O perspectiva din SUA: Readucerea lui Ghita in tara, o chestiune de siguranta nationala

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 25 Mai 2017, ora 07:53
19421 citiri

Eu cred ca nimeni nu traieste in iluzia ca, daca Sebastian Ghita este la Belgrad, Moscova sta departe de el. Dimpotriva.

In realitate, cred ca Ghita s-a dus in Serbia pro-rusa stiind ca are ce oferi - secretele de stat la care i s-a permis accesul - si ca va fi protejat pe relatia Ponta-Vucic-Putin.

Stiu ca la Bucuresti nu se vorbeste despre asta, dar noul presedinte sarb, Aleksandr Vucic, este considerat pionul Rusiei in coasta NATO. El a avut nu mai putin de zece intalniri cu Vladimir Putin, doar in perioada in care a fost premierul Serbiei.

Una din ele a fost organizata cu cateva zile inainte de alegerile prezidentiale din Serbia, cand dictatorul rus si-a exprimat sprijinul public pentru Vucic - care a si castigat.

In decembrie 2016, Vladimir Putin a facut cadou Serbiei sase avioane Mig-29, 30 de tancuri T-72 si 30 de transportoare blindate. De mai multi ani, trupele sarbe participa la exercitii comune cu armatele Rusiei si Belarusului.

Nicolai Patrusev, fostul sef al FSB (succesorul KGB-ului, pe plan intern), acum secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, este un oaspete frecvent la Belgrad.

Pot continua, dar cred ca este clara relatia Vucic-Putin.

A doua componenta a acestui joc strategic: stiti de cate ori s-a intalnit premierul Victor Ponta cu Aleksandr Vucic, in decurs de doi ani? De nu mai putin de cinci ori. Una din intalniri, la Craiova, in aprilie 2015, intr-un format halucinant: Ponta, Vucic si Boyko Borisov, premierul bulgar care, din dorinta de a nu supara Rusia, a facut praf intentia Romaniei de a crea o flota militara la Marea Neagra.

Dupa ce nu a mai fost premier, Ponta a mai avut cel putin o intalnire cu Vucic, in august 2016.

A treia piesa: secretele la care a avut acces Ghita. Aceasta este o chestiune pe care probabil nu o vom elucida niciodata pe deplin, insa eu pot enumera o serie de fapte. Fostul deputat a facut parte, timp de patru ani, din Comisia de Control SRI, iar Liviu Dragnea nu l-a inlocuit din comisie nici macar dupa ce plecase din PSD.

Printre numeroasele contracte obtinute de firmele lui Ghita cu serviciile secrete, as mentiona doar o mica parte: 2008, o aplicatie pentru intocmirea bugetului de cheltuieli al STS (1,5 milioane de lei), 2009, tot pentru STS, echipamente de comunicatii de date in valoare de 9,9 milioane de lei, 2015, contract de 12,67 milioane de lei, tot cu STS, pentru modernizarea sistemului 112, un contract cu data neprecizata cu MApN, in valoare de 5 milioane de euro, pentru "sistemul informativ integrat de management", plus un numar mare de achizitii efectuate de SRI sau de catre un institut afiliat acestui serviciu.

Ministerul de Externe a cumparat de la una dintre firmele lui Ghita echipamente de criptare.

Pe scurt, omul avea legaturi si informatii din cele mai sensibile zone ale statului roman.

Probabil nu vom sti adevarul, dar putem suspecta ca Ghita a creat asa-numite back-doors, care sa-i permita sa acceseze unele din aceste sisteme, dupa ce le instalase la diferite institutii...

In decembrie 2016, cand era evident ca puscaria e foarte aproape, SRI continua sa il invite la petrecerile sale.

Din aceasta perspectiva, imi permit sa spun ca Sebastian Ghita s-a refugiat la Belgrad ca sa vanda secretele pe care le detinea, stiind ca Moscova il va proteja si il va exploata.

Justitia si serviciile secrete vor trebui sa elucideze rolul premierului Ponta in aceasta afacere, dar asta dupa ce Ghita va fi readus in tara. Aceasta misiune nu va fi deloc usoara: Serbia mai protejeaza si alte personaje cautate in state din spatiul UE. Nu uitati ca decizia extradarii este luata, la final, de Ministerul Justitiei de la Belgrad, nu de catre judecatorii sarbi de la Inalta Curte.

Un guvern patriot - folosesc intentionat aceste cuvinte, stiind cat de mult a compromis PSD aceste valori - ar face orice ca sa-l aduca la Bucuresti pe un potential tradator. Cand spun "orice", ma gandesc inclusiv la misiunea speciala prin care teroristul Omar Hayssam a fost recuperat din Orientul Mijlociu si bagat intr-o puscarie din Romania.

Dar regimul PSD este un regim pentru care notiunea de "patriotism" este complet straina. Liderii PSD, in frunte cu Liviu Dragnea, probabil vor dori sa tina cat mai departe de tara un personaj de la care multi au primit sponsorizari.

Va reamintesc si de faptul ca, in 2014, Liviu Dragnea dorea sa candideze la presedintia partidului in tandem cu Sebastian Ghita - dupa ce Ponta se instala la Cotroceni.

Opinia publica si presedintele Iohannis trebuie sa exercite o presiune constanta asupra guvernarii pesediste, pentru ca acest ins suspect de coruptie si tradare sa fie judecat de catre magistratii romani.

Cat despre SRI, am un singur lucru de spus: sper sa nu ingroape acest esec - da, este esecul SRI, care l-a cultivat si promovat - asa cum a "uitat" de disparitia contractului cu Bechtel sau de plagiatele de la Academia de Informatii.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orba acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Sebastian Ghita extradat, #Sebastian Ghita Serbia , #retinut