O ancheta deschisa de Adina Florea la Sectia Speciala l-a scapat pe Sebastian Ghita de ultimul mandat de arestare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 12 Martie 2019, ora 15:55
21506 citiri
O ancheta deschisa de Adina Florea la Sectia Speciala l-a scapat pe Sebastian Ghita de ultimul mandat de arestare
Foto: Octav Ganea/Mediafax/Hepta.ro

Ancheta deschisa impotriva fostilor procurori DNA Ploiesti, Lucian Onea si Mircea Negulescu, cu referire la acte si metode neconforme de investigare, prin procedee probatorii care ar fi denaturate si inducerea in eroare a organelor judiciare, este unul din motivele pentru care fostul deputat PSD, Sebastian Ghita, a scapat de ultimul sau mandat de arestare emis in lipsa, cel din dosarul "Asesoft".

Curtea de Apel Ploiesti explica detaliat de ce ancheta deschisa de procurorul Adina Florea de la Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ), in cazul lui Onea si Negulescu, are legatura cu revocarea mandatului de arestare in cazul Ghita.

Mandatul anulat era emis in dosarul "Asesoft", in care fostul parlamentar este cercetat din februarie 2017 pentru trafic de influenta, spalare de bani si constituire a unui grup infractional organizat. Aceasta speta e inca in faza de urmarire penala la DNA Bucuresti, care a preluat cazul de la DNA Ploiesti.

Motivele judecatorilor

Potrivit Curtii de Apel Ploiesti, Negulescu si Onea sunt cercetati pentru "o pluralitate de infractiuni, constand in constituirea unui grup infractional organizat, cercetare abuziva cu referire la acte si metode neconforme de investigare prin procedee probatorii denaturate, represiune nedreapta, inducere in eroare a organelor judiciare, inclusiv in sensul utilizarii acelorasi martori, atat cu identitate reala, cat si cu identitate protejata - chiar multipla - ca principale mijloace preconstituite artificial cu scopul falsificarii probelor care sa duca finalmente la arestare a inculpatului Ghita Sebastian, cea ce s-a si intamplat".

Curtea de Apel Ploiesti mai arata ca aceste aspecte, "la nivel de suspiciune sau motive verosimile de a banui", "au compromis grav, decisiv si in substanta lor activitatile de urmarire penala desfasurate in toate cauzele care il vizau direct sau indirect pe inculpatul Ghita Sebastian, denumit Tinta (cazurile nr. 218/P/2014, nr. 90/P/2015, nr. 308/P/2015, nr. 113/P/2016), inclusiv in dosarul penal numarul 110/P/2016 (dosarul Asesoft-n.red.), astfel ca nu se justifica in mod legal nicio masura preventiva, cu atat mai putin cea privativa de libertate dispusa de judecatoriii carora le-au fost prezentate probe stranse intr-o astfel de procedura".

A intors decizia Tribunalului

Curtea de Apel Ploiesti a anulat mandatul dupa ce in prima faza Tribunalul Prahova respinsese solicitarea lui Ghita. Tribunalul Prahova motivase ca in acest caz Onea si Negulescu beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

"Contrar opiniei judecatorului de drepturi si libertati din cadrul instantei inferioare, conform careia nu constituie motiv de revocare a arestarii preventive a inculpatului Ghita Sebastian punerea sub acuzare a celor doi procurori fiindca acestia sunt prezumati nevinovati pana la pronuntarea unei hotarari definitive in legatura cu pretinsele abuzuri savarsite in instrumentarea dosarelui 110/P/2016 de la DNA Ploiesti, devenit 249/P/2018 la DNA Bucuresti, Curtea considera ca standardul probei dincolo de orice indoiala rezonabila a savarsirii unor fapte penale, ca si in cazul sau, pe de o parte, asa cum s-a argumentat mai sus, iar pe de alta, cel putin acuzatia comiterii infractiunii de constituire a unui grup infractional ii plaseaza pe ambii procurori impreuna in legatura directa si cu dosarul de urmarire penala sus-aratat, deoarece aceasta fapta a fost descrisa in respectiva ordonanta astfel: in perioada anilor 2013-2016, cei doi procurori impreuna cu un ofiter de politie judiciara din cadrul aceluiasi serviciu teritorial, actionand in mod coordonat in scopul comiterii infractiunilor de cercetare abuziva, represiune nedreapta, influentarea declaratiilor, inducerea in eroare a organelor judiciare, fals intelectual si uz de fals", explica magistratii.

Declaratiile date la SIIJ

In plus, Ghita a depus in copie mai multe declaratii date de denuntatorii si martorii din dosarele sale, care au fost audiati in dosarele aflate pe rolul Sectiei de investigare a magistratilor, in decembrie 2018 si ianuarie 2019.

Acestia "au relatat rezumativ atat despre modalitatile in care decurgeau audierile, cat si ca au fost folositi pentru a falsifica probe, amenintati cu pierderea libertatii lor sau a membrilor de familie pentru a-l denunta pe Sebastian Ghita impotriva caruia au fost deschise mai multe dosare penale cu scopul de a fi arestat preventiv dupa pierderea imunitatii conferite de calitatea de deputat inclusiv referitor la presupusa implicare sub forma traficului de influenta pentru incheierea unor contracte oneroase".

Anchetele si mandatele

Fostul deputat este cercetat in trei anchete la DNA si are doua dosare pe rolul instantelor, in care a fost achitat in faza de fond.

Instantele din Romania au emis pe numele acestuia mai multe mandate de arestare, dar, rand pe rand, acestea au fost anulate toate.

Citeste si despre plangerea penala depusa impotriva lui Ghita, dupa ce i-a amenintat pe protestatarii #rezist cu bataia, dar si despre decizia lui de a candida la alegerile europarlamentare din luna mai

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#Sebastian Ghita mandat, #Sebastian Ghita Lucian Onea, #Sebastian Ghita Mircea Negulescu , #DNA