului, in sensul in care nu era trecuta SC Realitatea ca persoana beneficiara. Mi-a s-a spus ca asa a zis Ghita. Fara alte verificari am semnat contractul si am pus persoana respectiva in legatura cu staff-ul tehnic.

Pe durata derularii contractului, pe postul Realitatea TV nu au aparut niciun fel de materiale ce vizau firma mea. Cand mi-a fost adus contractul la semnat, alaturat a fost depusa un fel de nota de receptie, care atesta ca acest contract s-a executat, desi in realitate abia se incheia", a precizat Theodor Berna.

De la Realitatea TV la Romania TV

Patronul Tehnologica Radion a explicat ca a achitat, in rate, doar 140.000 din suma ceruta de Ghita, oprind plata dupa ce fostul deputat a plecat de la postul Realitatea TV, insa atacurile impotriva firmei sale au continuat la Romania TV, noul post infiintat de Ghita.

"Plata am inceput sa o fac din luna mai 2011. Nu pot preciza cuantumul ratelor platite, dar in total au fost 140.000 de euro, cu ordine de plata. Dupa cateva luni am oprit plata. Am considerat ca nu are rost sa continui, deoarece Ghita a plecat de Realitatea TV in vara anului 2011. Am transmis prin compartimentul tehnic celor de la Asesoft ca reziliem contractul. Nu stiu daca cei din firma mea au facut demersuri. Stiu ca verbal s-a realizat acest lucru.

In continuare, Sebastian Ghita si-a deschis postul Romania TV. In prima luna de la deschidere, au fost 5-6 atacuri la adresa firmei mele. Le-am perceput ca pe o razbunare ca urmare a faptului ca am intrerupt contractul de sponsorizare. Atacurile au continuat pana acum un an.

Nu am facut denunt in anul 2011, deoarece Ghita era o persoana extrem de influenta. In 2012, a venit Ponta premier. Ghita era in stransa prietenie cu el. Am considerat ca nu e bine sa fac niciun demers", a incheiat declaratia Theodor Berna.

In acest dosar, Sebastian Ghita a fost trimis in judecata pe 28 iunie 2016 pentru doua infractiuni de dare de mita, cumparare de influenta, spalare de bani, santaj, doua infractiuni de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii si conducerea unui vehicul fara permis.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Ghita sponsorizare Berna Realitatea atacuri , #DNA