Mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita. UPDATE A fost dat in urmarire nationala

Joi, 05 Ianuarie 2017, ora 17:45
17030 citiri
Mandat de arestare in lipsa pe numele lui Sebastian Ghita. UPDATE A fost dat in urmarire nationala
Foto: Arhiva Hepta.ro

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a emis joi un mandat de arestare preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita.

Decizia nu este definitiva, dar este executorie, astfel ca mandatul de arestare preventiva va fi pus in executare imediat dupa ce fostul deputat va fi gasit.

Avocatii lui Ghita pot contesta decizia la completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va pronunta o solutie definitiva in aceasta cauza.

In cazul in care decizia de arestare preventiva va fi mentinuta, omul de afaceri ar putea pierde cautiunea de 60 milioane de lei, depusa cand a fost luata masura controlului judiciar, ca o garantie ca acesta va respecta obligatiile care ii revin in cadrul masurii preventive.

UPDATE 15:30 Inspectoratul de Politie Judetean Prahova a primit, joi dupa amiaza, mandatul de arestare si o echipa de politisti s-a deplasat acasa la Sebastian Ghita, pentru a-l cauta si pentru a pune in aplicare decizia de arestare. Fostul deputat nu a fost gasit nici de aceasta data.

Politistii vor relua procedurile de cautare la rude, dar si in alte locuri pe care fostul parlamentar obisnuia sa le frecventeze.

UPDATE 17:45 Sebastian Ghita a fost dat in urmarire nationala. Numele lui si date despre acesta au fost introduse in aplicatia "Urmariti" a Politiei Romane, la care au acces toate structurile de politie din tara.

Potrivit procedurii, in cazul in care Sebastian Ghita nu va fi gasit in tara, iar autoritatile vor avea indicii ca acesta a parasit Romania, anchetatorii vor cere instantei emiterea unui mandat european de arestare pe numele lui, urmand sa fie dat si in urmarire internationala.

Foto: Politia Romana

DNA: Ghita a dat dovada de rea-credinta, nu s-a prezentat in fata instantei, si-a premedit fuga si se sustrage de la judecata

Procurorul DNA a cerut joi instantei supreme inlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, aratand ca sunt indeplinite toate conditiile. Potrivit acestuia, Ghita a dat dovada de rea-credinta, nu s-a prezentat in fata instantei, si-a premedit fuga si se sustrage de la judecata, informeaza News.ro.

In replica, avocatul lui Ghita a spus ca DNA trebuie sa demonstreze ca fostul deputat a dat dovada de rea-credita prin neprezentarea la Politie si la ICCJ. Acesta sustine ca in prezent nu sunt date ca Ghita a plecat din tara, acesta fiind motivul pentru care nu ar fi indeplinite conditiile pentru a se dispune arestarea preventiva.

"Se face afirmatia ca se sustrage. Si eu pot spune ca a murit, ca are o infirmitate care il impiedica sa vina. Si eu pot face afirmatii, insa nu pot dovedi. Nici DNA nu poate dovedi reaua-credinta... Nu sunt indeplinite conditiile", a afirmat avocatul.

Fostul deputat Sebastian Ghita este cautat din 21 decembrie 2016, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, si nu s-a prezentat. Pe numele lui a fost emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghita nu avea dreptul sa plece din tara fara acceptul procurorilor, intrucat este sub control judiciar, masura preventiva luata in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de fosti sefi din Parchet si Politie din judetul Prahova.

Ultima data, Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.

Instanta suprema a respins, in 27 decembrie, cererea DNA Ploiesti de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat si a mentinut masura controlului judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara in dosarul in care acesta este judecat sub control judiciar.

De la disparitia sa, Sebastian Ghita a avut patru aparitii la Romania TV, postul de televiziune pe care il controleaza. Procurorii Parchetului instantei supreme s-au autosesizat in acest caz si au deschis un dosar penal, privind posibile imixtiuni in actul de justitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sebastian Ghita DNA arestare preventiva, #arestare preventiva Ghita, #Ghita inlocuire control judiciar arestare , #DNA