La Belgrad se face vineri primul pas pentru extradarea lui Sebastian Ghita

Vineri, 19 Mai 2017, ora 07:52 3278 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Omul de afaceri Sebastian Ghita, aflat in arest in Serbia, ar urma sa fie audiat, vineri, la Belgrad, ca urmare a cererii de extradare formulata de autoritatile romane.

Audierea lui Ghita, care va fi adus din inchisoarea districtuala din Belgrad, ar urma sa fie facuta de un judecator de camera preliminara, in baza Legii cu privire la asistenta juridica internationala in materie penala, anunta agentia Tanjug, citand Inalta Curte din Belgrad.

Fostul deputat Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad in noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

In 27 aprilie, ministrul Justitiei, Tudorel Toader, anunta ca autoritatile romane au transmis la Belgrad toate documentele pentru extradarea lui Sebastian Ghita.

Curtea Suprema din Belgrad a prelungit, la solicitarea Romaniei, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extradare. Purtatorul de cuvant al Curtii, Bojana Stankovic, a declarat ca, in cadrul procedurilor preliminare, termenul de detentie poate fi prelungit pana la 40 de zile. In cazul lui Ghita, imediat dupa retinere, au fost formulate doua decizii ale instantelor: una privind retinerea sa pentru o perioada de doua luni si o alta privind retinerea sa pentru 18 zile.

Miercuri, Sebastian Ghita a intrat in direct cu autoritatile judiciare din Romania, intr-o videoconferinta, in cadrul unei sedinte secrete care a avut loc la Inalta Curte de Casatie si Justitie. El ar fi trebuit sa raspunda intrebarilor in dosarul privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania, in care este urmarit penal si fostul premier Victor Ponta. Ghita nu a dat insa nicio declaratie, invocand ca nu este asistat in Serbia de catre avocatul ales de el. In aceste conditii, o noua videoconferinta va avea loc luni, au declarat surse judiciare.

Pe numele lui Sebastian Ghita exista doua mandate de arestare in lipsa, el avand cinci dosare penale in Romania.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza niculaeda
niculaeda
rank 5
"La Belgrad se face vineri primul pas pentru extradarea lui