Martori la DNA: Ghita a cerut un milion de euro de la UTI, 7% din contractul cu Transelectrica

Marti, 07 Martie 2017, ora 11:38
7082 citiri
Martori la DNA: Ghita a cerut un milion de euro de la UTI, 7% din contractul cu Transelectrica
Foto: Arhiva Hepta.ro

Sebastian Ghita ar fi cerut de la UTI 7% din contractul derulat cu Transelectrica, adica un milion de euro.

O parte din bani urma sa ajunga la fostul director al Transelectrica Stelian Gal, dar si la un fost secretar de stat din Ministerul Economiei, prahoveanul Darius Mesca, finul lui Ghita.

Dezvaluirile au fost facute de un martor care a dat declaratii la DNA in cel mai nou dosar de coruptie in care este urmarit penal Sebastian Ghita.

"Reprezentantii S.C. UTI Systems S.A au fost conditionati de catre Sebastian Aurelian Ghita, personal dar si prin intermediul lui Bogdan Padiu, in sensul ca, daca acestia nu ar fi semnat contractul de prestare de servicii de consultanta IT cu S.C. Teamnet International S.A., ar fi intampinat mari probleme in ceea ce priveste derularea contractului incheiat cu Transelectrica", este declaratia martorului de la dosar.

Din declaratia martorului amenintat reiese ca acesta "a luat cunostinta in mod direct de faptul ca Sebastian Aurelian Ghita le-a pretins reprezentantilor S.C. UTI Systems S.A un procent de 7% din valoarea unor contracte incheiate cu S.C. Transelectrica S.A. pentru ca in schimb, prin folosirea influentei, sa faciliteze incheierea acestora si derularea lor in bune conditii, iar in schimbul comisionului mentionat Sebastian Aurelian Ghita a promis reprezentantilor UTI Systems S.A. ca va interveni si va determina conducerea S.C. Transelectrica S.A. sa atribuie contractele catre S.C. UTI Systems S.A. si sa asigure derularea in bune conditii a acestora".

"Martorul a confirmat si faptul ca in cadrul discutiilor purtate cu reprezentantii S.C. UTI Systems S.A., Sebastian Aurelian Ghita a precizat ca o parte din procentul de 7% pretins este destinata persoanelor decidente sa aprobe acordarea contractului de lucrari mentionat, persoane care ocupau functii importante in Ministerul Economiei, indicand in acest sens numele secretarului de stat Mesca, dar si numele directorului general al S.C. Transelectrica S.A., Stelian Gal", se arata in referatul procurorilor.

Stelian Gal, fost director al Transelectrica in perioada 1998 - 2011, a murit la inceputul acestui an.

Fostul secretar de stat din Ministerul Economiei Darius Mesca este in prezent consilier la CJ Prahova, fiind ales pe lista PSD. El este si finul lui Sebastian Ghita.

Acelasi martor a declarat la DNA si ca, din cate cunoaste, pentru a da o aparenta de legalitate dobandirii sumelor reprezentand procentul de 7% pretins, Sebastian Ghita a solicitat UTI sa incheie cu firma Teamnet International un contract fictiv avand ca obiect o pretinsa prestare de servicii de consultanta IT, valoarea contractului fiind calculata in asa fel incat sa reprezinte 7% din valoarea contractelor incheiate intre S.C. Transelectrica S.A. si S.C. UTI Systems S.A.

"In acelasi context, martorul a lua act personal de faptul ca reprezentantii S.C. UTI Systems S.A. au fost nevoiti sa incheie cu S.C. Teamnet International S.A. in calitate de furnizor, reprezentata de Bogdan Padiu, un contract de prestare de servicii de consultanta IT, valoarea acestuia fiind de aproximativ un milion de euro, persoana care s-a ocupat de acesta, din partea S.C.Teamnet International S.A., fiind Bogdan Padiu", se mai mentioneaza in documentul citat.

Un alt martor care a detinut o functie de conducere in comania UTI Systems a confirmat la DNA ca "a cunoscut despre faptul ca societatea pe care o administra, pentru a evita blocarea sau nesemnarea contractelor ce urmau a fi semnate si derulate cu Transelectrica, a incheiat si derulat un contract de consultanta cu firma Teamnet International S.A., valoarea acestui contract fiind de un milion euro, reprezentand 7% din valoarea acestor contracte, conditie impusa de Sebastian Aurelian Ghita, reprezentant al S.C. Teamnet International S.A."

Un al treilea martor confirma si el ca Ghita ar fi cerut 7% din valoarea contractului incheiat de UTI cu Transelectrica, acesta sustinand ca doi reprezentanti ai Teamnet, intre care directorul Bogdan Padiu, "s-au prezentat la sediul societatii UTI Systems S.A. in cursul anilor 2007 si 2008 aducand diferite documente, respectiv comenzi din partea S.C. UTI si procese verbale de receptie a lucrarilor asa - zis prestate, ambele in alb, nesemnate de beneficiarul UTI si emise de Teamnet International S.A.".

DNA a cerut un nou mandat de arestare in lipsa a lui Sebastian Ghita si arestarea preventiva a lui Anastasescu si Padiu. Cauza privind solicitarea de emitere a unui nou mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghita a fost disjunsa, in timp ce propunerea formulata in privinta lui Anastasescu si Padiu a fost respinsa, cei doi fiind pusi sub control judiciar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Ghita spaga milion euro UTI , #DNA